Oczywiście że odpłatność zmieniamy od czerwca - w związku ze zmianą dochodu od maja. Nic nowego. Moje wyliczenia to faktyczny otrzymany dochód przez stronę - wszystko zgodne z decyzją - zgodnie z art. 8 ust. 12 - rozliczone do przodu.
Oczywiście że odpłatność zmieniamy od czerwca - w związku ze zmianą dochodu od maja. Nic nowego. Moje wyliczenia to faktyczny otrzymany dochód przez stronę - wszystko zgodne z decyzją - zgodnie z art. 8 ust. 12 - rozliczone do przodu.
Pięknie wyliczone
Przykro mi, ale nieWikkaa pisze: ↑24 cze 2025, 7:00JEŚLI PRZYJMĘ TEN SPOSÓB (JAK WYŻEJ) LICZENIA I MAJĄC JUŻ DOCHODY Z ZUS RÓWNEŻ ZA CZERWIEC, TO CZY MOGĘ W JEDNEJ DECYZJI PRZELICZYĆ OPŁATĘ ZA POBYT W dps, Z ROZBICIEM NA POSZCZEGÓLNE MIESIACE? CHODZI O TO, ŻEBY ZNÓW NIE WYSTĘPOWAĆ O WYWIAD ZA MIESIĄC I ZNÓW ZMIENIAĆ DECYZJĘ
gopssu pisze: ↑17 cze 2025, 12:47też oczywiście na przyszłość
ale problem jest z wyliczeniem wyrównania za część miesiąca czyli gdy ktoś dostał np. od 20go stycznia rentę z wyrównaniem w maju
mamy taką koncepcję:
odjąć oczywiście netto maj
potem
od reszty, czyli 12 dni stycznia i 3 kolejnych m-cy
odjąć 12 dni stycznia - tylko pytanie jak?
chyba najsensowniej wyliczyć liczbę wszystkich dni i zrobić wartość za jeden dzień
potem
przemnożyć wartość za 1 dzień razy 12 dni stycznia
a reszte podzielić przez 3 (m-ce)
Gratuluję i szczerze zazdroszczę!parasolka pisze: ↑24 cze 2025, 14:16Ustawa wskazuje "12. W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód." Ani słowa o tym że dochód należy dzielić równo. Więc jest to tylko interpretacja, a co za tym idzie zarówno podzielenie na równe części jak i mój sposób liczenia jest ok - w zależności od sposobu rozliczania przyjętego w danym OPS. Uważam jednak że przy liczeniu na równe części trudno ustalić w tym przypadku wysokość świadczeń ZUS za miesiąc maj bo będzie to fikcyjna kwota, gdyż nie można ustalić jej wysokości takiej samej jak za kolejny pełny miesiąc bo zapewne jest inna netto (z uwagi na składki i podatek wyliczany od łącznej kwoty z wyrównaniem). A prawda jest taka że jednym i drugim sposobem otrzymamy ten sam rezultat bo dochód z wyrównania zawsze "gdzieś" zostanie ujęty do wyliczenia odpłatności.