dochód uzyskany 500 + - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 cze 2016, 10:46

Witam serdecznie
Czy dochód nieopodatkowany taki jak stypendium ze środków UE (art. 21 pkt 137 ustawy o PIT) w ramach stażu z PUP może być dochodem uzyskanym w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych
Urszula_2016

Napisano: 14 cze 2016, 12:16

Może
GRAVES

Napisano: 14 cze 2016, 12:17

Zamotałem się, jednak nie może. Jak rokiem bazowym będzie 2016, to wtedy wpisuje w nieopodatkowane to stypendium
GRAVES

Napisano: 14 cze 2016, 14:22

GRAVES pisze:Zamotałem się, jednak nie może. Jak rokiem bazowym będzie 2016, to wtedy wpisuje w nieopodatkowane to stypendium
Absolutnie nie. Też miałam z tym problem dlatego napisałam do ministerstwa. Odpowiedź była jasna "Stypendia stażowe, jako, że nie są dochodami opodatkowanymi podatkiem dochodowym od osób fizycznych nie stanowią dochodu w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych i nie są brane pod uwagę przy ustalaniu prawa do świadczenia wychowawczego".
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 14 cze 2016, 14:46

to czyli jak moja babka miała takie stypendium nie opodatkowane z pup w 2014 r to wpisuje mi to jakoś dochód nie opodatkowany??
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 14 cze 2016, 14:47

nowicjuszka pisze:
GRAVES pisze:Zamotałem się, jednak nie może. Jak rokiem bazowym będzie 2016, to wtedy wpisuje w nieopodatkowane to stypendium
Absolutnie nie. Też miałam z tym problem dlatego napisałam do ministerstwa. Odpowiedź była jasna "Stypendia stażowe, jako, że nie są dochodami opodatkowanymi podatkiem dochodowym od osób fizycznych nie stanowią dochodu w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych i nie są brane pod uwagę przy ustalaniu prawa do świadczenia wychowawczego".

czyli jednak dobrze robię, że tego nie liczę?:D
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2016, 11:55

sweet.lemon pisze:
nowicjuszka pisze:

czyli jednak dobrze robię, że tego nie liczę?:D
Tak. Ja też tego nie liczę.
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 16 cze 2016, 0:10

To bardzo ciekawe bo przez ten dochód uzyskany (stypendium pobierane od kwietnia 2016 r) ze stypendium stażowego z UE otrzymałam decyzję odmowną z MOPS (przekroczyłam próg dochodowy o 120 zł!!!). Do tego płacę alimenty na dziecko, które jest z byłym mężem. Czy przypadkiem alimenty te w wys. 350 zł. miesięcznie) nie powinny być odjęte przy tym doliczonym dochodzie uzyskanym w 2016 roku? czy zasadne w takim razie będzie odwołanie od decyzji MOPS?
Urszula_2016

Napisano: 16 cze 2016, 7:33

Urszula_2016 pisze:To bardzo ciekawe bo przez ten dochód uzyskany (stypendium pobierane od kwietnia 2016 r) ze stypendium stażowego z UE otrzymałam decyzję odmowną z MOPS (przekroczyłam próg dochodowy o 120 zł!!!). Do tego płacę alimenty na dziecko, które jest z byłym mężem. Czy przypadkiem alimenty te w wys. 350 zł. miesięcznie) nie powinny być odjęte przy tym doliczonym dochodzie uzyskanym w 2016 roku? czy zasadne w takim razie będzie odwołanie od decyzji MOPS?
Stypendium ze stażu unijnego nie powinno być u Pani doliczone jako dochód uzyskany. Ja bym się odwoływała.
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x