jak robicie?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
kochamswiadczenia
Referent
Zajmuję się: sr/fa/sw
Kontakt:

jak robicie?

Post autor: kochamswiadczenia »

zasiłek pielęgnacyjny

Wniosek złożony w kwietniu 2025 r. z orzeczeniem wydanym w marcu 2024 r., ważnym do 31.03.2025 r. plus zaświadczenie, że złożony wniosek w zespole.

Zasiłek przyznany na okres od 01.04.2025 do 30.09.2025 (zaświadczenie z pow.zesp.) od daty złożenia wniosku - do czasu wydania nowego ost. orzeczenia.

To nie było przedłużenie tylko przyznanie - Pani wcześniej nie pobierała ZP, orzeczenie które posiadała zakończyło się w marcu 2025 r.

w maju 2025 r. złożyła wniosek o ZP z nowym orzeczeniem wydanym 07.05.2025 r., a wniosek o orzeczenie złożony w marcu 2025 r.

teraz pytanie - przyznaję zasiłek - zgodnie z ustawa od daty złożenia wniosku w zespole, czyli od marca. Kwiecień i maj wypłacony z decyzji wydanej wczesniej, potem dalej od czerwca.

Czy przyznaję na okres od 01.03.-31.03 i od 01.06.2025 r. do daty konca orzeczenia? Czy w decyzji muszę odmówić okres kwiecien i maj? Czy wystarczy opis w uzasadnieniu?

Dziękuję za pomoc.
kochamswiadczenia
Referent
Zajmuję się: sr/fa/sw
Kontakt:

Re: jak robicie?

Post autor: kochamswiadczenia »

czy stosujecie takie odmowy na okres? Czy ustalacie prawo i przyznajecie to co się nalezy, a reszta w uzasadnieniu

ostatnio tak sie moja radczyni wypowiedziała...
beataQ
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: beataQ »

ja odmawiam za okres od złożenia wniosku na komisje do ostatniej wypłaty i przyznaję od miesiąca gdzie nie wypłacono. W uzasadnieniu piszę, że zgodnie z art. 24 ust. 2a należałoby przyznać od miesiąca złożenia wniosku, bo wniosek na komisję złożony w terminie i wniosek o ZP też, ale świadczenia za dane miesiące wypłacono podstawie poprzednich decyzji, nowe orzeczenie jest kontynuacją poprzedniego, więc ZP przyznano od np. 1.06.2025
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: aktosik »

No ok. A czy zawsze musimy ''korzystać'' z art. 24a?
Do tej pory w sytuacji kiedy strona miała wypłacany zasiłek pielęgnacyjny do np maja, wniosek o nowe orzeczenie złożyła w kwietniu, a wniosek o zasiłek w czerwcu, to my przyznawaliśmy zasiłek od czerwca i nie dawaliśmy w podstawie art. 24a.
Chyba przerastają mnie już te zmiany
Sytuacja z teraz:
Pani miała przedłużony zasiłek pielęgnacyjny na postawie art. 6bb do 31.03.2025 r.
Dziś złożyła wniosek o nowy zasiłek dołączając orzeczenie WZON z dnia 29.04.2025 r. Wniosek na komisję został złożony 24.09.2024 r.
Jak powinna wyglądać decyzja?
referent12
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: referent12 »

no wlassnie tez juz zaczynam sie w tym gubic...;.a ja ma sytuacje ze Pani pobierala swiadczebnie pielegnaycjne do31 marca 2025 r. .Wniosek na komisje zlozyla dopiero 9 kwietna 29025 r,. wiec nie gylo przedłuzenia . 30 maja 2025 r. zlozyla wniosek o swiadczenie pielegbnacyjne z orzeczeniem z 27 maja 2025 r. od kiedy przyznac jej świadczenie od 1 kwietnia 2025 r, czy od 9 kwitnia 2025 r?
Nikodemus
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Nikodemus »

Przy założeniu że orzeczenie z dnia 07.05.2025r. jest ostateczne i prawomocne oraz, że Twoja decyzja przyznająca Pani ZP warunkowo ,, do 30 września 2025r. jednak nie dłuzej niż do ostatniego dnia miesiąca wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności " - wygasła 31 maja br.
Na nowy wniosek o ZP, ustaliłabym Pani prawo do ZP :
1. na okres od 01.03.2025r. do 31.03.2025r. oraz od 01.06.2025r. do ostatniego dnia miesiąca ważności nowego orzeczenia, oraz w pkt 2
2. Umorzyłabym postępowanie w sprawie ustalenia prawa do zasiłku pielęgnacyjnego dla osoby uprawnionej za okres od 01.04.2025r. do 31.05.2025r. , zgodnie z art. 105 §1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. - Kodeks postępowania administracyjnego, który mówi, gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
aktosik
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: aktosik »

aktosik pisze: 10 cze 2025, 9:47 No ok. A czy zawsze musimy ''korzystać'' z art. 24a?
Do tej pory w sytuacji kiedy strona miała wypłacany zasiłek pielęgnacyjny do np maja, wniosek o nowe orzeczenie złożyła w kwietniu, a wniosek o zasiłek w czerwcu, to my przyznawaliśmy zasiłek od czerwca i nie dawaliśmy w podstawie art. 24a.
Chyba przerastają mnie już te zmiany
Sytuacja z teraz:
Pani miała przedłużony zasiłek pielęgnacyjny na postawie art. 6bb do 31.03.2025 r.
Dziś złożyła wniosek o nowy zasiłek dołączając orzeczenie WZON z dnia 29.04.2025 r. Wniosek na komisję został złożony 24.09.2024 r.
Jak powinna wyglądać decyzja?
Nikodemus
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: Nikodemus »

Moim zdaniem art. 24 ust 2 UŚR jest zasadą ogólną od kiedy należy przyznać świadczenia rodzinne. Natomiast art. 24 ust 2a jest przepisem szczególnym, wprowadzonym po zmianach w naszej ustawie. Jeżeli strona składa Ci wniosek o świadczenie uzależnione od niepełnosprawności ( np. w m-cu czerwcu b,r.) i napisze, że prosi o rozpatrzenie tego wniosku od m-ca czerwca to oczywiście stosujesz art. 24 ust.2 UŚR. Natomiast jeżeli nie masz takiego oświadczenia to powinnaś zastosować art 24 ust 2a. Przyznać od miesiąca w którym złożono wniosek na komisję, a jeżeli okres ten pokrywa się z rozstrzygnięciem we wcześniejszej decyzji to właśnie za ten okres umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe.
Z tego co się orientuję to w niektórych Ośrodkach robią tak jak Ty, ale piszą szczegółowe uzasadnienie z powołaniem treści art. 24 ust 2a i uzasadniają,że przyznali od czerwca ponieważ do maja ZP był pobierany na podstawie decyzji Nr..... z dnia........
Ja robię tak jak napisałam na wstępie. Jestem świeżo po kontroli i nikt tego nie zakwestionował.
Wcale nie twierdzę, że robisz żle. U mnie praktyka jest inna.

Jesli chodzi o ten wniosek z Orzeczeniem WZON. Orzeczenie WZON w postępowaniu administracyjnym (które jest dwuinstancyjne) ostateczne jest z dniem jego wydania. Ponieważ Pani zachowała okres 3 m-cy z art 24 ust 2a UŚR, wniosek złożyła w czerwcu , a orzeczenie WZON wydane w kwietniu), przyznajesz ZP od kwietnia do końca miesiąca ważności tego orzeczenia i umarzasz jako bezprzedmiotowe postępowanie za okres od 01.09.2024r. do 31.03.2025r. ponieważ pobrała ten zasiłek na mocy wcześniejszych decyzji ( mam nadzieję że tak było) i w podstawie prawnej dajesz art 24 ust 2a bo Pani wyrównujesz.
ODPOWIEDZ