Dodatek energetyczy a dodatek osłonowy

Wybrane tematy:
Cheops przedłużenie dodatku energetycznego o co chodzi ??? zmieniamy decyzje? de do kwietnia? Nowe stawki DE od maja 2022 r. liczba rodzin
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: Dodatek energetyczy a dodatek osłonowy

Post autor: :-) »

pracownik dmie2021 pisze: 08 gru 2021, 13:27 ok kochani mam przyznany dodatek energetyczny do stycznia co z wypłatą w styczniu skoro w grudniu na koniec zwracamy dotację do ZUW.Po drugie nie wiem skąd te kwoty dochodu przy dodatku osłonowym on nie będzie zależny od dodatku mieszkaniowego?Czy u was dodatki mieszkaniowe będą obsługiwać dodatek osłonowy czy świadczenia rodzinne?

https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/druk.xsp?nr=1820
kwoty, które zostały nam na de zwracamy do 20 stycznia następnego roku...
art.5g ust 4. Dotacje na dany kwartał są przekazywane gminom przez wojewodę, na podstawie wniosku, o którym mowa w ust. 2, w miesięcznych ratach. Nadpłata dotacji za kwartał może być zaliczana na poczet dotacji należnej w kwartale następnym, z wyjątkiem nadpłaty za dany rok, która podlega przekazaniu na rachunek właściwego urzędu wojewódzkiego, w terminie do dnia 20 stycznia następnego roku.
do 15 grudnia robimy zapotrzebowanie na 1 Kwartał 2022 r. bo dodatki przyznane na kolejne miesiące należy wypłacić...wnioski złożone od 1 stycznia 2022 r. zgodnie z ustawą o dodatku osłonowym...pozostaną bez rozpatrzenia...natomiast już te przyznane należy wypłacić. na dzień dzisiejszy bo ustawa jeszcze nie weszła...
co do osłonowego...hmm nie wiem czy to zaswiadczenia o dochodzie nie trzeba brać takich jak do czystego powietrza ...co wynika z art.2 ust.12 ustawy o dodatku osłonowym...czyli art. 411 ust. 10j-10o oraz 10r ustawy prawo ochrony środowiska

to na podstawie chyba tego artykułu zbierane są tam zaświadczenia do czystego powietrza :?
ODPOWIEDZ