wnioskodawca ma przyznany dodatek mieszkaniowy od stycznia czy mogę go tylko wstrzymać w marcu? czy w każdym innym miesiącu też. nasz Zarządca mieszkań komunalnych nie chce nigdy dawać znać o zadłużeniu a z innego źródła dowiedziałam się że owa osoba ma zwiększone zadłużenie ale wypłatę dodatku mam już jutro więc listy zrobione a muszę wystąpić na piśmie aby podali mi jaki ma stan zadłużenia więc nie wyrobie się w tym miesiącu. Pytanie brzmi czy mogę wstrzymać w kwietniu jeżeli na piśmie mi odpowiedzą że zadłużenie się zwiększyło. Zaznaczę jeszcze że zarządcę informowaliśmy co grozi w razie niepowiadomienia o zadłużeniu ale nas lekceważą
tak możesz wstrzymać od kwietnia
a jak zarządca cię "olewa" wezwij wnioskodawcę niech przyniesie ci dowody wpłaty i porównasz sobie z wysokością wydatków na wniosku i będziesz mieć twarde dowody ..... a i administratora wtedy ścigniesz
czyli w każdym okresie można wstrzymać dodatek mieszkaniowy nie tylko po 2 miesiącach ? co z sytuacją jeżeli osoba mi składa mi wniosek na dodatek mieszkaniowy i porównując kwotę zadłużenia do poprzedniego wniosku widzę że wzrosła wtedy można odmówić dodatku mieszkaniowego czy nie?
Teoretycznie ze wstrzymaniem dodatku nie trzeba czekać tych miesięcy (ta granica jest w zasadzie do innych).
Jeśli zarządca „nawali”, to należy rozliczyć zarządcę. Ma tu zastosowanie w pierwszej kolejności art. 8 ust.4.
Jeśli dodatek nie został formalnie wstrzymany, to nie można odmówić przyznania kolejnego.