do wszystkich chętnych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 maja 2010, 10:01

witam serdecznie. Mój problem dotyczy odmowy becikowego z powodu adnotacji na akcie urodzenia \" dziecko martwo urodzone\". Poinformowałam klienta, że będę musiała wystawić decyzję odmowną. Zapowiedział, że w takim razie odwoła się do SKO. I tu pojawia się problem. Sama przezyłam taką sytuację , niedawno wróciłam do pracy, wydawało mi się , że już pozbierana, ale ten przypadek rozłożył mnie na nowo. Już kilka dni próbuję coś sklecić w uzasadnieniu i nie daję rady. Nie chciałabym, żeby SKO zarzuciło mi błędy merytoryczne. Może jakaś dobra dusza ma gotowe uzasadnienie do odmowy i mogłaby mi pomóc? Proszę!
~jagna

Napisano: 17 maja 2010, 10:33

przecież masz jasno napisane w art. 15b \"z tytułu urodzenia się ŻYWEGO DZIECKA ...
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2010, 11:14

jak nowa
~Asia

Napisano: 17 maja 2010, 11:22

i jeszcze jedno. ma prawo dowołać się od decyzji. nie przejmuj się tym
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2010, 13:32

Wiem, że ma prawo się odwołać, wiem, że decyzja odmowna, tylko jak już pisałam mam psychiczne obciążenia jak \"stworzyć\" uzasadnienie. Napisałam już kilka wersji i nie jestem pewna. Może ktoś mi podrzuci swoje uzasadnienie.
~jagna

Napisano: 18 maja 2010, 17:08

pisałam to dawno temu, może Ci się przyda: \"W dniu ....... r. wpłynął do tut. Ośrodka Pani wniosek o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka - ........... Do wniosku dołączono wymagane dokumenty: dokument potwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się, odpis zupełny aktu urodzenia, odpis skrócony aktu małżeństwa. Zgodnie z art. 15b Ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych ( tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 139, poz. 992 z późn. zm. ) z tytułu urodzenia się żywego dziecka przyznaje się jednorazową zapomogę w wysokości 1000 zł na jedno dziecko. Dołączony do wniosku odpis zupełny aktu urodzenia dziecka zawiera informację o tym, że dziecko urodziło się martwe, co powoduje nie spełnienie warunku określonego w wyżej wymienionym art. 15b. W związku z tym brak jest podstaw do przyznania Pani świadczenia - jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka.
Z tych względów orzeczono jak w sentencji.\"

pozdrawiam;
~Klopsik!

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x