dodatek mieszkaniowy a meldunek / a mieszkanie w innym miesz - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 maja 2016, 10:43

Witam serdecznie!
Chciała bym prosić o pomoc w wyjaśnieniu pewnej sprawy; sytuacja przedstawia się tak:
Obecnie mieszkam u rodziców w mieszkaniu, jestem tutaj zameldowana na pobyt stały, nie dokładam się nic do rachunków. Mieszkam w Tychach.
Chciałabym się przeprowadzić do Katowicach i tam wynająć mieszkanie, nie będę miała tam meldunku. Wiadomo, że przydatne jest mieć meldunek więc rodzice powiedzieli, że mnie nie wymeldują.

Chciałabym więc załatwić sobie dodatek mieszkaniowy do tego mieszkania w Katowicach. Obliczyłam, że spełniam normę dochodową i dostanę go ok. 150 zł..

Mam tylko pytanie, czy to nie będzie problemem, że meldunek staly będę miała w Tychach, a dodatek będę chciała załatwić sobie na mieszkanie do Katowic? Ma to jakieś znaczenie, koliduje to jakoś? Czy muszę się wymeldować od rodziców i pozostanę wtedy bez meldunku? (będę miała umowe najmu między mną a właścicielem).

2. pytanie - czy do załatwienia dodatku potrzebny jest koniecznie meldunek ?Stały lub tymczasowy? Wiadomo , że na wynajmie nikt mnie nie zamelduje... :(

Proszę o pomoc i sprostowanie głównie tej 1 sytuacji

pozdrawiam serdecznie
Mieszkaniowka

Napisano: 02 maja 2016, 10:54

I jeszcze pytanko czy żebym mogła uzyskać dodatek to właściciel musi odprowadzać od mieszkania składki podatki czy cos od tego odstępnego co ja mu będę przekazywać?

Mieszkanie 28 m2
Odstępne: 300 zł
Czynsz: 420 zł (wraz z CO)
Do tego media ok. 30 zł gaz, ok. 80-90 zł woda ciepła i zimna i 70 zł prąd. - do tego nie dostanę pomocy
Mieszkaniowka

Napisano: 02 maja 2016, 10:56

I rozumiem, że do odstępnego nei dostane dofinansowania
Mieszkaniowka

Napisano: 02 maja 2016, 20:08

Zameldowanie nie jest warunkiem koniecznym dodatku mieszkaniowego. Istotne jest rzeczywiste zamieszkiwanie oraz tytuł prawny do niego. Jeżeli zarządca to potwierdzi, to powinno wystarczyć (jeśli zarządca nie potwierdzi, to jeszcze zostaje nadzieja we właścicielu mieszkania).

Odprowadzenie podatków to obowiązek wynajmującego, zaś pilnowanie tego nie jest obowiązkiem ani najemcy ani gminy i nie ma to żadnego formalnego związku z dodatkami.

Tzw. odstępne to ewidentna część czynszu i formalnie powinno być odpowiednio uwzględnione, jednak problemem może być jak do tego doprowadzić.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x