Dodatek mieszkaniowy dla prowadzących osobne gospodarstwo domowe
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/Św/FA
- Kontakt:
Dodatek mieszkaniowy dla prowadzących osobne gospodarstwo domowe
Witajcie .Syn mieszka z ojcem i matką w mieszkaniu spółdzielczym.Twierdzi ,że prowadzi osobne gospodarstwo domowe , zajmuje jeden pokój i chce składać wniosek na dodatek mieszkaniowy. Może ktoś miał taki przypadek to podpowiedzcie jak się do tego zabrać.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Dodatek mieszkaniowy dla prowadzących osobne gospodarstwo domowe
1) czy ma tytuł prawny do lokalu...jeżeli właścicielem lokalu sa rodzice to musi miec umowe sporzadzona i zawarte tam ze on ponosi wydatki na ten lokalżabcia pisze: 01 wrz 2021, 13:14 Witajcie .Syn mieszka z ojcem i matką w mieszkaniu spółdzielczym.Twierdzi ,że prowadzi osobne gospodarstwo domowe , zajmuje jeden pokój i chce składać wniosek na dodatek mieszkaniowy. Może ktoś miał taki przypadek to podpowiedzcie jak się do tego zabrać.
2) musi byc okreslona powierzchnia jaka zajmuje, czyli powierzchnia pokoju oraz 1/3 korytarza kuchni i lazienki...rozumiem ze sa 3 osoby (rodzice i syn)
3) wydatki nalezy przeliczyc do powierzchni jaką zajmuje
i reszta tak jak dla wszystkich

-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/Św/FA
- Kontakt:
Dziękuję Ci bardzo
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Miałam taką sprawę w SKO. Przyjmuje się wspólne gospodarstwo w jednym lokalu. Chyba, ze spółdzielnia mieszkaniowa podzieli wydatki i powierzchnię. Samemu nie mamy prawa
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Maxima, ostatnio wróciła też moja taka sprawa. Potraktowałam 2 osoby zamieszkujące jako wspólne gospodarstwo. Klient odwołał się podnosząc, że prowadzi osobne i kolegium uchyliło. A byłam zdania, że jak ktoś nie ma dochodów, jest na utrzymaniu drugiej osoby to nie może być osobnym gospodarstwem
.

-
- VIP
- Kontakt:
Jeżeli wnioskodawca sam składa oświadczenie, że prowadzi osobne gospodarstwo domowe...jak mozemy go zmusic by do gospodarstwa domowego wpisał kolejne osoby...Maxima pisze: 01 wrz 2021, 15:05 Miałam taką sprawę w SKO. Przyjmuje się wspólne gospodarstwo w jednym lokalu. Chyba, ze spółdzielnia mieszkaniowa podzieli wydatki i powierzchnię. Samemu nie mamy prawa

Art.5 ust. 2 ustawy dm
....Za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego zamieszkiwaną przez wynajmującego uważa się powierzchnię pokoi zajmowanych przez gospodarstwo domowe wynajmującego oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych wchodzących w skład tego lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego wynajmującego do liczby osób zajmujących cały lokal....
nie wynika z tego by to jedynie spółdzielnia mieszkaniowa miała dzielic wydatki na lokal...Zarzadcy nie interesuje kto z kim prowadzi gospodarstwo domowe a jedynie by wlasciciel placil za lokal. Tylko w tym przypadku...jezeli syn chce złożyc wniosek musi miec tytul prawny do lokalu i ponosic koszty za ten lokal ...badz niech rodzice spisza z nim umowe najmu i okresla wydatki jakie ponosi proporcjonalnie do powierzchni jaka zajmuje

-
- VIP
- Kontakt:
Jak widać co skład komisji orzekającej, to odmienne zdaniaKlara27 pisze: 02 wrz 2021, 7:12 Maxima, ostatnio wróciła też moja taka sprawa. Potraktowałam 2 osoby zamieszkujące jako wspólne gospodarstwo. Klient odwołał się podnosząc, że prowadzi osobne i kolegium uchyliło. A byłam zdania, że jak ktoś nie ma dochodów, jest na utrzymaniu drugiej osoby to nie może być osobnym gospodarstwem.

-
- VIP
- Kontakt:
Jak widzisz, SKO cuda tworzą czasami.:-) pisze: 02 wrz 2021, 8:03Jeżeli wnioskodawca sam składa oświadczenie, że prowadzi osobne gospodarstwo domowe...jak mozemy go zmusic by do gospodarstwa domowego wpisał kolejne osoby...Maxima pisze: 01 wrz 2021, 15:05 Miałam taką sprawę w SKO. Przyjmuje się wspólne gospodarstwo w jednym lokalu. Chyba, ze spółdzielnia mieszkaniowa podzieli wydatki i powierzchnię. Samemu nie mamy prawa![]()
Art.5 ust. 2 ustawy dm
....Za powierzchnię użytkową lokalu mieszkalnego zamieszkiwaną przez wynajmującego uważa się powierzchnię pokoi zajmowanych przez gospodarstwo domowe wynajmującego oraz część powierzchni kuchni, łazienki, korytarzy i innych pomieszczeń wspólnych wchodzących w skład tego lokalu, odpowiadającą stosunkowi liczby członków gospodarstwa domowego wynajmującego do liczby osób zajmujących cały lokal....
nie wynika z tego by to jedynie spółdzielnia mieszkaniowa miała dzielic wydatki na lokal...Zarzadcy nie interesuje kto z kim prowadzi gospodarstwo domowe a jedynie by wlasciciel placil za lokal. Tylko w tym przypadku...jezeli syn chce złożyc wniosek musi miec tytul prawny do lokalu i ponosic koszty za ten lokal ...badz niech rodzice spisza z nim umowe najmu i okresla wydatki jakie ponosi proporcjonalnie do powierzchni jaka zajmuje![]()
-
- VIP
- Kontakt:
aaaa....to to prawdaMaxima pisze: 02 wrz 2021, 9:11Jak widzisz, SKO cuda tworzą czasami.:-) pisze: 02 wrz 2021, 8:03Jeżeli wnioskodawca sam składa oświadczenie, że prowadzi osobne gospodarstwo domowe...jak mozemy go zmusic by do gospodarstwa domowego wpisał kolejne osoby...Maxima pisze: 01 wrz 2021, 15:05 Miałam taką sprawę w SKO. Przyjmuje się wspólne gospodarstwo w jednym lokalu. Chyba, ze spółdzielnia mieszkaniowa podzieli wydatki i powierzchnię. Samemu nie mamy prawa![]()
Art.5 ust. 2 ustawy dm
nie wynika z tego by to jedynie spółdzielnia mieszkaniowa miała dzielic wydatki na lokal...Zarzadcy nie interesuje kto z kim prowadzi gospodarstwo domowe a jedynie by wlasciciel placil za lokal. Tylko w tym przypadku...jezeli syn chce złożyc wniosek musi miec tytul prawny do lokalu i ponosic koszty za ten lokal ...badz niech rodzice spisza z nim umowe najmu i okresla wydatki jakie ponosi proporcjonalnie do powierzchni jaka zajmuje![]()

kiedys wnioskodawca pytała, czy ziecia nalezy wpisac do gospodarstwa domowego...mowie, jesli mieszka razem to oczywiscie...ona tak, tak...wpisała...wpisała i jego dochody...dodatek maly wyszedl...odwołała sie, nawypisywała w odwolaniu ze ja jej kazalam ziecia wpisac...haha...sko uchylilo ...teraz mowie gdy mnie pytaja co z gospodarstwem domowym...hmm jak pani okresli tak zostanie wniosek rozpatrzony (o przeliczeniu powierzchni mieszkania informuje zgodnie z art. ustawy) a dalej niech sobie kombinuja ...
-
- VIP
- Kontakt:
Masakra... zaraz wciskać zaczną, że mąż prowadzi oddzielne gospodarstwo i nie liczyć go, pomimo, że kupę kasy zarabia 

Oprócz Dodatek mieszkaniowy dla prowadzących osobne gospodarstwo domowe - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
BRAK DOKUMENTÓW WE WNIOSKU
obliczanie renty
wydatek za centralne ogrzewanie
decyzja z mocą wsteczną
Dobrowolne alimenty
pomoc w wyliczeniu opłat
zwrot podatku
decyzja wyagasająca
Zadłużenie za mieszkanie, a nowy wniosek - jak rozpatrzyć
Podstawa prawna decyzji
czy postojowe wliczamy do dochodu
Dodatek mieszkaniowy - a umowa najmu