Dodatek a zwolnienie lekarskie

Wybrane tematy:
Kierownik chce mi zabrać dodatek wykształcenie pracownika socjalnego zarobki Dodatek dla asystenta Specjalista pracy socjalnej a dodatek
~Iza

Dodatek a zwolnienie lekarskie

Post autor: ~Iza »

witam
przebywam na zwolnieniu lekarskim juz ponad miesiąc i dalej bede na nim porzebywac
czy przysluguje mi w tym okresie dodatek 250 zl?
pozdrawiam
~alina9

Re: Dodatek a zwolnienie lekarskie

Post autor: ~alina9 »

nie
~Iza

Post autor: ~Iza »

dlaczego?
prosze o podanie podstawy prawnej
pozdrawiam
~aga

Post autor: ~aga »

dodatek ci się nie należy ale jest on wliczany do postawy chorobowego, tym samym jest wypłacany ale już w zasiłku, regulują to przepisy ZUS, wszystkie składniki wynagrodzenia pomniejszane w czasie choroby dodajemy do podstawy zasiłków. Dodatek jest pomniejszany w czasie choroby, tym samym jest dodany do podstawy zasiłków.
~Kaja

Post autor: ~Kaja »

Jeżeli przebywałam 10 dni na zwolnieniu lekarskim to czy przysługuje mi pełny dodatek czy pomniejszony? Za okres 10 dni otrzymałam wynagrodzenie za chorobę z zakładu pracy a nie zasiłek choroby z ZUS. Jak to wygląda u was.
~iwcia

Post autor: ~iwcia »

To u wszystkich wygląda tak samo. Rozliczając płacę dodatek ten jest wliczany do podstawy wynagrodzenia za czas choroby a dodatek jest zmiejszony 250:godziny pracy w miesiący np. 160godzinX godziny przepracowane. A przez to że ten dodatek wlicza się do podstawy wynagrodzenia za czas choroby czy zasiłek chorobowy to powoduje większe wynagrodzenie za ten czas.
~zzz

Post autor: ~zzz »

Byłem półtora misiąca na urlopie, nie dostałem dodatku. Czy słusznie?
~,,

Post autor: ~,, »

jasne
~omron

Post autor: ~omron »

250 zł brutto przysługuje za cały miesiąc pracy, jeżeli jesteś chora to kwota jest pomniejszana o dni choroby
ODPOWIEDZ