do kiedy KDR osobie nie pełnoletniej ale z zaś.
do kiedy KDR osobie nie pełnoletniej ale z zaś.
Do kiedy przyznać KDR uczennicy która na dzień składania wniosku nie jest pełnoletnia ale dołączyła matka jej zaświadczenie ze szkoły LO że planowany termin ukończenia nauki to 30.09.2016r. Do kiedy przyznać: do 06.06.2015r. (do nabycia 18 lat), czy do końca nauki w szkole zgodnie z oświadczeniem? Myślę że można i tak i tak, co jest korzystniejsze, ale nie jestem pewna. Ustawa w prost nie mówi.
Re: do kiedy KDR osobie nie pełnoletniej ale z zaś.
no właśnie to jest głupie, bo ustawa sama się wyklucza. niby do 18 r. ż. w pierwszej kolejności, ale później mówi w kolejnym punkcie, że za okazaniem zaświadczenia do końca. a w programie tych opcji przyznania namnożyli jeszcze więcej, co w ogólne nie jest uwzględnione w ustawie. także ja przyznaję wg ustawy do 18stki pierw, choć korzystniejsze dla uczniów było by do planowanego zakończenia nauki.
słyszałam że niektórzy przyznają również tylko na rok szkolny, tak jak np jest w świadczeniach rodzinnych, bo mówią że skąd wiedzą że dalej te dzieci będą się uczyć, a może tylko rozpoczną naukę i jej nie skończą - ale to jest już wg mnie nadgorliwość.
słyszałam że niektórzy przyznają również tylko na rok szkolny, tak jak np jest w świadczeniach rodzinnych, bo mówią że skąd wiedzą że dalej te dzieci będą się uczyć, a może tylko rozpoczną naukę i jej nie skończą - ale to jest już wg mnie nadgorliwość.
Ja w takich sytuacjach przyznaje do czasu ukończenia szkoły średniej.
Nie zastanawiam się nad tym.
Tym bardziej, że gdyby wpisać do 06.06.2015 to z karty za długo nie skorzysta, najwyżej dwa miesiące przy dobrych wiatrach
A jak wpiszesz do 30.09.2016 to uczennica dłużej skorzysta. I przede wszystkim dla Ciebie mniej roboty
bo zamawiasz tylko raz kartę 
Nie zastanawiam się nad tym.
Tym bardziej, że gdyby wpisać do 06.06.2015 to z karty za długo nie skorzysta, najwyżej dwa miesiące przy dobrych wiatrach

A jak wpiszesz do 30.09.2016 to uczennica dłużej skorzysta. I przede wszystkim dla Ciebie mniej roboty

Ja przyznaję zgodnie z zaświadczeniem ze szkoły w programie jest opcja dziecko przed ukończeniem 18 roku życia posiadające zaświadczenie o kontynuowaniu nauki. Po co utrudniać życie ludziom i zwiekszać koszty dla państwa
Ja też przyznaję tak jak ewmi i frogi
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja przyznaję zgodnie z ustawą. Nie interesują mnie "możliwości systemu".
-
- Stażysta
- Zajmuję się: KDR, Stypendia szkolne
- Kontakt:
Przyznaję najpierw do 18 roku życia, później przedłużenie robię, gdyż ważniejsza jest ustawa.
Oprócz do kiedy KDR osobie nie pełnoletniej ale z zaś. - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
cudzoziemiec
dziecko: student w związku małżeńskim
decyzja odmowna
czy rodzina z trojgiem dzieci...?
mężatka nie chce karty dla męża
przedłużenie - jak?
ile za korektę karty
utrata ważności karty
Komu wydajemy KDR
produkcja kart
Do kiedy przyabć KDR 18-latkowi?
grupa inwalidzka na stałę