Dochód uzyskany z prowadzenia małej pasieki - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 26 paź 2018, 17:19

Witam,
1)
Czy mieliście może dochód z pasieki? Pani prowadzi od 2016 roku małą pasiekę do 30 rodzin. Pani mając taka małą pasiekę nie musi rozliczać się w Urzędzie Skarbowym, gdyż rozlicza się tam dochód dopiero powyżej 80 rodzin. Pani wpisuje mi dochód z pasieki jako nieopodatkowany dochód, czy jest to faktycznie dochód doliczany i nieopodatkowany w myśl naszej ustawy? Nie wiem do której pozycji w naszym katalogu nieopodatkowanych dochodów dopasować. Obdzwoniłam zaprzyjaźnione ośrodki i niestety nie mieli takiego dochodu :(
Kitarzyna
Praktykant
Od: 09 mar 2018, 11:00
Zajmuję się: ŚW/ŚR/SD/DM/DE

Napisano: 29 paź 2018, 10:27

Posiadanie pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich jest zaliczane do działów specjalnych produkcji rolnej (o tym szerzej można przeczytać w artykule: Pasieki powyżej 80 rodzin pszczelich – formy opodatkowania). Zatem przychody uzyskane ze sprzedaży miodu w pasiece do 80 rodzin są zaliczane do przychodów z działalności rolniczej, jednak nieopodatkowanych podatkiem dochodowym od osób fizycznych.

Powyższe stanowisko potwierdza Interpretacja Naczelnika Urzędu Skarbowego w Suwałkach z dnia 9 września 2005 r. (US.III-415/21/130/05), w której uznał, że: "(…) sprzedaż miodu z własnej pasieki należy zakwalifikować do przychodów z działalności rolniczej, co w świetle art. 2 ust. 1 pkt 1 updof[1] oznacza, że dochody z tego źródła nie podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Oznacza to także, że przychodów tych, nie dolicza się do przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej. Bez znaczenia jest w tym przypadku fakt, w jakim miejscu następuje sprzedaż nieprzetworzonego (naturalnego) miodu".
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x