dochód do zaliczki alimentacyjnej PILNIE - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 28 mar 2011, 15:04

Pobierałam zaliczkę alimentacyjna na dwoje dzieci w wysokości zasądzonych alimentów. Od 1 lutego mąż podjął prace i zgłosiłam sie do MPOS i przedstawiłam zaswiadczenie o dochodach za pierwszy pełen miesąc. Okazało się że dochód za ten pierwszy miesiąc w połączeniu z moim przekracza próg dochodowy. Mąż pracuje w firmie gdzie dochody sa różne czasami większe czasami zarobi 500zł mniej niż przedstawiłam w pierwszym zaświadczeniu. Moje pytanie to czy jeśli mąż zarobi w następnym miesiącu i w kolejnych miej to wezmą w MOPSie to pod uwagę czy tylko ważne są te dochody z pierwszego miesiąca??? Prosze o odp
~Justyna

Napisano: 28 mar 2011, 15:10

zaliczka alimentacyjna od października 2008r. już nie jest płacona, wiec nie możesz jej pobierać
~ada!!

Napisano: 28 mar 2011, 15:24

chodziło mi o alimenty z FA
~Justyna

Napisano: 26 kwie 2011, 23:20

Niestety nie. W okresie pobierania świadczenia z funduszu alimentacyjnego Osrodek przelicza dochód uzyskany przez członka rodziny i przyjmuje dochód za pierwszy przepracowany miesiąc. Ośrodek nie może ponownie przeliczyć dochodu nawet jeżeli dochód za pracę męża jest niższy niz za pierwszy przepracowany miesiąc. Tylko w przypadku utraty całości dochodu z zatrudnienia Ośrodek odejmie dochód utracony. Natomiast po przeliczeniu dochodu zmiana warunków płacy czy uzyskanie niższego dochodu nie ma wpływu na prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego
~Stenka

Napisano: 01 maja 2011, 17:46

Mój mąż nie ma żadnych praw do moich dziec. Według MOPS ma utrzymywać dzieci bo jesteśmy rodzina według państwa i prawa nie ma zadnych praw nawet odpis ulgi prorodzinnej nie wychodzi w gre. Ojciec dzieci nie musi płacic bo alo siedzi w kiciu albo ukrywa swoje dochody. Co to za prawo co to za państwo kurcze gdzie ja zyje:(
~Justyna

Napisano: 01 maja 2011, 19:11

a dlaczego nie przysposobi twoich dzieci? nie mówię o pełnej adopcji, a o przysposobieniu, wówczas mógłby korzystać z ulgo, a dzieci nadal miałyby prawo do alimentów , oczywiście przy \"zmieszczeniu się\" w kryterium jeśli chodzi o FA, Ty też pracujesz, jak wynika z postu, więc korzystasz z ulg
nie twierdzę, ze ustawa o śr i FA jest sprawiedliwa...
~a...a

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x