Dochód z dzierżawy gospodarstwa rolnego.

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
elizabet103
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Dochód z dzierżawy gospodarstwa rolnego.

Post autor: elizabet103 »

Witam serdecznie, mama pytanie i wiele wątpliwości, czy doliczacie do dochodu gospodarstwo rolne w dzierżawie, chodzi o stałą podopieczną.Liczę na waszą pomoc. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Paragraf
Referent
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
Kontakt:

Re: Dochód z dzierżawy gospodarstwa rolnego.

Post autor: Paragraf »

Wliczasz dochód z gospodarstwa rolnego, które zostało wydzierżawione, dzierżawa gospodarstwa nie jest określona w wyjątkach do nie wliczania dochodu.
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
Level4
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny, sekretarz Zespołu Interdyscyplinarnego
Kontakt:

Post autor: Level4 »

Podobno jeżeli wydzierżawione ziemie do celów uzyskania emerytury z KRUS to nie liczymy do dochodu, bo pozbył sie ziemi zeby nie pracować...
Awatar użytkownika
Paragraf
Referent
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR
Kontakt:

Post autor: Paragraf »

Analiza art. 8 ust. 9 ustawy o pomocy społecznej prowadzi do wniosku, iż określa on tzw. ryczałtowy tryb ustalania dochodu osiąganego z gospodarstwa rolnego. Dochód ten jest wyliczany jako wartość dochodu odpowiadającą powierzchni gospodarstwa z uwzględnieniem ha przeliczeniowych i kwoty dochodu ustalonej dla 1 ha przeliczeniowego niezależnie od faktycznej dochodowości konkretnego gospodarstwa (por. wyrok NSA z dnia 28 grudnia 2000 r. I SA 1406/00 Lex nr 793441, wyrok NSA z dnia 19 stycznia 2006 r. I OSK 777/05).

Przepis ten dla celów udzielania świadczeń z pomocy społecznej przyjmuje apriorycznie, że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 207 zł. Nie przewiduje on jakichkolwiek wyjątków od przyjętej w nim zasady wyliczenia dochodu z gospodarstwa rolnego. Oznacza to, że z punktu widzenia powołanego przepisu bez znaczenia jest okoliczność, czy gospodarstwo rolne jest uprawiane czy też nie i z jakiego powodu oraz czy rzeczywiście przynosi ono dochody.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/7539DD0610
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
elizabet103
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

A ciekawi mnie jak było w latach 2009- 2013 może ktoś podpowie z ta dzierżawą. Dziękuję za podpowiedź.
elizabet103
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

A dlaczego na naszym portalu w poradach jest napisane że gospodarstwa dzierżawionego nie liczy się do dochodu, kto to pisze.
elba
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: elba »

Ja też się zastanawiałam na jakiej podstawie prawnej na tym portalu w poradach prawnych ktoś radzi, by wydzierżawionego gospodarstwa rolnego nie wliczać do dochodu. Chętnie bym tak zrobiła, ale nie dostrzegam podstaw prawnych. A może coś przeoczyłam i jestem niedouczona ?
elba
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: elba »

Nadal zastanawiam się nad wliczaniem dochodu z gospodarstwa rolnego wydzierżawionego na 10 lat.
Rodzina A i rodzina B chcą korzystać ze świadczeń pomocy społecznej.
Rodzina A wydzierżawiła rodzinie B po raz kolejny na 10 lat gospodarstwo o pow. 5 ha przeliczeniowych w zamian za opłatę podatku.
Stosując wykładnię naszej ustawy powinnam wliczać to gospodarstwo rodzinie A mimo, że tego dochodu nie ma, gdyż dochód z pola faktycznie osiąga rodzina B (która jeszcze korzysta z dopłat unijnych).
Zatem rodzinie B nie mogę wliczać dochodu z faktycznej uprawy tego gospodarstwa (ma rodzina szczęście i się zakwalifikuje do pomocy finansowej).
Trochę to pokręcone i niesprawiedliwe.
ODPOWIEDZ