zwrot alimentów z FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 mar 2011, 1:03

Witam,

mam taki problem..
Jestem samotną matką, która od ok 5 miesięcy pobierała alimenty z FA( plus zasiłek na dziecko w kwocie 68 zł). Od 2 miesięcy moje dochody zwiększyły się ale jedynie do tego stopnia, że tracę zasiłek.
Alimenty zaś powinnam mieć płacone nadal, ponieważ( wg mojej opinii) nie przekraczam kryterium dochodowego tj. 725 netto na osobę.
Chyba że ja czegoś nie rozumiem?
Pani z Mops-u zadzwoniła do mnie i powiedziała że muszę zwrócić teraz za jeden miesiąc, odkąd wstrzymano mi wypłatę świadczeń.

Moje pytanie- dlaczego mam zwrócić za jeden miesiąc płaconych alimentów z FA i zasiłku, skoro decyzja dotarła do mnie dopiero w tym miesiącu. (mam zwrócić zaległy miesiąc)

I po drugie- JEŚLI MOJE DOCHODY NIE PRZEKRACZAJĄ 725 ZŁ NA OSOBĘ TO CZEMU NIE NALEŻĄ MI SIĘ ALIMENTY Z FA???

Bardzo proszę o poradę!
~kluska

Napisano: 01 kwie 2011, 21:30

ja odwołałabym sie na twoim miejscu do SKO tam niech rozstrzygną czy masz oddać jeśli rzeczywiście coś przeoczyli czy dali to zawsze możesz ubiegac sie o umorzenie tej kwoty,skoro zapewne masz ciężką syt.finansową
~???

Napisano: 05 kwie 2011, 17:57

wyszlam za maz i nie poiformowalam mops o mojej zmianie nazwiska teraz musze zwracac za czly rok prosze o rade
~lucyna

Napisano: 05 kwie 2011, 23:29

jakiej rady oczekujesz. na pewno nie musisz zwracać dlatego że zmieniłaś nazwisko a dlatego że uległa zmianie sytuacja dochodowa twojej rodziny
~madzia

Napisano: 10 mar 2013, 22:27

:) mam sytuacje jak lucyna,i co mam zwracas? tatus dzieci mi nie placi zasadzonych alimentow! to niech zaplaci to co mi FA dal dy dzieci mialy co jesc!!!!!!!!!! glupie polskie prawo!!!!!!!
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 12 mar 2013, 13:20

Aniu, nie płacz ze dzieci nie maja co jeść, masz teraz męza i gospodaruj razem z meżem , jak godtujesz obiad dla meza to wlej wiecej wody do zupy to i dzieci sie najedza!

prawo jest takie ze alimenty - to tylko polowa kosztow utrzymania dzieci, druga polowe musisz Ty im zapewnić, a jak dzieci maja nowego tatusia - to i on musi w tych kosztach uczestniczyc.

MOze ojciec twoich dzieci ma na utrzymaniu inna kobiete...
~dluznik

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem