Pani pobiera emeryturę od 2020r., jej wysokość nie przekraczała 30tys zł, nie miała obowiązku rozliczać się, widzę na weryfikacji MF same zera (rozliczona na zero). W katalogu dochodów nieopodatkowanych nie widzę "zwykłej emerytury".
Rozumiem, że wszystko jest okej i nie muszę Pani wzywać/ ciągać po skarbówkach itp? I tego dochodu nie biorę na żadne oświadczenie i nie liczę?
DO emerytura do 30tys nierozliczona
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
Sw - Kontakt:
Re: DO emerytura do 30tys nierozliczona
ja tak kiedyś miałam że pani miała i rente i pracowała ona się nie rozliczyła bo myslała ze zus ją rozliczy,
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
To chyba nie do końca tak, że nie musi się rozliczać więc się rozliczy i wpisze zerowe dochody. Nie musi się rozliczać czyli w ogóle nie musi składać PIT 37, bo rozliczy ją US. Jeśli na odpowiedzi ministerstwa widzisz pit 37 (ewentualnie 36) to może znaczyć, że rozliczyła się źle (albo faktycznie miała pit z zus/krus 0 zł - ale skoro pobiera emeryturę to mało możliwe). Wezwałabym o dostarczenie pit z ZUS/KRUS w zależności skąd pobiera.
Jeśli rozliczyła się źle to lepiej ją "ciągnąć" po skarbówkach chocby po to żeby złożyła korektę zanim dojdzie do tego US
Jeśli rozliczyła się źle to lepiej ją "ciągnąć" po skarbówkach chocby po to żeby złożyła korektę zanim dojdzie do tego US

-
- Inspektor
- Kontakt:
Aktualizacja: mam PIT-40A z ZUS jest dochód 19tys. Pani rozliczyła się wspólnie z małżonkiem i po prostu nie wykazała dochodu z tego PITu (zapomniała? nie wiem), jest rozliczona na zero. Rozmawiałam z US i powiedzieli, że Pani nie musi się z tego rozliczać, nie musi składać korekty, u nich jest okej i nie będą za to ścigać.
A co ja mam zrobić z tym dochodem?
A co ja mam zrobić z tym dochodem?
-
- Inspektor
- Kontakt:
Ktoś? coś?
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Kogo oni tam zatrudniają
Obowiązek złożenia zeznania podatkowego cudownie nie zniknął, o ile nie jest to stricte dochód nieopodatkowany to PIT ma złożyć.

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A powiedzcie na jaki art. się powołać przy wezwaniu o dostarczenie dokumentów przy dodatku osłonowym? 50KPA? Bo widzę że facet pracował i miał działalność i wyszło że jest niezgodność sposobu rozliczenia (istnieje wspólne zeznanie pit 36/37). Nie bardzo czaje o co chodzi i chciałam go wezwać żeby doniósł zaświadczenie z US o dochodach
Oprócz DO emerytura do 30tys nierozliczona - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Rozliczenie pit 38
Do kiedy wydać nformację
EMPATIA. może pismo zbiorowe?
zeto Koszalin
dochód za 2022 r za ile m-cy
REFUNDACJA VAT !
błędna informacja
DO-decyzje odmowne
Dziecko w MOW a wpisane do składu rodziny we wniosku o DO
żona nie podaje męża do składu
własnoręczne obliczenie składki KRUS
pole rok bazowy