Do Elmera - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 23 wrz 2015, 14:08

Problem polega na tym - według mnie - że zmiana wyraźnie zaznacza że jeśli sytuacja dłużnika nie uległa zmianie lub pan dłużnik uniemożliwi przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego to po raz kolejny nie informujemy PUP o potrzebie aktywizacji i po raz kolejny nie wszczynamy postępowania w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się, jeżeli decyzja pozostaje w mocy- wyraźnie zostało zaakcentowane że nie wydajemy w sprawie kolejnej decyzji. Czy jest to jednoznaczne z brakiem obowiązku słania wniosków o których mowa w 5.3b?

Dziwny to zapis.
Załóżmy że trzy okresy świadczeniowe temu wydaliśmy decyzję uznającą dłużnika za uchylającego się no i poszły wnioski. Dwa okresy świadczeniowe temu dłużnik przyszedł na wywiad, pracuje ale decyzja nadal pozostaje w mocy bo 50% chłop dalej nie płaci. Przychodzi dziś na wywiad, już nie pracuje a więc pora na rejestracje. Dłużnik pokazuje środkowy palec i nie chce się rejestrować. Sytuacja uległa zmianie a więc wszczynam postępowanie, umarzam bo dawno temu wydałam decyzję i na podstawie "starej" decyzji uznającej za uchylającego się śle kolejne wnioski. No i mamy drugiego dłużnika, tyle tylko że ten konsekwentnie od samego początku olewa nasze wezwania i nie przychodzi na wywiad, w tym okresie też nie przychodzi - bardzo dobrze w nagrodę za brak jakiejkolwiek chęci do współpracy nikt ze starostwa i policji nie będzie go szarpał. 8-)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 14:18

wg mnie do starostwa i prokuratury należy napisać, ten zapis art. 5a dotyczy tyko decyzji..a do starostwa i prok. normalnie/ przecież mógł wyrobić prawo jazdy, i prokuratura może akurat w danym okresie świadczeniowym wydać inne postanowienie.
olaaa

Napisano: 23 wrz 2015, 14:19

Tak RR dlatego ja też mam "mieszane uczucia" co do tego żeby "nie" wysyłać wniosku do prokuratury czy starostwa, decyzja rozumiem wydana ok - nie robię wszczęcia nie umarzam ale starostwo/prokuratura?:(
~kasia~

Napisano: 23 wrz 2015, 14:29

Czyli w obecnym okresie owszem nie wydajemy decyzji ale i nie wysyłamy wniosków do prokuratury i starostwo ponieważ wysyłajac ponowny wniosek dołączamy PONOWNIE decyzje o uchylaniu sie która została już przecież wysłana w wczesniejszym wniosku.
Marysiaa do wniosku w związku z art. 209Kk nie załączamy decyzji uznającej dłużnika za uchylającego się, a do starosty zgodnie z zapisem załączamy odpis tej decyzji.

kasia
cholera wie jak to teraz wykonać, z jednej strony mogą paść zarzuty że nie realizujesz działań a z drugiej że bez podstawy prawnej ślesz wnioski 8-)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 23 wrz 2015, 14:32

Jak zwykle mieli uprościć, a skomplikowali!!!! (a chodzi o jedna literę "i" - i wszystko by było jasne) :shock:
~kasia~

Napisano: 23 wrz 2015, 14:36

hmm faktycznie zapis ustawy nie wskazuje jednoznacznie ale wydaje mi sie słuszne wysyłac wniosek do starostwa i prokuratury. Ja tam bede wysyłac wnioski. Przyjdą kontrolujący i nam powiedzą jak ma byc naprawde ;)
lenka90

Napisano: 24 wrz 2015, 7:15

:-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:01

Ustawodawca nie zwalnia nas z wniosków do starosty i prokuratury, decyzja wydana pozostaje w mocy i na jej podstawie składamy wnioski, bo dłużnik nadal jest dłużnikiem i konsekwencje musi ponosić.
wiolii

Napisano: 24 wrz 2015, 8:45

a proszę powiedzcie jak jest w przypadku jesli ja wydałam decyzję dla dłuznika ale w postanowieniu uznałam go za uchylającego sie za okres świadczeniwy 2014/2015,czyli tyko za ten okres wobec którego toczyło sie postępowanie, to mam rozumiec że ta decyzja nie jest juz w obiegu ???
i nowy okres świadczeniowy wszystkie działania czyli :decyzja wniosek prokuratura ?????
ADA:)

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x