koszty upomnienia

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
~bb

koszty upomnienia

Post autor: ~bb »

Witam! w którym sprawozdaniu wykazać koszty upomnienia dot.FA?
Planuję wykazać w Rb-27zz , w części A danych uzupełniających.
~aa

Re: koszty upomnienia

Post autor: ~aa »

a ja w Rb-27s całość
~Dorota

Post autor: ~Dorota »

Dzisiaj byłam na szkoleniu i powiedziano nam że 95% BP i 5 % gmina czyli należy wykazywać w 2 sprawozdaniach,a u nas wszyscy naokoło mają w rb27 s jako własne
~ilona

Post autor: ~ilona »

przecież jak pokrywam wydatki z własnych bo 3% obsługi to są grosze to dlaczego mam odprowadzać do BP ja wykazuję w Rb27s
~Anka

Post autor: ~Anka »

mieliśmy kontrolę z Urzędu Wojewódzkiego i musieliśmy korygować sprawozdania i odprowadzić 95% do BP. W Rb-27S wykazaliśmy 5%
~~***

Post autor: ~~*** »

my pokrywamy wydatki z własnych i wykazujemy w Rb27s
bo 3% na obsługę ledwo wystarcza na wynagrodzenia i pochodne W ubiegłym roku jak pracownica zatrudniona w świadczeniach rodzinnych miała jubileusz to trzeba było wypłacić z własnych
w tym roku w świadczeniach mamy tylko paragrafy 3110,4010,4040,4110,4120
~ela

Post autor: ~ela »

pokrywanie wydatków z własnych czy z dotacji nie ma znaczenia
~BDMB

Post autor: ~BDMB »

Koszty upomnienia tak jak odsetki są należnością uboczną od należności głównej. Jeżeli dochody z tyt. zwrotu FA są dochodami związanymi z realizacją ZZ to i KU są również dochodami związanymi z realizacją ZZ, czyli wykazywane są w Rb-27ZZ.

W ustawie o FA określono, że odsetki są dochodami BP, natomiast nie ma takiego bezpośredniego określenia odnośnie KU. Jest natomiast obowiązek ściągania należności w trybie ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji w której jest zapis:

Art. 15
§ 2. Koszty upomnienia obciążają zobowiązanego i, z zastrzeżeniem § 3, są pobierane na rzecz wierzyciela

------------------------
Czyli jeżeli wierzycielem jest gmina to koszty upomnienia są dochodem własnym gminy z zadania zleconego i powinny być wykazywane również w Rb-27S

Ustawodawca w ustawie o FA w sposób pośredni wskazuje czyim dochodem są koszty upomnienia. Stosowanie natomiast przepisu z ustawy o dochodach JST w której jako źródło dochodów podaje się 5 % dochodów pobranych na rzecz BP nie znajduje wg mnie tutaj zastosowania.
------------------------------------

~ela

Post autor: ~ela »

i nadal nie wiadomo jak robić a może Pan TW się wypowie co myśli na ten temat
~kinga

Post autor: ~kinga »

no przecież to jest logiczne że w Rb27s Rb 27 ZZ
ODPOWIEDZ