do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji- egzekucja skuteczna - Wzory pism

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 paź 2010, 15:55

prosze o pomoc w sprawie napisania pisma do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji.. przede mna pracowała kolezanka, która przyznala w zeszlym roku świadczenie z funduszu alimentacyjnego na podstawie zaświadczenia o skutecznej egzekucji(ona przyjeła takie zaświadczenie, nawet nie przegladajac go) i na jego podstawie przez własną nie uwagę przyznala kobiecie decyzje i pobierała ona świadczenia z funduszu przez cały orzedni okres zasiłkowy.. w tym roku gdy ja juz pracuje skladała znowu wniosek i przyniosła znowu zaświadczenie o skutecznej egzekucji i spojrzałam jak to było w poprzednim roku i tylko dlatego zauwazyłam błąd mojej poprzedniczki.. i nie do końca wiem co mam w uzasadnieniu napisać.. że maja mi unieważnić decyzję przez błąd kolezanki??? prosze.. pomóżcie!!!!!!!!! z gory dziękuje!!
Angela1307
Praktykant
Od: 01 wrz 2010, 16:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2010, 13:23

a może chociaż podstawe prawną ktoś zna????? proszę o pomoc..
~Angela1307

Napisano: 14 paź 2010, 14:39

treba oczywiście trochę doprawcować:D

Na podstawie art. 156 § 1 pkt 2 kpa ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r.- Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.), w związku z art. 2 pkt 7c i art. 2 pkt 2, a także art. 23 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j.: Dz. U. z 2009 r. Nr 1, poz. 7 z późn. zm.)
……………, działający z upoważnienia ……………….
…………… do prowadzenia postępowań i wydawania decyzji administracyjnych
w sprawie świadczeń z funduszu alimentacyjnego, wnosi o:

unieważnienie decyzji Nr ………… z dnia ………..
w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego

Pani ………………
………………
zam. ……………….

na rzecz osoby uprawnionej- ………. w miesięcznej kwocie ………….. zł
n okres świadczeniowy 2009/2010

UZASADNIENIE

W dniu ……… r. przedstawiciel ustawowy- Pani ………… wystąpiła z wnioskiem o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego na rzecz syna ………………
Decyzją nr ………z dnia ……………, tut. Organ przyznał wnioskowane świadczenia na rzecz uprawnionego na okres świadczeniowy 209/2010.

W dniu …. do tut. Organu wpłynął wniosek na nowy okres świadczeniowy- 2010/2011. Z dołączonego do wniosku zaświadczenia komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne wynika, że egzekucja świadczeń alimentacyjnych jest egzekucją skuteczną. Ponadto w związku z tym zaświadczeniem tut. Organ przeanalizował dokumentację dołączoną do wniosku na poprzedni okres świadczeniowy. We wniosku tym również znajdowało się zaświadczenie o skuteczności świadczeń alimentacyjnych w niniejszej sprawie.
Mając na uwadze powyższe uznać więc należy, że decyzja nr z dnia orzekająca o przyznaniu św. z FA na rzecz uprawnionego- … w wysokości x zł miesięcznie nas okres świadczeniowy 2009/2010 wydana została z rażącym naruszeniem prawa, gdyż stosownie do w/cyt. ustawy świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do ukończenia przez nią ……w przypadku bezskuteczności egzekucji, co w świetle art. 2 pkt. 2 ustawy, oznacza egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych.

W tym stanie rzeczy niniejszy wniosek znajduje uzasadnienie.

~vc

Napisano: 20 paź 2010, 11:25

DZIĘKUJE :D :)
~Angela1307

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x