zwrot dodatku od zarządcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 06 cze 2024, 14:00

Wnioskodawca miał przyznany dodatek do 31.07.2024r. z dniem 09.05.2024r. utracił tytuł do lokalu, na który był przyznany dodatek mieszkaniowy. Od 9 maja posiada tytuł prawny do innego lokalu, w którym zamieszkuje.10 maja 2024r. przekazany został dodatek mieszkaniowy za miesiąc maj 2024r. do zarządcy budynku. Czy w takiej sytuacji zarządca powinien zwrócić pieniądze za maj 2024r. jeśli tak to na jakiej podstawie? Czy powinniśmy uchylić decyzję od czerwca 2024r. bez zwrotu za maj 2024r.
Prisha21
Praktykant
Od: 19 lip 2023, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 06 cze 2024, 15:01

jeżeli utracił tytuł prawny w maju i już od maja nie zamieszkuje w danym lokalu i nie poniósł wydatków na ten lokal....gdzie był przyznany dodatek mieszkaniowy ...to ja bym wygasiła od maja i napisała do zarządcy o zwrot nienależnie pobranego dodatku za maj :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 07 cze 2024, 8:35

Witam! A mam pytanie z trochę innej beczki. Pozyskałam informację, że Pani która pobiera dodatek mieszkaniowy od 1 czerwca zmieniła miejsce zamieszkania. Kontaktowałam się z Panią, potwierdziła, że zmieniła miejsce zamieszkania i obiecała, że podjedzie złożyć oświadczenie. Do dnia dzisiejszego Pani nie przyszła. Muszę robić listy wypłat na miesiąc czerwiec i nie wiem co mam zrobić z tą Panią. Wiem że muszę uchylić decyzję ale na podstawie czego skoro nie mam Pani oświadczenia?
JaGo
Stażysta
Od: 06 kwie 2020, 12:06
Zajmuję się: ŚR DM DE

Napisano: 07 cze 2024, 8:50

jeżeli utracił tytuł prawny w maju i już od maja nie zamieszkuje w danym lokalu i nie poniósł wydatków na ten lokal....gdzie był przyznany dodatek mieszkaniowy ...to ja bym wygasiła od maja i napisała do zarządcy o zwrot nienależnie pobranego dodatku za maj :)
ja tylko wtrącę nieśmiało, że dodatek mieszkaniowy jest wypłacany w kwotach miesięcznych i osobiście przychylam się do poglądu, że nie powinien być dzielony na dni... godziny....minuty ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 07 cze 2024, 9:17

brodafix pisze:
07 cze 2024, 8:50
ja tylko wtrącę nieśmiało, że dodatek mieszkaniowy jest wypłacany w kwotach miesięcznych i osobiście przychylam się do poglądu, że nie powinien być dzielony na dni... godziny....minuty ;)
ja go osobiście nie dzielę tylko bym w całości nie wypłaciła od maja....skoro juz nie poniósł kosztów w maju...to dodatek sie nie należy...no chyba, że płacił jeszcze za mieszkanie to juz inna bajka...
VIP

Napisano: 07 cze 2024, 9:18

JaGo pisze:
07 cze 2024, 8:35
Witam! A mam pytanie z trochę innej beczki. Pozyskałam informację, że Pani która pobiera dodatek mieszkaniowy od 1 czerwca zmieniła miejsce zamieszkania. Kontaktowałam się z Panią, potwierdziła, że zmieniła miejsce zamieszkania i obiecała, że podjedzie złożyć oświadczenie. Do dnia dzisiejszego Pani nie przyszła. Muszę robić listy wypłat na miesiąc czerwiec i nie wiem co mam zrobić z tą Panią. Wiem że muszę uchylić decyzję ale na podstawie czego skoro nie mam Pani oświadczenia?
a skąd pozyskałaś informację ?
VIP

Napisano: 07 cze 2024, 9:25

ja go osobiście nie dzielę tylko bym w całości nie wypłaciła od maja....skoro juz nie poniósł kosztów w maju...to dodatek sie nie należy...no chyba, że płacił jeszcze za mieszkanie to juz inna bajka...
skąd wniosek, że nie poniósł kosztów w maju ? skoro do 09-05-2024r. posiadał tytuł prawny do lokalu?
brodafix
Podinspektor

Napisano: 07 cze 2024, 9:30

brodafix pisze:
07 cze 2024, 8:50
Nikt nie mówi o dzieleniu. Mowa o zwrocie za cały miesiąc
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 07 cze 2024, 9:34

brodafix pisze:
07 cze 2024, 9:25
skąd wniosek, że nie poniósł kosztów w maju ? skoro do 09-05-2024r. posiadał tytuł prawny do lokalu?
Dokładnie tak. Należy dopytać o szczegóły, m.in. czy w maju był zobowiązany ponosić opłaty za poprzedni lokal. Jeśli nie, to wtedy stwierdzić wygasnięcie decyzji od 1 maja br.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 07 cze 2024, 9:35

Nikt nie mówi o dzieleniu. Mowa o zwrocie za cały miesiąc
no ale jak za cały miesiąc jak do 09-05-2024r. posiadał tytuł prawny do lokalu?
decyzje moim zdaniem należy wygasić z końcem maja, ponieważ skoro do 09-05-2024r miał tytuł prawny to znaczy, że w myśl :
art. 7 ust. 5. Dodatek mieszkaniowy przyznaje się na okres 6 miesięcy, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu złożenia wniosku.

uprawnienia nabył na cały miesiąc maj
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x