dodatek 250 zł

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~dd

Re: dodatek 250 zł

Post autor: ~dd »

Do !!! - chyba już zbyt długo pracujesz w pomocy społecznej i jesteś wypalony/a zawodowo. Taka reakcja jest co najmniej nie na miejscu. Zresztą najczęściej tacy pieniacze dużo mówią w kuluarach i na forach internetowych, a przed własnym pracodawca są jak potulne gąski.
Do aska - osobiście uważam, że dodatek należy się. Może wystarczy porozmawiać z pracodawcą, a jeżeli to nie pomoże to zwróćcie się z takim wnioskiem na piśmie.
My otrzymujemy taki dodatek i obyło się bez problemów. Niektórzy piszą na Forum, że są po kontroli, która ten dodatek zakwestionowała. U nas też byli, ale nie mieli zastrzeżeń.
kiwi
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kiwi »

wszyscy będący w temacie wiedzą, że to różnie bywa. w większości dps pracownicy nie porzeprowadzają wywiadów przed przyjęciem, ponieważ robi to pracownik ops. Poza tym w dps prowadzonych na zlecenie, nie będących jednostkami organizacyjnymi samorządu, to już naprawdę byłaby bardzo dobra wola dyrektora...znam to z praktyki, niestety.
Kiwi
~Agata

Post autor: ~Agata »

U mnie w DPS pracownicy socjalni otrzymują dodatek. Przeprowadzają też wywiady przed przyjęciem mieszkańca, niejednokrotnie jest to konieczne z uwagi na nierzetelność wywiadów przeprowadzanych przez pracowników OPS, a szczególnie brak informacji i istniejącej chorobie psychicznej. Wiadomo, że do domów dla przewlekle psychicznie chorych najtrudniej się dostać, a do domu dla przewlekle somatycznie dużo łatwiej. Bardzo często, opierając się na schorzeniach somatycznych pomijane są informacje o zaburzeniach psychicznych i już mamy problem z głowy. Teraz problem spada na DPS, nie mający możliwości zapewnienia właściwej opieki choremu psychicznie.
~Kiwi

Post autor: ~Kiwi »

Popieram, rzeczywiście wiele wywiadów kwalifikujących do dps jest niestarannych, a dlaczego? przyznaję rację Agacie:)
Wiele razy czytałam takie wywiady, praktycznie puste. A, że przeszły u kierownika i dyrekcji mops to inna sprawa.
ODPOWIEDZ