Do elmera i innych!!!!

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
cac1

Do elmera i innych!!!!

Post autor: cac1 »

Pan składa wniosek w lutym 2017r. o 500+ na dwoje dzieci, które są z nim od grudnia 2016, wcześniej były z matką. Jest po rozwodzie od 2013r., miał zasądzone na te dzieci alimenty, które płacił do rąk matki bo dzieci były przy matce. Teraz chce aby mu odliczyć alimenty, które zapłacił na te dzieci. Jak postąpić jak je odliczymy to się łapie jak nie, to przekracza dochód!!!!
rysia

Re: Do elmera i innych!!!!

Post autor: rysia »

ja bym nie odliczała
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Zajmuję się: ŚW/Stypendia
Kontakt:

Post autor: oko12 »

Odliczyć można tylko wtedy jeżeli są to alimenty świadczone na rzecz innych osób spoza rodziny i w roku bazowym.
cac1

Cały szkopuł w tym że, w 2014 roku to były alimenty na rzecz innych osób z poza rodziny ( dzieci były wtedy przy matce) a teraz od grudnia 2016 dzieci są z klientem i na dzień złożenia wniosku (luty 2017r) stały się członkami jego rodziny. Nic nie zmienia faktu, że w roku bazowym (2014) on rzeczywiści uiścił te alimenty!!! Odliczyć czy nie!!!!
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

ja bym odliczyla
IłłłI

Post autor: IłłłI »

A ja bym nie odejmowała....skład rodziny aktualny ( a nie taki jaki był w 2014roku) a alimenty były płacone na dzieci które są w tej rodzinie.... zwłaszcza , że nie doliczasz mu alimentów od matki.
./.

Post autor: ./. »

Alimenty są dochodem dziecka pomimo, że były płacone do rąk matki

Jeżeli odliczysz je ojcu to dolicz do dochodu dzieciom.
Awatar użytkownika
POCAHONTAS
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: POCAHONTAS »

gdyby jemu odliczyć to na pewno tym dzieciom doliczyć, bo to ich dochód ( matka brała tylko jako przedstawiciel)- czyli wychodzi na zero. nie odliczałbym tych alimentów dla tych dzieci, które są obecnie w składzie rodziny. Bo te alimenty wyszły od ojca ale przyszły do dzieci ( jako dochód dzieci).
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

w sumie racja, zbyt pochopnie bym postapila:) jemu moze i by sie jakos dalo odliczyc,ale dochodem dzieci beda te alimenty, wiec na jedno wyjdzie
cac1

Zdania podzielone jak widzę. Myślę, że lepiej nie odliczać i niech się odwoła zobaczymy co na to SKO!!!
ODPOWIEDZ