Do madrych głów: niepełnoletnia matka! - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 02 lut 2017, 11:51

ale czy to nie jest tak że może być wykonana jakaś czynnośc przez nieletnią za zgoda przedstawiciela ustawowego ale tylko wtedy kiedy dotyczy bezpośrednio tej osoby nieletniej??? a tu chodzi o złożenie wniosku na jej dziecko, przez nią, kiedy ona nie ma żadnych zdolności do czynności prawnych.

Gdzieś kiedyś czytałam, że np nieletnia matka nie może złożyć wniosku o przyznanie świadczenia na swoje dziecko, musi to zrobić opiekun prawny dziecka, ale może nieletnia, za zgodą swojego przedstawiciela ustawowego, złożyć wniosek o świadczenie rodzicielskie bo to ona wtedy jest świadczeniobiorcą.
inga3

Napisano: 02 lut 2017, 11:54

"ale czy to nie jest tak że może być wykonana jakaś czynnośc przez nieletnią za zgoda przedstawiciela ustawowego ale tylko wtedy kiedy dotyczy bezpośrednio tej osoby nieletniej??? a tu chodzi o złożenie wniosku na jej dziecko, przez nią, kiedy ona nie ma żadnych zdolności do czynności prawnych".
500 przyznaje się przecież jej a nie dziecku

"Gdzieś kiedyś czytałam, że np nieletnia matka nie może złożyć wniosku o przyznanie świadczenia na swoje dziecko, musi to zrobić opiekun prawny dziecka, ale może nieletnia, za zgodą swojego przedstawiciela ustawowego, złożyć wniosek o świadczenie rodzicielskie bo to ona wtedy jest świadczeniobiorcą".
Przypomnij sobie gdzie to czytałaś, znajdź książkę i przełóż ja na półkę z fantastyką
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2017, 12:09

OJ Elmer! Dlaczego ty taki złośliwy jesteś???

Koleżanka dobrze mówi, faktycznie na stronie MRPiPS są pytania i odpowiedzi. Jestam właśnie takie pytanie i odpowiedź Ministerstwa na nie - cytuje:

Pytanie: "Moja nieletnia córka ma dziecko i jest samotna. Ja opiekuję się nią i wnuczką. Czy mogę wystąpić o 500 zł na dziecko?"

Odpowiedź: " Tak, może się Pani ubiegać o świadczenie wychowawcze na nieletnią córkę. Z kolei córka może wystąpić o świadczenie na własne dziecko. Jeżeli nieletnia matka ukończyła 13 lat, to zgodnie z art. 15 Kc ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych. W takim przypadku, za zgodą przedstawiciela ustawowego (rodzica) może złożyć osobiście wniosek o świadczenie wychowawcze na własne dziecko".
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 02 lut 2017, 12:24

oko12 przeczytaj jeszcze raz co mówi koleżanka a co mówię ja.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2017, 12:38

Elmer ja nie mówię, że mówisz źle tylko chodzi mi o to, że jesteś nie miły, postaraj się do nas podchodzić trochę bardziej po ludzku, nie każdy ma taką wiedzę jak TY.
Ja mam wrażenie że ty jesteś tu po to, żeby pokazać swoją wyższość a to nie o to tu chodzi ;) My tu chcemy się poradzić, a ty dobrze mówisz, tylko co raz nas karcisz za złe interpretowanie przepisów. Bądź bardziej miły, Proooszę :)

Masz rację napisałam że koleżanka ma rację, ale chodziło mi o to że faktycznie gdzieś coś czytała, może nie do końca dobrze pamiętała, ale każdemu się zdarza :)
Jesteśmy tylko ludźmi i ciągle się uczymy :D
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 02 lut 2017, 12:51

Spoko, człowiek uczy się całe życie.
I nie napisałam przecież że na pewno tak jest tylko że gdzieś czytałam. Może było źle napisane, a może ja źle rozumiałam ;)
Mniejsza z tym.
Ekspertem jak widać jeszcze nie jestem :)
inga3

Napisano: 02 lut 2017, 12:53

oko12 przecież ja byłem złośliwy w stosunku do autora postu, tylko autora książki.
Nie napisałem, że ona coś źle przeczytała, tylko, że ktoś bzdurę napisał
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2017, 13:21

Elmer pisze:oko12 przecież ja byłem złośliwy w stosunku do autora postu, tylko autora książki.
Elmer czyli tak naprawdę to darzysz nas sympatią i chcesz nam pomóc a nie nas karcić :? Rozumiem, chcesz powiedzieć że wcale taki nie jesteś jak Cię opisałam?
To dobrze, bo już się bałam. Myślałam, że nie dobry z Ciebie człowiek :lol: ;)

Powiem Ci Elmer, że zawsze czekam na Twoją odpowiedź, ale też zastanawiam się co tym razem źle zrobiłam lub zrozumiałam. Zawsze wiem, że jakoś mi dogryziesz. Mam nadzieję, że następnym razem będziesz bardziej wyrozumiały :)
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 02 lut 2017, 13:28

nie liczyłbym na to, wredny z natury jestem.
Jestem tylko miły po paru piwach a nie wiem czemu, ale w pracy mi zabraniają pić
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2017, 13:31

oko12 pisze:
Elmer pisze:oko12 przecież ja byłem złośliwy w stosunku do autora postu, tylko autora książki.
Elmer czyli tak naprawdę to darzysz nas sympatią i chcesz nam pomóc a nie nas karcić :? Rozumiem, chcesz powiedzieć że wcale taki nie jesteś jak Cię opisałam?
To dobrze, bo już się bałam. Myślałam, że nie dobry z Ciebie człowiek :lol: ;)

Powiem Ci Elmer, że zawsze czekam na Twoją odpowiedź, ale też zastanawiam się co tym razem źle zrobiłam lub zrozumiałam. Zawsze wiem, że jakoś mi dogryziesz. Mam nadzieję, że następnym razem będziesz bardziej wyrozumiały :)
Elmera się boisz :lol: :lol: :lol: dobre :lol:
6i9
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 mar 2016, 14:01
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x