Dodatek mieszkaniwoy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 cze 2024, 10:22

Pani X ( wnioskodawca) wynajmuję od osoby prywatnej lokal o powierzchni 52,30 m2. Lokal wchodzi w skład spółdzielni mieszkaniowej. Spółdzielnia mieszkaniowa wystawia rachunek za lokal mieszkalny właścicielowi mieszkania. Na rachunku za lokal mieszkalny są m.in takie opłaty jak centralne ogrzewanie, zaliczka na koszty zarządu oraz fundusz remontowy liczone na powierzchnie 70,60 m2. Po rozmowie z Panią X ( wnioskodawca) dowiedziałam się, że lokal mieszkalny, w którym mieszkają faktycznie ma metraż 70,60m2 tylko wnioskodawca użytkuje na metrażu 53,20m2. Ta pozostała część jest dla niego wyłączona. Pani X płaci właścicielowi lokalu za czynsz 1000,00 zł oraz opłaty w wysokości 800,00zł. Mam pytanie odnośnie tych opłat. Czy wnioskodawca musi mi przynieść nowy rachunek za centrale ogrzewanie, zaliczkę na koszty zarządu oraz fundusz remontowy na metraż 53,20 m2 czy mogę sama to wyliczyć na ten metraż? Komu wypłacam dodatek mieszkaniowy właścicielowi lokalu czy spółdzielni mieszkaniowej?
Agata Żymełka

Napisano: 07 cze 2024, 10:33

Agata Żymełka pisze:
07 cze 2024, 10:22
Pani X ( wnioskodawca) wynajmuję od osoby prywatnej lokal o powierzchni 52,30 m2. Lokal wchodzi w skład spółdzielni mieszkaniowej. Spółdzielnia mieszkaniowa wystawia rachunek za lokal mieszkalny właścicielowi mieszkania. Na rachunku za lokal mieszkalny są m.in takie opłaty jak centralne ogrzewanie, zaliczka na koszty zarządu oraz fundusz remontowy liczone na powierzchnie 70,60 m2. Po rozmowie z Panią X ( wnioskodawca) dowiedziałam się, że lokal mieszkalny, w którym mieszkają faktycznie ma metraż 70,60m2 tylko wnioskodawca użytkuje na metrażu 53,20m2. Ta pozostała część jest dla niego wyłączona. Pani X płaci właścicielowi lokalu za czynsz 1000,00 zł oraz opłaty w wysokości 800,00zł. Mam pytanie odnośnie tych opłat. Czy wnioskodawca musi mi przynieść nowy rachunek za centrale ogrzewanie, zaliczkę na koszty zarządu oraz fundusz remontowy na metraż 53,20 m2 czy mogę sama to wyliczyć na ten metraż? Komu wypłacam dodatek mieszkaniowy właścicielowi lokalu czy spółdzielni mieszkaniowej?
jeżeli Pani ma umowę najmu i jest tam powierzchnia mniejsza...to do tej mniejszej powierzchni przeliczasz wydatki Ty
U mnie potwierdza wniosek zarządca i do zarządcy przelewam dodatek...właściciel nie wnosi sprzeciwu :)
czynsz przeliczasz do zasobów gminy...a nastepnie wydatki do powierzchni którą zajmuje
Ja jeszcze robię wywiad srodowiskowy w takich sytuacjach by miec podkladkę, że zostało sprawdzone ...wynajmowana część lokalu :roll: ot....tak tylko by było
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 19 lis 2024, 15:44

Czy do każdego nowego wniosku przeprowadzacie wywiad środowiskowy?
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 19 lis 2024, 16:12

dzis mam dzien weryfikacji dotychczasowego przeprowadzania postepowan haha, zastanawiam sie czy dobrze robie jesli wywiad srodowiskowy zlecam tylko w sytuacjach wiekszych watpliwosci albo jakis rozbieznosci we wniosku. Raczej wiekszosc wnioskodawcow jest ta sama ale np. jesli wnioskodawca sklada wniosekj na mieszkanie wlanosciowe, mieszka z mezem i dwojka dzieci. Pracuje tylko maz i to nie sa jakies duze dochody a zona w domu, cz y dla takich wnioskow zlozonych po raz pierwszy przeprowadzacie wywiad?
Mikolaze
Referent

Napisano: 20 lis 2024, 8:14

Mikolaze pisze:
19 lis 2024, 16:12
dzis mam dzien weryfikacji dotychczasowego przeprowadzania postepowan haha, zastanawiam sie czy dobrze robie jesli wywiad srodowiskowy zlecam tylko w sytuacjach wiekszych watpliwosci albo jakis rozbieznosci we wniosku. Raczej wiekszosc wnioskodawcow jest ta sama ale np. jesli wnioskodawca sklada wniosekj na mieszkanie wlanosciowe, mieszka z mezem i dwojka dzieci. Pracuje tylko maz i to nie sa jakies duze dochody a zona w domu, cz y dla takich wnioskow zlozonych po raz pierwszy przeprowadzacie wywiad?
Różnie, raczej dla takich wniosków nie. Dużo jest takich środowisk gdzie jeden z partnerów nie pracuje niestety.
Wredotny
Stażysta
Od: 30 sie 2024, 8:29
Zajmuję się: Niczym

Napisano: 20 lis 2024, 9:01

dziekuję, czy ktoś ma może inną praktykę?
Mikolaze
Referent

Napisano: 20 lis 2024, 9:54

W wyroku WSA w Krakowie z 13.06.2019 r. (III SA/Kr 404/19, LEX nr 2688049) stwierdzono, że:

"1. Zgodnie z treścią art. 7 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 29 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych, dodatek mieszkaniowy, jest przyznawany na podstawie wniosku oraz dołączonych do niego dokumentów. Nie wyklucza to jednak możliwości przeprowadzenia wywiadu środowiskowego, celem uzyskania informacji o sytuacji dochodowej, zawodowej, zdrowotnej i rodzinnej wnioskodawcy, jeżeli organ prowadzący postępowanie uzna takie działanie za zasadne.

2. Wywiad środowiskowy przeprowadzany jest wyrywkowo, gdy organ poweźmie wątpliwości co do sytuacji ubiegającego się o dodatek mieszkaniowy. Zgodnie z art. 7 ust. 3 i 4 ustawy oświadczenia o stanie majątkowym można żądać wyłącznie w toku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Skorzystanie przez organ z prawa do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego nie wymaga wydania odrębnego aktu uzasadniającego celowość jego przeprowadzenia."

W wyroku WSA w Szczecinie z 22.08.2013 r., (II SA/Sz 640/13, LEX nr 1504805) wskazano, że "środek dowodowy, jakim jest wywiad środowiskowy, choć po stronie organu gminy brak jest obowiązku skorzystania z niego w każdej rozpoznawanej sprawie dotyczącej dodatku mieszkaniowego, w istotny sposób służy realizacji sformułowanej w art. 7 ustawy z 14.06.1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego zasady prawdy materialnej, której celem jest obiektywne ustalenie stanu faktycznego sprawy. Przeprowadzenie wywiadu środowiskowego nie może stanowić zatem zarzutu względem organów prowadzących przedmiotowe postępowanie. Środek ten daje bowiem możliwość ustalenia istnienia niezgodności pomiędzy stanem majątkowym deklarowanym we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego a stanem rzeczywistym. Jego przeprowadzenie jest tym bardziej celowe, że w razie stwierdzenia istnienia rażącej dysproporcji pomiędzy zadeklarowanymi dochodami a posiadanym majątkiem, uzasadniającej odmowę przyznania dodatku mieszkaniowego, organ i tak zobowiązany byłby do przeprowadzenia takiego wywiadu."
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 20 lis 2024, 10:15

dziekuje :)
Mikolaze
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU