dodatek mieszkaniowy czy trzeba zwrócić nadwyżkę? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 mar 2016, 16:01

Dzień dobry!
chciałam prosić o informację, poradę w sprawie dodatku mieszkaniowego. w marcu będę składała kolejny wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego i pod uwagę brany będzie mój dochód z trzech miesięcy poprzedzających przyznanie wniosku oraz wydatki rzeczywiste potwierdzone w deklaracji przez właściciela budynku. w okresie zimowym miałam bardzo wysokie rachunki ze względu na ogrzewanie gazowe,i dodatek mieszkaniowy był przyznany w poprzednim okresie na podstawie wydatków mieszkaniowych z miesiąca sierpnia ubiegłego roku. Teraz pod uwagę będą brane rachunki za okres zimowy, więc będą dużo wyższe niż te sierpniowe.
Moje pytania brzmią:
1. Czy jeżeli nowy przyznany od kwietnia na pół roku dodatek mieszkaniowy będzie wyższy niż kwota opłat za mieszkanie na przykład w czerwcu lub lipcu lub sierpniu gdy będę miała wyłączony piec gazowy to co właścicielka mieszkania które wynajmuję powinna zrobić? zwrócić różnicę, kwotę ? czy ten dodatek mieszkaniowy zostanie mi odebrany? na okres zimowy od października do marca miałam przyznaną kwotę 130,07 zł a w okresie grudzień styczeń luty marzec moje wydatki mieszkaniowe to była kwota 450,00-500,00 zł nie wliczając czynszu.
i drugie pytanie:
2. jeżeli ryczałt za brak instalacji centralnego ogrzewania jest przyznawany i zależny od powierzchni zajmowanej ustalonej w umowie najmu pokój o pow. 22,5 m kw z dostępem do kuchni, łazienki, wc, korytarza, małego pokoiku o pow 12 m kw, a tak naprawdę korzystam z dwóch pokoi czyli tego 22,5 m kw oraz małego pokoiku o powierzchni 12 m kw, czy właścicielka może do umowy najmu dodać aneks zawierający wynajem dwóch pokoi o łącznej powierzchni 34,5 m kw z dostępem do pomieszczeń wspólnych i czy to zmienia moją sytuację?
chodzi o to, że na decyzji poprzedniej ryczałt za brak centralnego ogrzewania przeliczony jest na powierzchnię 22,5 m kw , a zajmuję oba pokoje o łącznej powierzchni 34,5 metra, i rachunki za gaz ponoszę w połowie zz właścicielką i nie płacę za ogrzewanie tylko swojego pokoju, bo w każdym innym pomieszczeniu mamy kaloryfery.

Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu pytań.
MagdaP

Napisano: 07 mar 2016, 16:17

1. ryczałt przyznawany jest bez względu czy mamy sezon grzewczy czy nie i wynosi 5 kWh energii na metr normatywny (lub jeśli jest niższa pow to na faktyczną) a więc żadne rachunki za gaz węgiel czy inne paliwo nie wchodzą w grę a więc dodatek przy niezmienionych dochodach nie będzie zbytnio różnił się od wcześniejszego
2. pow. na umowie winna być tożsama z tą za którą ponoszone są opłaty a aneks można zawrzeć
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 19:35

małe ww pisze:1. ryczałt przyznawany jest bez względu czy mamy sezon grzewczy czy nie i wynosi 5 kWh energii na metr normatywny (lub jeśli jest niższa pow to na faktyczną) a więc żadne rachunki za gaz węgiel czy inne paliwo nie wchodzą w grę a więc dodatek przy niezmienionych dochodach nie będzie zbytnio różnił się od wcześniejszego
2. pow. na umowie winna być tożsama z tą za którą ponoszone są opłaty a aneks można zawrzeć

A co w przypadku gdy kwota przyznanego dodatku mieszkaniowego będzie wyższa niż opłaty w okresie letnim? jeżeli na rachunki np. wydam 205 zł w lipcu plus czynsz,a dodatek mieszkaniowy będzie wynosił 330 zł?
MagdaP

Napisano: 07 mar 2016, 19:45

Dodatek mieszkaniowy oblicza się na podstawie dochodu i faktycznych miesięcznych wydatkach na lokal. i jest napisane że dodatek mieszkaniowy nie może być wyższy niż kwota 70% faktycznych miesięcznych rachunków za lokal. Jeżeli mam teraz wyższy dochód, ale również wyższe rachunki na podstawie których jest obliczany dodatek mieszkaniowy to różnica między poprzednim dodatkiem, a tym, który będzie przyznany może być znaczna.
MagdaP

Napisano: 07 mar 2016, 22:14

MagdaP pisze:A co w przypadku gdy kwota przyznanego dodatku mieszkaniowego będzie wyższa niż opłaty ...?
Po przyznaniu dodatku? To nie jest problem tego dodatku ani urzędu. To sprawa rozliczeń (prywatnych) między zarządcą a wnioskodawcą.
MagdaP pisze: dodatek mieszkaniowy nie może być wyższy niż kwota 70% faktycznych miesięcznych rachunków za lokal.
Ściślej: od 50% do 90%, w zależności od miejscowego przepisu.
MagdaP pisze:różnica między poprzednim dodatkiem, a tym, który będzie przyznany może być znaczna.
W czym problem? Z prawnego punktu widzenia to nie jest problem, on w ogóle nie istnieje.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 23:22

może głupie pytanie ale :evil:
Czemu w okresie zimowym opłaty mają wzrosnąć w stosunku do okresu letniego ?
co czynsz podnieśli woda ścieki i śmieci zdrożały ?
Jak już mówiłem opłata za paliwo tj gaz prąd węgiel drewno zużyten na ogrzanie lokalu nie stanowi wydatku na ten lokal a liczy się jedynie ryczałt za brak CO
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x