w dwóch ośrodkach świadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 15 gru 2017, 13:10

mam pytanie, mam Panią, która przeprowadziła się do innego miasta i "zapomniała" zgłosić, ale tam złożyła wniosek. Przy weryfikacji w tamtym ośrodku wyszło że 500 jest wypłacana w dwóch ośrodkach równocześnie.. Do mnie Pani przyszła przed wypłatą i uchyliłam jej decyzję. Teraz ośrodek przesłał mi że świadczenie jeszcze za październik jest nienależnie pobrane w moim ośrodku.

Chcę przesłać ksero wniosku z pismem że nie jestem już organem właściwym do ściągania np.. tylko zastanawiam się czy zwykłym pismem czy postanowieniem??
A może ktoś miał taką sytuację i coś innego zrobił.. :)

Proszę bardzo o informacje i opinię na ten temat :)
paulaaa
Stażysta
Od: 30 cze 2017, 8:04
Zajmuję się: SR

Napisano: 15 gru 2017, 13:52

Ale to zaraz...wypłata w dwóch organach jednocześnie czy nie, bo piszesz, że uchyliłaś decyzję przed wypłatą
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 15 gru 2017, 13:55

Swoją drogą jak organ ew. wydał nową decyzję bez kopii decyzji o zakończeniu pobierania świadczenia? Coś tu nie gra.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 15 gru 2017, 14:01

To by było moje drugie pytanie ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 15 gru 2017, 14:42

Pani złożyła wniosek we wrześniu na nowy okres w tamtym ośrodku, a u mnie w sierpniu też na nowy okres. za październik poszło normalnie a w listopadzie dostałam telefon, że przy weryfikacji w rodzinnym w tamtym ośrodku Pani u nas pobiera. Po rozmowie z Panią kazałam jej przyjechać i uchylić od listopada żeby wypłata nie poszła, ale w tamtym ośrodku wypłacili 500+ za październik i listopad normalnie. Teraz każą mi zrobić nienależne za październik, w związku z tym, że nie jestem organem właściwym od września. Prześle im dokumentację i niech się oni bawią, bo na piśmie mi napisali że od września to oni są organem właściwym.
paulaaa
Stażysta

Napisano: 15 gru 2017, 15:18

czyli ty wydajac swoja decyzje bylas organem niewlasciwym, wiec twoja decyzja jest niewazna (i ta przyznajaca i uchylajaca ja ) :) czyli powinnas wystapic do sko o stwierdzenie niewaznosci a potem te wnioski zlozone u ciebie przekazac do organu wlasciwego :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2017, 15:28

Pytanie zasadnicze- kto pierwszy wydał decyzje? Bo ten "drugi" OPS miałby już komunikat o występowaniu osoby w innej jednostce.

Ktoś spartolił sprawę i trzeba dojść kto.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 15 gru 2017, 15:33

paulaaa pisze:Pani złożyła wniosek we wrześniu na nowy okres w tamtym ośrodku, a u mnie w sierpniu też na nowy okres.
to się panie do Ziobry nadaje :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 15 gru 2017, 15:43

ja wydałam decyzję 05-10, a w tamtym ośrodku Pani złożyła wniosek 28-09. Więc myślę że szybciej nie zdążyli wydać decyzji od nas.
paulaaa
Stażysta

Napisano: 15 gru 2017, 15:48

Jeżeli nie miałaś żadnego komunikatu o występowaniu osoby w innych jednostkach to luz.

Teraz tak: masz pewnie oświadczenie od kobiety, że od 1 listopada rezygnuje ze świadczeń w związku z przeprowadzką. Takie coś byłoby na miejscu mieć.

W takim układzie napisałbym piękne pisemko o tym oświadczeniu oraz, że tamten organ powinien powziąć pod uwagę fakt, że wyskoczył komunikat o występowaniu osoby w innym OPS. Skoro tego nie zrobili to ich błąd (i pracownik powinien po łbie dostać). Poinstruuj jeszcze, że mają prawo (i raczej też obowiązek) powiadomić Policję bądź Prokuraturę o możliwości popełnieniu przestępstwa. Ty tego nie zrobisz bo masz spójne kwity.

I takim sposobem Ty masz problem z głowy.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem