Do Elmera :)

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
SylwiaII

Do Elmera :)

Post autor: SylwiaII »

Mam takie pytanie:
- kobieta pobiera na córkę FA w okresie 2014/2015, obecny mąż, z którym też ma dwójkę dzieci podjął pracę za granicą i tam ubiegał się o rodzinne, chciałam zapytać czy jak by im przyznali prawo do świadczeń rodzinnych za granicą (a są duże szanse bo mają z ROPSU odmowę) to uchylam prawo do FA na tą córkę z pierwszego małżeństwa - Tak? ale od jakiego miesiąca?
A co w przypadku jak te świadczenia zostaną im przyznane wstecz bo Pan pracuje za granicą już jakiś czas - czy wtedy są nienależnie pobrane czy nie. Właściwie art.24 ust.1 mówi tylko o uchyleniu. Z góry dzięki za każdą radę.
SylwiaII

Re: Do Elmera :)

Proszę o pomoc:)
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

FA - uchylisz jak im dochód przekroczy
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
SylwiaII

A co z art.24 ust.1- uchylenie decyzji w przypadku jak członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
Kasiula123

Post autor: Kasiula123 »

Fundusz nie podlega koordynacji.
SylwiaII

To, że fundusz nie podlega koordynacji to ja wiem ale świadczenia rodzinne podlegają, i jak wtedy rozumieć art.24 ust.1
SylwiaII

Proszę jeszcze o opinie w tej sprawie:) plisssssss
SylwiaII

:( bardzo proszę o pomoc nie miałam jeszcze takiej sytuacji nie wiem co zrobić.
ODPOWIEDZ