do Gorzatki a może też innych...:) brak rachunku za energie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 lis 2014, 15:34

witam, o ile dobrze się orientuję u Ciebie Gorzatko, ryczałt w dodatku mieszkaniowym nalicza się zgodnie z rachunkiem za ostatni okres rozliczeniowy, mam więc pytanie, czy miałaś sytuację, że ktoś takiego rachunku nie dostarczył , ponieważ nie ma aktualnej umowy z zakładem energetycznym i latami nie płaci rachunków za energię? co wtedy? naliczamy dodatek mieszkaniowy a ryczałty nie? skoro nie ma rachunku to nie wiemy jaka cena za 1kwh i wówczas nie ma jak naliczyć kwoty ryczałtów za brak co czy ccw , gazu. Możesz coś podpowiedzieć?
ola33

Napisano: 19 lis 2014, 15:45

Zadzwoniłabym do dostawcy energii (który wcześniej dostarczał energię) i podając adres wnioskodawcy powiedzą jaka jest wartość 1kWh na tym terenie, ewentualnie w najbliższym sąsiedztwie.
młoda

Napisano: 19 lis 2014, 16:06

takiej sytuacji nie miałam aby ktoś całkowicie nie miał prądu,
jak ktoś ma kłopoty z płaceniem wówczas ma licznik na kartę,
nie wiem jak to uzgadniają z energetyką, ale tak najczęściej u nas wygląda,
nie wiem czy energetyka profilaktycznie osobom które maja kłopoty z płaceniem zakłada takie liczniki,
więc nie miałam osoby całkowicie pozbawionej prądu,

jedynie mam problem gdy ktoś się przeprowadza, składa wniosek po miesiącu mieszkania, lub niepełnym miesiącu, a rachunek za energię będzie miał dopiero po dwóch miesiącach,
Bajor na szkoleniach mówi aby w takich przypadkach przyjmować rachunek za energię od sąsiada, byle dotyczył tego samego budynku,
jeżeli nie ma możliwości przynieść rachunku od poprzedniego najemcy, to przyjmujemy stawkę ogólnoobowiązującą, oczywiście robię sobie odpowiednią notatkę dlaczego przyjęłam tą ogólnoobowiązującą,
uważam za krzywdzące pozbawianie ryczałtów za to że nie ma rachunku za energię...
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2014, 22:12

Na forum był kiedyś wpis, a w nim o wyroku SKO, które pozwoliło całkiem nie naliczać ryczałtu w przypadku braku umowy i faktury. Tak tez można.

Co do wspomnianego sąsiada czy najemcy, to można polemizować, bo mogą mieć różne ceny jednostkowe (mogą np. mieć różne grupy taryfowe, a nawet różnych dostawców).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2014, 8:35

dziękuję wszystkim za wpisy i uwagi....ten człowiek ma teraz uzgodnienia żeby poszedł do zakładu energetycznego, podpisał umowę na licznik przedpłatowy ale chodzi o to,że w momencie składania wniosku nie może mi przedstawić rachunku za ostatni okres rozliczeniowy ani też oświadczyć,że ma podpisaną umowę :( bo po prostu nie ma rachunków i nie ma podpisanej umowy a wprowadziliśmy taki obowiązek.
ale dziękuję Wam bardzo....
ola33

Napisano: 20 lis 2014, 9:25

No to niedobrze, tzn. nieprawidłowo.
Teraz pomyślcie dlaczego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2014, 14:09

Wpisać 0 !! nie płaci nie ma ryczałtu
Paulina8000000