Do Pana Tomka z Sygnity - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 06 wrz 2016, 14:50

Wszystko co się zmienia tzn. uzyski i utraty taktowane jest jako wniosek o zmianę sytuacji?
Czyli teraz nadajemy za każdym razem nowy numer wniosku i co robimy nową decyzję? A co w takim razie z realizacją tamtej decyzji??
fiffi

Napisano: 06 wrz 2016, 14:53

SYGNITY pisze:Piszemy tutaj na forum od ponad roku już przy wielu różnych okazjach. Narzędzie do modyfikacji danych wniosku jest tylko narzędziem awaryjnym, służącym tylko do tego żeby poprawić błędnie podane dane - czyli dane które były omyłkowo wprowadzone i nie były prawdziwe już w dniu wprowadzenia wniosku. Jeśli natomiast dane wprowadzone we wniosku były poprawne, a potem - po wydaniu decyzji - nastąpiły zmiany to nigdy nie nanosimy tych zmian na oryginalny wniosek, bo to jest fałszowanie danych. Wprowadzamy wniosek w związku ze zmianą sytuacji. Temat był już poruszany bardzo dużo razy.
z całym szacunkiem Panie Tomku ale wlaśnie wcześniej czytałam że uzysk/utratę robi się w ten sposób.....ŚW zajmuje się dopiero od lipca, świeżak jestem i całego forum nie przeczytałam ;) tylko zastanawiam się jak mogę zrobić wniosek o zmianę sytuacji jak ktoś mi przynosi tylko zaświadczenie o dochodzie?? na tej podstawie???
inga1

Napisano: 06 wrz 2016, 14:56

Tu jest pierwszy mój wpis w tym temacie ( 07 sty 2016, 14:57 ). Od tego czasu jeszcze kilkunastokrotnie tutaj przy różnych okazjach o tym pisałem:

viewtopic.php?f=9&t=207187012&start=280

i dalsza cześć dyskusji (08 sty 2016, 15:34)

viewtopic.php?f=9&t=207187012&start=270

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 06 wrz 2016, 15:04

Dziękuję, na pewno poczytam :)
inga1

Napisano: 06 wrz 2016, 15:21

Przeczytałam właśnie posty, ok zgadzam sie jak najbardziej z wypowiedzią ale w nadal nie rozumiem co się dzieje dalej, co z bieżącą decyzją, która jest w obiegu sprawy? Czy w związku z wprowadzeniem nowego wniosku o zmianę - mamy sobie w systemie infromatycznym nadawać fikcyjne numerki nowych wniosków? Tak jak było wspomniane w poście do którego jest odnośnik, np. przynosi nowe oświadczenie - jest to nowy dokument i nie ma możliwości jak w Pomoście zakładek kwestionariusze, wywiady, więc w Sygnity w ŚW - nowy wniosek o zmianę, ale przecież to nie jest nowy wniosek tylko oświadczenie więc stąd moje pytanie o fikcyjne numerki? I nadal nie wiem co ze starą decyzją (albo jest utrata albo zostaje bez zmian)? Proszę mi wytłumaczyć krok po kroku jak postąpić:

Przykład: Osoba donosi tylko zaświadczenie o dochodzie uzyskanym:
1) wproadzam wniosek o zmianę (nadaje fikcyjny numer - tak ,nie?? , bo przecież zaświadczenie to nie wniosek)
2) dalej jak postępować, tworzyć nową decyzję, nie tworzyć?
3) co ze starym wnioskiem i decyzją która nadal istnieje?
fiffi

Napisano: 06 wrz 2016, 15:26

Przede wszystkim nie każda zmiana sytuacji ma wpływ na prawo do świadczenia albo na zmianę wysokości świadczenia. Jeśli nie ma wpływu na jedno ani drugie to oczywiście wtedy z takiego wniosku nie robisz nowej decyzji. Ale jeśli zmiana sytuacji wpływa na to lub na to, no to jak chcesz to zrobić bez zmiany decyzji?

Co do numerów to przecież można osobno numerować wnioski o pomoc, a osobno wnioski związane ze zmianą sytuacji - nasze oprogramowanie bez trudu na to pozwala. Wówczas nie tracisz numerów kolejnych dla wniosków o pomoc.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 07 wrz 2016, 7:53

Panie Tomku, czyli jeżeli mam nowy dochód w rodzinie i widzę, że po uzyskaniu rodzina nie przekroczy 800 zł na osobę to nie robię zupełnie nic w systemie???
Gość

Napisano: 07 wrz 2016, 8:05

FIFI
Jeżeli wprowadzisz wniosek o zmianę i zakwalifikujesz, wyjdzie przekroczony dochód itd to w momencie jak zatwierdzisz decyzje świadczenie z pierwszej decyzji przestaje obowiązywać. Jak wejdziesz sobie na plany wypłat to w nowej bedziesz miec aktualne plany (uwzgledniajace np przekroczenie kryterium i wtedy jest tylko przyznane na drugie, trzecie itd) a w starej decyzji plany zostaną wygaszone. System sobie z tym wszystkim poradzi.
Piotr12345

Napisano: 07 wrz 2016, 8:08

SYGNITY pisze:Przede wszystkim nie każda zmiana sytuacji ma wpływ na prawo do świadczenia albo na zmianę wysokości świadczenia. Jeśli nie ma wpływu na jedno ani drugie to oczywiście wtedy z takiego wniosku nie robisz nowej decyzji. Ale jeśli zmiana sytuacji wpływa na to lub na to, no to jak chcesz to zrobić bez zmiany decyzji?

Co do numerów to przecież można osobno numerować wnioski o pomoc, a osobno wnioski związane ze zmianą sytuacji - nasze oprogramowanie bez trudu na to pozwala. Wówczas nie tracisz numerów kolejnych dla wniosków o pomoc.

pozdrawiam

Właśnie ciągle do tego zmierzam, jeśli zmiana (bo dochodzi np. dochód uzyskany) nie ma wpływu ani na jedno ani na drugie to owszem nie będę robić nowej decyzji, ale przecież taki wniosek będzie "wisiał" w decyzjach do opracowania, będzie nie zakończony, czyli wtedy powinnam zakończyć go bez rozpatrzenia, czy tak? Kolejna sprawa do której zmierzam oczywiste jest że jeśli ta zmiana poniesie za sobą konsekwencje tzn. na pierwsze dziecko "pierwsza" decyzja powinna być uchylona z uwagi na to że po zmianie przekracza kryterium, tylko dalej nie wiem jak ją mam uchylić tą pierwszą decyzję z poziomu "decyzji - nowego zmienionego wniosku", jak ten nowy wniosek powiązać z pierwszą decyzją że to ją uchylam na podstawie tej zmiany?
fiffi

Napisano: 07 wrz 2016, 8:11

My jeżeli mamy nowy dochód i widać jak byk, że nie przekroczy to nie robimy nic w systemie. Dołączamy zaświadczenie o zarobkach do akt, piszemy notatkę, że nowy dochód to tyle i tyle oraz piszemy pismo informujące stronę, że nie nastąpiło przekroczenie dochodu i świadczenie nadal obowiązuje. We wniosku istnieje zapis, pod którym się z resztą każdy podpisuje, "w przypadku zmian mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego[...]", który ja rozumiem w ten sposób, iż jeżeli zmiana w mojej rodzinie nie wpływa na przyznane prawo do świadczenia to nic nie zgłaszam. Konsekwencją jest, o czym mowa poniżej, powstanie nienależnie pobranego świadczenia i odsetki, które trzeba będzie oddać. Więc jeżeli zgłaszać nie trzeba to i po co coś we wniosku grzebać?
Piotr12345

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x