Dochód - zwrot nienależnego rodzinnego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 29 lis 2018, 13:30

Witam, klientka pobrała świadczenia rodzinne (zasiłek rodzinny i dodatek do zasiłku rodzinnego), pomniejszony o nienależnie pobrane świadczenia rodzinne za okres 2016 r. i 2017 r.
Czy do dochodu powinnam wliczyć całą kwotę zasiłku rodzinnego i dodatku, tak jak powinna dostać według decyzji, czy faktyczną pomniejszoną kwotę zasiłków o nienależnie pobrane kwoty ?
domaninier
Praktykant
Od: 24 maja 2017, 9:20
Zajmuję się: DM/SŚ

Napisano: 29 lis 2018, 13:32

Proszę o poradę. Zastanawiam się nad wliczeniem całości, ponieważ przy dochodzie z zakładu pracy też nie odliczam potrąceń komorniczych.
A jak Wy uważacie ?
domaninier
Praktykant

Napisano: 29 lis 2018, 13:49

Nie odliczasz potrąceń komorniczych. Liczysz całość
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 29 lis 2018, 14:07

I dodatkowe pytanie:
Ta sama klientka ma c.o. i c.w. i ma fakturę za c.o. (porównuje do stawek gminnych za c.o.) i za c.w. (porównuje do stawek gminnych) oraz razem c.o. i c.w. - opłata stała. Czy to ostatnie wliczam do wydatków, ale bez porównania ?
domaninier
Praktykant

Napisano: 29 lis 2018, 14:29

Czy ja dobrze rozumiem, ze opłatę za centralne ogrzewanie przyrównujesz do opłaty, jaka obowiązywałaby za CO w zasobie mieszkaniowym gminy?
Do stawki gminnej przyrównujesz tylko czynsz (i ewentualnie koszty zarządu nieruchomością wspólną). Ale wydatki jak: woda zimna, ciepła woda, kanalizacja (ew. wywóz szamba), centralne ogrzewanie, wywóz odpadów liczysz w tych kwotach, które wnioskodawca faktycznie ponosi.
Maxima
VIP

Napisano: 29 lis 2018, 16:11

Zwróć uwagę, za jaki okres te faktury, bo interesują nas wydatki za okres miesięczny.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 30 lis 2018, 12:12

zainteresowała mnie odpowiedź Maximy na temat przyrównywania opłat do stawek gminnych. U nas była kontrola wewnętrzna i kazali nam wszystko przyrównywać do stawek gminnych. Ja teraz głupia jestem z tego :? Czy ktoś też tak robi?
kotek
Praktykant
Od: 20 kwie 2018, 8:06
Zajmuję się: DM

Napisano: 30 lis 2018, 12:51

Tak, czynsz, centralnego ogrzewanie, ciepłą wodę, śmieci porównuje do stawek gminnych. Nie wiem tylko co z tą opłatą stałą za c.o. i c.w. ?
A co z dochodem ? Czy powinnam wliczyć całe rodzinne, czy w pomniejszeniu (klientka zwraca świadczenie nienależnie pobrane rodzinne) ?
domaninier
Praktykant

Napisano: 30 lis 2018, 13:25

domaninier pisze:Tak, czynsz, centralnego ogrzewanie, ciepłą wodę, śmieci porównuje do stawek gminnych.
Art. 6 ust 6 ustawy o DM stanowi:
Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:
1) wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy;
2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu.

A więc przetłumaczmy:
1). Przeliczamy wydatki, które byłyby w ramach czynszu ( a CO i CCW nie jest wydatkiem w ramach czynszu)
2). Pozostałe opłaty po prostu zaliczamy ale bez przyrównania do stawek gminnych.
Dlatego pkt 1 i 2 jest osobno, a nie wrzucony do jedno wora by wszystko przyrównywać.

Opłata stała ( za tzw. abonament) też jest opłatą podlegającą pod pkt 2). Jeśli masz domek jednorodzinny to opłatę za wodę i za abonament płacisz do firmy wodociągowej, prawda? Nie przyrównujesz do stawki gminnej tylko zaliczasz w całości do wydatków.
Miałam taką sprawę w SKO parę ładnych lat temu, temat wałkowany na szkoleniach. Tego akurat jest pewna, jak niczego innego. Ale oczywiście każdy stosuje jak uważa (lub jak szef nakazuje ;) ).
Maxima
VIP

Napisano: 30 lis 2018, 14:42

Super dziękuję.
A co ze świadczeniem rodzinnym. Czy mogę liczyć w całości ? Rodzinne miałaby wypłacone w całości. Ponieważ w 2017 r. pobrała nienależnie rodzinne, to teraz musi je zwrócić. Dlatego aktualnie rodzinne (wypłaty) ma pomniejszane o nienależnie pobrane świadczenia z 2017 r.
domaninier
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x