Jak postapić w sytuacji gdy jest wieczyst użytkowanie ? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 gru 2018, 12:20

Witam Wszystkich :)

Podpowiedzcie proszę jak mam postąpić w takiej sytuacji …
Przyszła do mnie kobieta, która chciała dowiedzieć się czy jej mama może mieć dodatek mieszkaniowy a sytuacja z jej opisu wygląda następująco …
Matka przepisała mieszkanie na córkę (nie mieszka razem z matką) a aktem notarialnym ma zapisane wieczyste użytkowanie tego mieszkania do śmierci z nią razem mieszka druga córka która się nią zajmuje i jest w tym mieszkaniu zameldowana (nie jest właścicielem ).
Czy wystarczy od tej kobiety tylko akt notarialny z takim zapisem i już mogę jej przyjąć wniosek ?
Czy musi mieć jakoś inaczej uregulowane to z córką na którą jest przepisane mieszkanie np. poprzez umowę najmu, użyczenia ?
Jeżeli druga córka mieszka razem z matką i prowadzi z nią gospodarstwo domowe to będę je razem liczyła w dochody ?

Z góry dziękuję bardzo :D
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 11 gru 2018, 8:42

maniula pisze:Czy wystarczy od tej kobiety tylko akt notarialny z takim zapisem i już mogę jej przyjąć wniosek ?
Dokładnie tak. Tylko jeszcze matka musi udowodnić, że ponosi wydatki na utrzymanie mieszkania.
maniula pisze:eżeli druga córka mieszka razem z matką i prowadzi z nią gospodarstwo domowe to będę je razem liczyła w dochody ?
Tak, liczysz wszystkie osoby zamieszkujące w lokalu i ich dochody.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 11 gru 2018, 10:07

Maxima dziękuję bardzo za odpowiedź :D
Miłego dnia życzę :D
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]