co z decyzja? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 19 lis 2014, 15:10

Witam i proszę o pomoc!
W dniu 7.11.2014r. kobieta złożyła wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego, ja w dniu 12.11.2014r. decyzję przyznającą wydałam i wysłałam, w dniu dzisiejszym zgłosił się mąż z informacją że żona w piątek zmarła, co robić?
Decyzja już wydana umarzać?
Nadmieniam, że tylko ta kobieta miała tytuł prawny do lokalu

Z góry dziękuję za podpowiedź
ewel5

Napisano: 19 lis 2014, 21:51

Czyżby mąż nie miał tytułu prawnego??? No to teraz sprawdzić czy występował w gospodarstwie domowym objętym tym dodatkiem. Jeśli tak, to spokojnie płacić dalej. Jeśli nie, to może... wrócimy do tematu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 19 lis 2014, 23:01

mąż nie ma tytułu prawnego ale występuje w gospodarstwie domowym to płacić jeżeli była wydana decyzja ale nie było jeszcze żadnej wypłaty czy wygasić decyzję?
ewelF5

Napisano: 20 lis 2014, 8:44

Powiem krótko: PŁACIĆ.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2014, 9:14

A teraz dodam,że gdyby kto miał wątpliwości, to niech dokładniej zapozna się z art. 680¹ Kc, który nadaje równe prawa małżonkom oraz przygotuje solidne uzasadnienie, czyli dokładnie zgodne z przepisem prawa i logiką, czego sobie nie wyobrażam.

Przy okazji: mylące jest mówienie o wygaszaniu, tzn. może niektórych mylić, bo to tak jakby gmina według własnej woli kreowała jakiś stan. Przepis zaś przewiduje jedynie potwierdzenie zaistniałego stanu.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2014, 12:09

Ja wygaszam.
Kiedyś wypłacalam do końca obowiązywania decyzji, ale nagle okazało się, że rodzina ma zaległości. Komu więc mialam wstrzymać wypłatę DM? Osobie zmarłej? To mnie ostatecznie przekonało, że w przypadku śmierci wnioskodawcy decyzję wygaszam. Mąż jeśli ma uprawnienia to złoży nowy wniosek, jeśli ich nie ma to złoży dopiero jak ureguluje sprawy spadkowe.
BooBoo

Napisano: 20 lis 2014, 12:13

No to jeszcze jedno przypomniało mi się: art. 691 Kc. Na mocy niego ten człowiek stał się i jest najemcą (o ile nie był wcześniej), więc co z nim możecie zrobić???

Możecie: przeprosić za zamieszanie, jeśli już coś namieszaliście.

A BooBoo usilnie miesza :(
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2014, 12:18

Co ira pojawia się pomysł o uregulowaniu spadku i to bez zastanowienia o rodzaju tytułu prawnego. No ja mam pytanie: skoro połowa dodatków dotyczy najemców, to co ma najemca do spadku??? Proszę mi wytłumaczyć, bo nie kumam.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2014, 10:52

BooBoo pisze: Komu więc mialam wstrzymać wypłatę DM? Osobie zmarłej?
Jakiś problem? Nie umiecie wstrzymać??? Przecież to banalnie proste.
Jak to zrobić technicznie, w urzędzie, to zostawmy na inny czas, pilniej potrzebne wydaje się ustawienie decyzji.
Komu wstrzymać? A czy na pewno musi być komuś??? Czyż nie wystarczy napisać „wstrzymuje się wypłatę dodatku przyznanego Panu/Pani ... decyzją nr ... z dnia ...” lub prościej „wstrzymuje się wypłatę dodatku przyznanego decyzją nr ... z dnia ...” ???

Powiem więcej. Moim zdaniem czasem warto odważyć się wstrzymać wypłatę w inny sposób, tzn. nawet bez decyzji, urzędnikowi raczej nie spadnie włos z głowy wobec faktycznych zaległości. Mniejszy bowiem grzech wstrzymać (przecież to tylko niejako zawieszenie!) w drobnej ułomności proceduralnej niż zabrać na amen wsparcie całej biednej rodzinie, na siłę, bez należytego oparcia w przepisach, ale ku satysfakcji urzędników.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 lis 2014, 16:38

Prawo do dodatku mieszkaniowego nie jest zbywalne ani dziedziczne. Starajmy posiąść trochę elementarnej wiedzy.
Sabinka

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x