Dodatek - pomocy dla nowicjuszki - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 11 cze 2024, 8:49

Wniosek pod moją nieobecność złożyła Pani, obywatelka Ukrainy, ale przebywająca na karcie pobytu stałego z dostępem do rynku pracy, a nie w związku z konfliktem. Wniosek jest podpisany przez zarządcę, ale niekompletny i nie ma np. najważniejszego, czyli powierzchni. Nie dołączono również kopii umowy najmu.
W jaki sposób uzupełnić teraz braki? Co powinna zwierać prawidłowa umowa najmu? Czy oświadczenie zarządcy o wielkości domu i pomieszczeń. Pani pobiera ŚP i rodzinne, a mąż pracuje na część etatu, rozumiem, że tylko dochody męża z ostatnich trzech miesięcy?
Nowka
Referent
Od: 19 lut 2020, 11:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/DM

Napisano: 11 cze 2024, 9:26

dochód męża Przychód minus zus minus składka zdrowotna minus podatek minus koszty uzyskania przychodu wypłacone w okresie III, IV ,V jeśli wniosek jest złożony w czerwcu
świadczenia rodzinne nie są wliczane do dochodu
powierzchnie mieszkania powinien potwierdzić zarządca...bo wydatki chyba potwierdził ?
umowę najmu sporządza właściciel lokalu...powinna być dostarczona przy wniosku...bo może w umowie jest inna powierzchnia lokalu wynajmowana(zdarza się tak ;-))...ważne...kiedy umowa podpisana jest, bo musi byc przynajmniej od 1 maja 2024 r. (jeśli wniosek złożony w czerwcu oczywiście) bo się przedstawia wydatki z miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku (umowa więc jest potrzebna bo to też jest tytuł prawny wnioskodawcy i na jej podstawie sprawdzasz wydatki)
wezwać wnioskodawcę albo z art. 7 ust 13 u.d.m albo...art. 64 par 2 kpa
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 cze 2024, 9:41

:-) pisze:
11 cze 2024, 9:26
jeśli wniosek jest złożony w czerwcu
Wniosek złożony końcem maja, ale dopiero teraz trafił do mnie, bo scedowano na mnie DM, a poprzednik się nie zdążył zająć :( Dochód za te trzy miesiące liczę ja czy przyjmuję oświadczone kwoty netto przez wnioskodawcę? Wydatków chyba ustawowych nie będzie zbyt wiele, bo to ponoć świeża sprawa :(
Nowka
Referent

Napisano: 11 cze 2024, 9:57

nie jest istotne czy świeża sprawa...
wniosek złożony w maju to dodatek przyznajesz od czerwca...dochód miesiące II,III,IV przychód minus zus minus koszty uzyskania przychodu minus podatek minus składka zdrowotna
powierzchnia ma być wpisana...bo to jest ważne...tak jak ile osób mieszka
wydatki mają być potwierdzone tak jak przy każdym wniosku za miesiąc kwiecień....bo wniosek złożony w maju
umowa ma być podpisana przynajmniej od 1 kwietnia
co wchodzi w skład wydatków mówi art. 6 ust. 4 u.d.m
Ty nie liczysz dochodu tylko wnioskodawca ma przedstawić dokumenty...zaświadczenie z pracy i na podstawie tego zaświadczenia Ty wtedy możesz sprawdzić czy jest wyliczony prawidłowo...jeśli nie ma dokumentów...Ty ich nie widziałaś...możesz wezwać z art. 7 ust 13 w celu weryfikacji danych ...polecam to zrobić...na wydanie decyzji masz 30 dni więc...powodzenia
VIP

Napisano: 11 cze 2024, 10:34

11 cze 2024, 9:57
minus składka zdrowotna

na wydanie decyzji masz 30 dni więc...powodzenia
Składka 9% i koszty uzyskania jak w ŚR przy uzysku?
Nie dziękuję, bo na razie się boję czy dam radę :(
PS. To potwierdzenie powierzchni przez zarządcę, to teraz na oświadczeniu pod rygorem? Wniosku z wpływówką przecież wnioskodawczyni nie dam, żeby uzupełnił :(
Nowka
Referent

Napisano: 11 cze 2024, 11:00

Wnioskodawca uzupełnia deklarację o dochodach...wpisuje tam swój dochód z 3 miesięcy a Ty na podstawie zaświadczenia sprawdzasz!
to pracodawca wystawia zaświadczenie a nie Ty wyliczasz składkę zdrowotną czy koszty uzysku :roll: o czym Ty mówisz :shock:
przeczytaj ustawę o dodatkach może....będzie wtedy łatwiej ...
na wniosku punkty 2-5 oraz 7 i 9 potwierdza zarządca lokalu...tyle w temacie...
umowę najmu masz? Tam byłaby powierzchnia uzytkowa lokalu lub wynajmowana...a może zadzwon do zarządcy i telefonicznie się dowiesz....sporządzisz notatkę służbową...u mnie np zarządca potwierdza wniosek ale też dołącza wykaz wydatków gdzie jest też powierzchnia loaklu...

"Nie dziękuję, bo na razie się boję czy dam radę :(" ....to kto rozpatrzy wniosek?! termin leci a z wnioskiem nikt nic nie robi? no no....szacun :)
VIP

Napisano: 11 cze 2024, 11:14

11 cze 2024, 11:00
to pracodawca wystawia zaświadczenie a nie Ty wyliczasz składkę zdrowotną czy koszty uzysku o czym Ty mówisz :shock:
Upewniam się jakie składniki mają zostać odjęte. Dobrze, że pokładasz wiarę w służby kadrowe pracodawców czy w nich samych, ale dostawaliśmy już zaświadczenia o dochodach, w których nic się nie zgadzało. Rozumiem, że w takich wypadkach mam wzruszyć ramionami i spisać wynik? :P
przeczytaj ustawę o dodatkach może....będzie wtedy łatwiej ...
Czytałam. Bez praktyki nie będzie.
....to kto rozpatrzy wniosek?! termin leci a z wnioskiem nikt nic nie robi? no no....szacun :)
Ja. Przekazany wczoraj i właśnie staram się coś robić :(

PS. Dzięki za wszystkie wskazówki. Zapisana jestem na szkolenie, które pewnie też pomoże. A że coraz rzadziej można liczyć na wsparcie forum, więc jeszcze raz - dziękuję :)
Nowka
Referent

Napisano: 11 cze 2024, 11:23

nie chciałam być złośliwa....ale...
jeżeli pracodawca wystawił złe zaświadczenie to nalezy wezwać wnioskodawcę do przedstawienia nowego...w wezwaniu określić należy konkretnie jakie to mają być dochody....u mnie jakoś przynoszą dobre...choć zdarza się, ale wtedy mówię, by przynieśli właściwe...wiem, Ty nie widziałaś...dlatego teraz należy wezwać najlepiej z art. 7 ust 13 udm...chyba, że deklaracja o dochodach nie jest uzupełniona wtedy można art 64 par 2 kpa...inaczej wniosek bez rozpoznania ....(można też zadzwonić do wnioskodawcy i wyjaśnić o co chodzi i by przyszedł...może będzie szybciej)
Im szybciej wyślesz wezwanie to szybciej spraw załatwisz bo czas leci...po co przedłużać czas załatwienia sprawy...
umowa najmu jest ważna...bo z niej wyczytasz za co tak naprawdę wnioskodawca płaci...może tylko czynsz...wtedy tylko ten czynsz przyrównujesz do zasobów gminy i nie dodajesz innych wydatków typu woda, śmieci, ...hmmm...a może czynszu dla właściciela nie płaci ...no nie wiesz, bo nie masz umowy...i to nie Ty piszesz umowę...:)
w umowie ma byc kiedy zawarta...miedzy kim...na jaki okres....i jakie wydatki ponosi najemca :)
VIP

Napisano: 11 cze 2024, 11:28

"Upewniam się jakie składniki mają zostać odjęte. Dobrze, że pokładasz wiarę w służby kadrowe pracodawców czy w nich samych, ale dostawaliśmy już zaświadczenia o dochodach, w których nic się nie zgadzało. Rozumiem, że w takich wypadkach mam wzruszyć ramionami i spisać wynik? :P"

Napisałam jakie składniki mają być odjęte, ale jakoś chyba nie przeczytałaś ....
wynagrodzenie wypłacone w 3 miesiącach poprzedzających miesiąc złożenia wniosku...wniosek złożony w maju dochód wypłacony w miesiącu II, III, IV
przychód minus ZUS minus koszty uzyskania przychodu minus podatek minus składka zdrowotna
i takie ma być zaświadczenie ...
TY na podstawie takiego zaświadczenia możesz sprawdzić deklarację o dochodach
VIP

Napisano: 11 cze 2024, 11:31

wysłałam na prywatną wiadomość wzór zaświadczenia
VIP