Mam pytanie na jaki okres przyznajecie dodatku energetyczne. Myślałam, żeby przyznać do 30 kwietnia 2014 r. chyba, że ktoś ma na krótszy okres przyznany dodatek mieszkaniowy to wtedy na taki okres przyznać mu dodatek energetyczny. Nie wiem czy dobrze myślę.
A czemu do 30 kwietnia a nie ogólnie na czas trwania dodatku? NIE MA ŻADNYCH PODSTAW PRAWNYCH do tego, żeby modyfikować decyzje po ich uprawomocnieniu. Jak wy chcecie przyznawać ten dodatek? Dwoma decyzjami? A może na każdy miesiąc nową? Litości ludzie. Jeśli dodatek będzie miał do 30.06.2014 to dodatek po wniosku należy przyznać w stałej kwocie do 30.06.2014. I ch**j kogo interesuje, że od maja będą nowe kwoty. Nowy DE będzie sie należał tym co złożą wniosek po 30.04.2014.
a dlaczego nie przyznasz na czas obowiązywania umowy z energetykę??? (najczęściej na czas nieokreślony... hihi) dlaczego tylko na czas obowiązywania DM??
a jak przeprowadzi się do innego lokalu to co zrobisz???
DM wygaśnie... złoży DM na nowy lokal...
co zrobisz z DE???
a jeżeli w kwietniu okaże się że zgodnie z obwieszczeniem DE będzie przysługiwał w niższej kwiecie.... to myślisz że dostaniesz dotację na kwoty z pierwszego tłoczenia... brrr... wrrrróć.... obwieszczenia???
Serio to wg Ciebie są problemy? Na to wszystko są przepisy. Na czas obowiązywania DM bo tylko osoby uprawnione do jego pobierania mogą ubiegać się o DE. Myślałem, ze to dla wszystkich jest jasne. O DE można się ubiegać jeśli mieszka się w lokalu na który jest obowiązująca umowa z energetyką. Jasne jest więc, że w momencie wyprowadzenia traci się prawo do przyznanego DE.
Podsumowując jeśli mieszka w lokalu, posiada umowę i pobiera Dm to posiada prawo do dodatku energetycznego. I nie możesz sztucznie zaniżać okresu tego dodatku bo żaden przepis ci na to nie pozwala. Chyba, że popularne w Polsce urzędnicze \"widzimisię\".
Ech, ciężka sprawa z tymi DE, w każdym razie wesołych świąt i nie myślcie o tym za dużo
właśnie przyznanie dodatku energetycznego na czas obowiązywania decyzji o przyznaniu dodatku mieszkaniowego uważam za sztuczne zaniżanie okresu przyznania DE,