do Yosemita Sam
do Yosemita Sam
Proszę odpowiedz mi na następujące pytanie,
kobieta złożyła wniosek na zaliczke w czerwcu ale z uwagi na to ze dluznik przebywa za granica wyslalismy ten wniosek do ropsu z zapytaniem czy jestesmy organem wlasciwym do przyznania ZA.
Rops odpisal nam ze nie bedzie tego rozpatrywal bo ustawa o ZA juz nie funkcjonuje, co teraz zrobic? wydac decyzje odmowna?
kobieta złożyła wniosek na zaliczke w czerwcu ale z uwagi na to ze dluznik przebywa za granica wyslalismy ten wniosek do ropsu z zapytaniem czy jestesmy organem wlasciwym do przyznania ZA.
Rops odpisal nam ze nie bedzie tego rozpatrywal bo ustawa o ZA juz nie funkcjonuje, co teraz zrobic? wydac decyzje odmowna?
Re: do Yosemita Sam
umorzyć postępowanie - niech kobieta się odwołuje do SKO. Oni coś wymyślą....
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
ROPS powinien wydać jakieś orzeczenie, nie mogą sobie ot tak napisać, ze nie rozpatrzą 
a poza tym, to od kiedy dłużnik jest członkiem rodziny osoby uprawnionej do zaliczki, hę?????????

a poza tym, to od kiedy dłużnik jest członkiem rodziny osoby uprawnionej do zaliczki, hę?????????
Tom nie musi być członkiem rodziny w rozumieniu nasze ustawy by zachodziła koordynacja.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
wiem, niby przepisy UE, ja się upieram przy swoim i póki co nikt mi nic nie zarzucił a kilku alimenciarzy oddaje świadczenia za granicą
a w ogóle to zaliczka nie podlega koordynacji, nie jest świadczeniem rodzinnym ale to temat na inną dyskusję (tak wiem że ministerstwo twierdzi inaczej ale oni nie stanowią wykładni)
a w ogóle to zaliczka nie podlega koordynacji, nie jest świadczeniem rodzinnym ale to temat na inną dyskusję (tak wiem że ministerstwo twierdzi inaczej ale oni nie stanowią wykładni)

niektóre ROPSy tez twierdzą, że zaliczka podlega koordynacji, min. mój.
jak ma wyglądać to umorzenie, postanowieniem czy decyzja na to??
Pozdrawiam i dzieki serdeczne
Pozdrawiam i dzieki serdeczne
umorzenie postępowania zgodnie z art. 105 kpa w związku z art. 47 FA
Yosemita mam jeszcze 1 pytanie podobne do tej 1 sprawy. Dluznik staral sie o umorzenie zaleglosci z tytulu wyplaconej przez nas ZA, my odstapilismy od umorzenia, a on odwolal sie do sko. Sko uchylilo zaskarzona decyzje i przekazalo nam do ponownego rozpatrzenia, dostaliśmy tę decyzje 29 wrzesnia. I teraz pytanie - czy powinnismy rozpatrywac tę sprawe (ale w sumie na jakiej podstawie i na co sie powolac??) czy rowniez postanowienie o umorzeniu ze wzgledu na brak ustawy o ZA??
Oprócz do Yosemita Sam - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
spłata zadłużenia
nienależna zaliczka
DŁUZNICYYYY jak ja ich .....
dot.nienaleznie pobranej
zaliczka przyszła w październiku wyr. od maja
jak postąpić
Wchodzcie i doradzajcie
wgląd do dokumentów
Bardzo pilne!!!Proszę o opinie
komornik wstrzymal alimenty
Szkolenia z zaliczki alimentacyjnej,funduszu i dłużników
nienależnie pobrana ZA
sprawozdanie z zaliczek
można uchylić na podstawie pisma z października?
Szkolenia z zaliczki alimentacyjnej,funduszu i dłużników
Wyrok