do kiedy przyznac - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 sty 2015, 12:15

studenci na licencjacie napisali mi w oświadczeniu ze konczą w czerwcu 2016r. powinnam przyznać do 30.06.2016r. zgodnie z oświadczeniem?
milkaaa

Napisano: 07 sty 2015, 12:17

a przynieśli zaświadczenie ze szkoły ? na wniosku jest napisane że "zgodnie z zaświadczeniem ze szkoły" ... sama zresztą nie wiem już co robić
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 12:18

nie mam tylko oświadczenie bo w ustawie jest napisane ze oświadczenie lub zaswiadczenie więc nie mogę kazac im przynosić zaświadczenia
milkaaa

Napisano: 07 sty 2015, 12:22

w zasadzie masz rację, wzór wniosku jest w rozporządzeniu a wyżej rangą jest ustawa, więc skoro w ustawie jest napisane mowa o oświadczeniu to może być tylko oświadczenie; możesz wrzucić wzór tego oświadczenia ?
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 12:36

.............., dnia ..................

......................................
(imię i nazwisko)

OŚWIADCZENIE

Ja, niżej podpisany/a ............................... zam. ................................. oświadczam, iż jestem uczniem/uczennicą/studentem/studentką: .................................................................................................
(nazwa i siedziba szkoły)

Planowany termin ukończenia nauki: ......................................................

Oświadczam, iż jestem świadomy/a odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.

...................................
(data i czytelny podpis)

ja mam coś takiego...jeszcze tego nie używałam i nie wiem czy jest dobre na 100%
milkaaa

Napisano: 07 sty 2015, 12:37

to myślicie ze powinniśmy przyznawać tak jak nam oświadczają?
Patrycjasr

Napisano: 07 sty 2015, 12:40

W art. 11 ust. 1 pkt 3 masz wprost napisane że karta wydawana jest ...... zgodnie z zaświadczeniem lub oświadczeniem o których mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4 , więc oczywistym jest , że w art. 10 ust. 4 pkt 4 omyłkowo nie wpisali zaświadczenia,. Logika podpowiada, że skoro termin ważności karty ustala się zgodnie z zaświadczeniem /art.11/to mając taki dokument nieuprawnionym by było żądać od klienta oświadczenia o tym samym o czym organ już wie bo ma zaświadczenie
magnolia

Napisano: 07 sty 2015, 12:45

magnolia...ale ja nie mam zaświadczenia tylko oświadczenie i na podstawie tego oświadczenia mam jej ustalić wazność karty?
Patrycjasr

Napisano: 07 sty 2015, 13:03

magnolia pisze:W art. 11 ust. 1 pkt 3 masz wprost napisane że karta wydawana jest ...... zgodnie z zaświadczeniem lub oświadczeniem o których mowa w art. 10 ust. 4 pkt 4 , więc oczywistym jest , że w art. 10 ust. 4 pkt 4 omyłkowo nie wpisali zaświadczenia,. Logika podpowiada, że skoro termin ważności karty ustala się zgodnie z zaświadczeniem /art.11/to mając taki dokument nieuprawnionym by było żądać od klienta oświadczenia o tym samym o czym organ już wie bo ma zaświadczenie

No ok ale skoro wystarczające jest oświadczenie to po co mamy zadać zaświadczeń, na wniosku zapisali informacje tylko o zaświadczeniu

Nawet jeżeli zadalibyśmy zaświadczeń ze szkoły co w przypadku gdy szkoła wpisze np 31. sierpień. 2017 a my powinniśmy według ustawy wydać kartę do 30 września 2017, przyznanie karty wtedy nie będzie zgodne z datą z zaświadczenia...
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2015, 14:00

Oczywistym jest, że jeżeli masz oświadczenie to nie żądasz zaświadczenie, ponieważ oświadczenie jest zgodne z obydwoma powołanymi przeze mnie art. Szkoła ma obowiązek napisać ukończenie szkoły z dniem 31.08. bo rok szkolny zgodnie z ustawą o systemie oświaty w takim terminie się kończy, natomiast my pracujemy na ustawie o KDR która przewidziała i słusznie, że wrzesień często była takim miesiącem pustym bo ktoś kto kończył naukę w szkole to z dniem 31.08. nie był już uczniem a nie mógł dostarczyć zaświadczenia, że jest przyjęty na studia i dlatego my w takich sytuacjach mamy "dołożyć" z mocy ustawy jeden miesiąc i przyznawać do 30 września.
magnolia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x