Jeśli wypłacono osobie uprawnionej do świadczenia alimentacyjnego przykładowo świadczenie w kwocie 100zł, to po księgowaniu wg. RIO, amatorów z BDMB i obrażonych księgowych zapisy wyglądały następująco:
strona WN konta 221 w kwocie 100zł. Strona MA konta 720 w kwocie 20zł oraz strona MA konta 225 Rozrachunki z budżetami w kwocie 60zł oraz strona MA konta 240 z analityką gmina dłużnika w kwocie 20zł.
Jeśli komornik nic nie wyegzekwował od dłużnika alimentacyjnego to po zalecanym przez nich księgowaniu jednostki wykazywały salda zobowiązań na koncie 225 w kwocie 60 zł i na koncie 240 w kwocie 20zł....
....salda, które moim zdaniem nie spełniały określonych ustawą o rachunkowości zasad wyceny aktywów i pasywów (art. 28 ustawy o rachunkowości), a nawet określonej w artykule 3 ustęp 1 pkt 20 ustawy o rachunkowości definicji zobowiązań.
Jeśli komornik nic nie ściagnie od dłużnika, to ile gmina jest winna budżetowi państwa i gminie dłużnika ?
Ile to jest zero razy 60 i zero razy 20 ?
Po Waszym ksiegowaniu wychodzi, że odpowiednio 60 i 20 czyli razem gmina ma długu 80.....a to przecież nieprawda, gdyż gmina zgodnie z art 255 ustawy o finansach publicznych rozlicza się z zadań zleconych od kwot pobranych a nie przypisanych.
Co zatem jest logicznego w wyjasnieniach aby księgować FA po staremu ???
Zamiast sięna mnie obrażać powinnyście się wpierś uderzyć i popatrzeć przed lustrem na winowajcę...
DO OBRAŻONYCH NA MNIE KSIĘGOWYCH Z OPS
Re: DO OBRAŻONYCH NA MNIE KSIĘGOWYCH Z OPS
TW Ty jesteś jak Don Kichot z La Manchy. W wielu przypadkach Twoja praca to orka na ugorze. Pozdrawiam
...i nie odpuszczę. Polska nie musi być krajem głupoty....
Tw przyjmij raczej inną strategię, ze swą wytrwałością uderz w ministerstwo, u źródła zmień przepisy, od dawna zastanawiam się dlaczego tak długo na portalu OPS i nigdzie więcej
==========
ale wie Pan co, wiem, dlaczego Pan tu siedzi - z nami - OPS-ami, otóż znalażł Pan sobie kozła ofiarnego, na którego można bez hamulców się wyładowywać i poprzez którego można chcieć coś zmienic, nic jednak z tego, nie jest Pan pierwszy, OPS-y takim kozłem ofiarnym już są, tak na nas patrzą nasze gminy niestety. Rozumiem Pana w sumie, jednak nie toleruję takiej postawy, szukanie kozła ofiarnego jest często nieuświadomioną postawą. OPS-y są specyficzną grupą społeczną, zajmującą się trudnymi zadaniami i dla każdego uciążliwymi, dlaczego??, dlatego, że nie przynoszą nikomu dochodów tylko same koszty, a kto lubi koszty prawda?
----------
szuka pan głupoty? .......wskazać panu drogę?
==========
ale wie Pan co, wiem, dlaczego Pan tu siedzi - z nami - OPS-ami, otóż znalażł Pan sobie kozła ofiarnego, na którego można bez hamulców się wyładowywać i poprzez którego można chcieć coś zmienic, nic jednak z tego, nie jest Pan pierwszy, OPS-y takim kozłem ofiarnym już są, tak na nas patrzą nasze gminy niestety. Rozumiem Pana w sumie, jednak nie toleruję takiej postawy, szukanie kozła ofiarnego jest często nieuświadomioną postawą. OPS-y są specyficzną grupą społeczną, zajmującą się trudnymi zadaniami i dla każdego uciążliwymi, dlaczego??, dlatego, że nie przynoszą nikomu dochodów tylko same koszty, a kto lubi koszty prawda?
----------
szuka pan głupoty? .......wskazać panu drogę?
Kochana... Przepisy juz kilka lat temu zmieniono...a OPsy jak wynika z powyższego przykładu nadal uprawiają głupotę... Ja naprawdę nie muszę wyzywać sie na opisach , gdyz przeciez niektórzy ksieguja prawidłowo....ale są wyjątki takie jak Bdmb i obdarzone księgowe ktore zamiast myślec, uważają ze wyżej wskazane kwoty to zobowiązania...a takiej nierzetelności tolerować sie nie da.
Sorry ale same sobie jesteście winne...
Sorry ale same sobie jesteście winne...
Problem polega na tym, że obrywa ops a tak na prawdę to nie chcą zmieniać Ci, którzy przyjmują od nas sprawozdania, Należy wyjść ze szkoleniami do "organów" i tych co nad nimi.
Oprócz DO OBRAŻONYCH NA MNIE KSIĘGOWYCH Z OPS - Księgowość przeczytaj również:
ksiegowanie decyzji
koszty upomnienia
naliczenie staży POKL
paragraf
Płatnik
ryczałt wypłacany na Rodzinne Domy Dziecka
rozstrzygnięcie na asystenta
staż pokl w 2014
Z-03!!
Koszty 85212
Rb-27S