Zwrot należności od zarządcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 gru 2018, 10:44

Witam, mam problem odnośnie zwrotu od zarządcy. Pani X ma przyznany dodatek od maja, powinna dopłacać po 114,75 zł miesięcznie. We wrześniu dostałam informację od zarządcy iż Pani dokonała wpłaty w czerwcu 140 zł. Decyzję wstrzymującą już zrobiłam, teraz nie wiem czy powinnam wystąpić z pismem o zwrot do zarządcy? Jak to jest jeżeli ktoś dopłaca niepełną kwotę? Z góry dziękuję za pomoc.
Karola_kj
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 13:34
Zajmuję się: dm

Napisano: 05 gru 2018, 14:00

Trochę to niejasno napisane. Pani miała dodatek od maja (do października). Czy w którymś momencie miała dwumiesięczną zaległość? Ale może wszystko później uregulowała? Wtedy w żadne wstrzymania chyba bawić się nie powinnaś.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 05 gru 2018, 18:01

Przepraszam, Pani od maja do października miała tylko jedna wpłatę w czerwcu, czyli 5mc zaległości. Zarządca poinformował mnie 20.09 o zaległości czyli po wypłacie nie uwzględniając września. Wiem ze za wrzesień tez ma zaległość. Jeszcze mam pytanie co jeżeli ktoś nie dopłaca pełnej kwoty tylko np polowe przez dwa miesiące?
Karola_kj
Praktykant
Od: 05 lip 2017, 13:34
Zajmuję się: dm

Napisano: 06 gru 2018, 10:14

No tak, pewnie "wypadałoby" wyegzekwować kwotę dodatku od zarządcy. Art. 8 ust. 4 mówi jasno, że zarządca ma obowiązek poinformować nas o zaległościach.
Karola_kj pisze:Jeszcze mam pytanie co jeżeli ktoś nie dopłaca pełnej kwoty tylko np polowe przez dwa miesiące?
We wspomnianym powyżej artykule jest mowa o "pełnych dwóch miesiącach", więc przyjmujemy, że niezależenie jak często i ile ktoś wpłaca, zaległość za pełne 2 miesiące jest tą kwotą graniczną.

Jeśli coś źle napisałam, poprawcie mnie, proszę.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x