Mam takie pytanie jeżeli chcę skorzystać z Opieki Społecznej i mieszkam razem z moją mamą czy muszę przedstawiać jej dochód mimo to iż jestem odrębną rodziną mam męża i dziecko.
Ja już tak raz próbowałam zrobić ale powiedzieli mi w opiece,skoro mieszkam razem z mamą i mamy to samo wejście do domu i tą samą kuchnie więc muszę podać jej dochód więc w tej sytuacji nie wiem co mam robić
Jeśli nie masz oddzielnego wejścia i kuchni to w świetle ustawy o pomocy społecznej prowadzicie z mamą wspólne gospodarstwo domowe i w takiej sytuacji musisz przedstawić dochody wszystkich domowników.
P.S. od roku 1990 nie ma już Opieki Społecznej tylko jest OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ
A gdzie w ustawie jest mowa, że ktoś musi mieć oddzielne wejście i kuchnię (a jakby ktoś mieszkał w akademiku?) - mowa jest tylko o wspólnym zamieszkiwaniu i gospodarowaniu.
tak to prawda, nie musisz mieć oddzielnego wejścia i osobnej kuchni, ale......musisz udowodnić, że prowadzisz naprawdę osobne gosp. domowe! Rozumiem, że macie swoje dochody...