dodatek mieszknaiowy a mieszkanie prywatne - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 sty 2025, 11:53

jak to ugryźć? pan mieszka wraz z synem i partnerką u swojej matki. w domu mieszka jeszcze brat(prowadzi jednoosobowe gospodarstwo domowe - z.stały).wszystkie osoby są pełnoletnie.
właścicielem domu jest najprawdopodobniej matka(niedopytałam) i wszystkie rachunki opłaca ona(niby pozostali dorzucają się).matka pobiera św. emerytalne wraz z dodatkiem kombatanckim( ponadto w okresie sezonu wynajmuję plac pod lodziarnię), pozostali poszukują pracy

teoretycznie dodatek mieszkaniowy się należy ale....szczerze powiedziawszy nie wiem jak do tego podejść(pierwszy taki przypadek odkąd zajmuję się dodatkami).

zastanawiam się czy:
1. w skład rodziny wziąć: zainteresowanego, jego syna i partnerkę oraz matkę
2. czy wziąć od nich akt notarialny potwierdzający własność, a co chodzi o metraże to oświadczenie?(w akcie nie ma chyba wymienionych powierzchni poszczególnych lokali)

dziękuję za wszelką pomoc
kataberzyna
Praktykant
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Napisano: 14 sty 2025, 14:15

to nie Ty ustalasz skład gospodarstwa domowego!
...niech oni się określą ...
wnioskodawca ma mieć tytuł prawny do lokalu...oświadcza kto wchodzi w skład gospodarstwa domowego i przedstawia dochody wszystkich osób ...Ty nie możesz kogoś wziąć lub nie....
art 7 ust 2. u.d.m. Właściciel domu jednorodzinnego jest obowiązany dołączyć do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dokumenty albo oświadczenie o wielkości powierzchni użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu technicznym domu.
To wnioskodawca wypełnia wniosek i podpisuje się pod odpowiedzialnością karną! Ty w to nie ingerujesz, bo później się odwoła i powie, że to Ty kazałaś tak wypełnić...a on chciał inaczej...
Ty gdy masz jakieś wątpliwości idziesz na wywiad środowiskowy by to sprawdzić...tzn kto mieszka i z kim prowadzi gospodarstwo domowe :D
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 14 sty 2025, 15:22

tak wiem, że to nie Ja ustalam komuś skład rodziny!!!po prostu źle napisałam...dziękuję za pomoc
kataberzyna
Praktykant
Od: 05 lip 2024, 11:28
Zajmuję się: dodatki ministerialne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x