dochód za granicą SKO uchyliło decyzje - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 18 gru 2017, 13:22

Witam Pan złożył wniosek i podał że pracował za granicą. złożył oświadczenie ile zarobił w 2016r i podał że jest to dochód utracony. Zgodnie z art 3 pkt 1 dochód ten odniosłem jako dochód niepodlegający opodatkowaniu więc go nie utraciłem. Pan się odwołał od mojej decyzji i SKO uchyliło do ponownego rozpatrzenia. cytuje fragment: Znaczenie w tej sytuacji ma bowiem ustalenie, czy od dochodu uzyskanego za granicą zostały zapłacone: podatek dochodowy oraz składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli bowiem taka sytuacja miała miejsce, tj. od dochodu uzyskanego przez stronę za granicą RP zapłacone zostały podatek dochodowy oraz składki na obowiązkowe ubezpieczenie społeczne i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne, wówczas - w sytuacji, iż dochód ten nie jest już przez stronę uzyskiwany , można będzie uznać go za utracony. Jak Ja rozumiem muszę Pana wezwać niech dostarczy dokumenty które potwierdzą iż były płacone wszystkie składki za granicą i jeżeli były to wtedy uznaje za utracony? Jeżeli nie były odprowadzane składki to wtedy liczę jako nieopodatkowany?
Avidrock
Stażysta
Od: 11 maja 2017, 7:48
Zajmuję się: Świadczeniem wychowawczym

Napisano: 18 gru 2017, 13:30

Ja dochód z tytułu pracy za granicą ukracam
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 18 gru 2017, 13:33

Ja też utracałam dochód z zagranicy, traktowałam to jako utratę zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 18 gru 2017, 13:35

:shock: ale co ma kurde opodatkowanie do dochodu utraconego?
dochód zagraniczny jeśli pochodził z tytułu zatrudnienia to moze podlegać utracie niezależnie czy jest opodatkowany czy nie...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 gru 2017, 13:39

A to że jest w katalogu dochodów niepodlegających opodatkowaniu( dochody uzyskiwane za granicą Rp, pomniejszone odpowiednio o zapłacone za granicą Rp: podatek dochodowy oraz składki obowiązkowe ubezpieczenia społecznego i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne) oraz że niema go w katalogu dochodów utraconych?
oko12 pisze:Ja też utracałam dochód z zagranicy, traktowałam to jako utratę zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej.
Avidrock
Stażysta

Napisano: 18 gru 2017, 13:41

jest w katalogu dochodów niepodlegających opodatkowaniu- dochody uzyskiwane za granicą Rp, pomniejszone odpowiednio o zapłacone za granicą Rp: podatek dochodowy oraz składki obowiązkowe ubezpieczenia społecznego i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne. dochody nieopodatkowane nie podlegają utracie.
Tom. pisze::shock: ale co ma kurde opodatkowanie do dochodu utraconego?
dochód zagraniczny jeśli pochodził z tytułu zatrudnienia to moze podlegać utracie niezależnie czy jest opodatkowany czy nie...
Avidrock
Stażysta

Napisano: 18 gru 2017, 13:48

No ja się nie zgodzę, że nie podlegają utracie. W katalogu dochodów nieopodatkowanych jest też świadczenie rodzicielskie, czy stypendium unijne, które też utracamy bo są w katalogu dochodów utraconych.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 18 gru 2017, 13:52

Właśnie utracamy bo są w katalogu dochodów utraconych. Jeżeli chodzi o dochód uzyskiwany poza RP to nie znajdziemy go w katalogu dochodów utraconych.
oko12 pisze:No ja się nie zgodzę, że nie podlegają utracie. W katalogu dochodów nieopodatkowanych jest też świadczenie rodzicielskie, czy stypendium unijne, które też utracamy bo są w katalogu dochodów utraconych.
Avidrock
Stażysta

Napisano: 18 gru 2017, 13:56

Avidrock pisze:Właśnie utracamy bo są w katalogu dochodów utraconych. Jeżeli chodzi o dochód uzyskiwany poza RP to nie znajdziemy go w katalogu dochodów utraconych.
oko12 pisze:No ja się nie zgodzę, że nie podlegają utracie. W katalogu dochodów nieopodatkowanych jest też świadczenie rodzicielskie, czy stypendium unijne, które też utracamy bo są w katalogu dochodów utraconych.
czy dochód z zagranicy to nie jest dochód z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej???
Jeśli nie to czym jest ten dochód? Bo chyba był tam zatrudniony na umowę o pracę lub inną, hmm?
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 18 gru 2017, 14:03

Kurcze sam już nie wiem co mam zrobić? Napisać do gościa niech przyjdzie dostarczy dokumenty które potwierdzą że dochód jest z tytułu zatrudnienia i że jest utracony i że były odprowadzane składki? Jeżeli dostarczy to dać spokój utracić zgodnie zaleceniami SKO? A druga sprawa czy może złożyć samo oświadczenie w którym wszystko ładnie opisze czy muszą być Papiery z pracy??????
oko12 pisze:
Avidrock pisze:Właśnie utracamy bo są w katalogu dochodów utraconych. Jeżeli chodzi o dochód uzyskiwany poza RP to nie znajdziemy go w katalogu dochodów utraconych.
czy dochód z zagranicy to nie jest dochód z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej???
Jeśli nie to czym jest ten dochód? Bo chyba był tam zatrudniony na umowę o pracę lub inną, hmm?
Avidrock
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x