Do 13 i jubileuszowej nie, do postawy l4 tak i dodatek pomniejszasz za czas choroby.ewcia-23-81 pisze: 06 wrz 2024, 14:30 To wynika z tego, iż do 13 nie wliczamy, natomiast patrząc na wytyczne ministerstwa do podstawy zasiłku należy dodatek ująć? Czy kompletnie nic?
dodatek motywacyjny
- Sophia
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST
- Kontakt:
Re: dodatek motywacyjny
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
nie ma co liczyć bo przecież do tej pory cisza z wypłatami , a tu już połowa września
Żenada całkowita

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
- Kontakt:
Myśmy wypłacili kilka dni temu, do podstawy L4 wchodzi, trzeba było przeliczyć podstawę jak ktoś miał L4 w sierpniu, do 13 i jubilatki nie wchodzi
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KSIĘGOWOŚĆ
- Kontakt:
A co robicie z urlopami okolicznościowymi czy zwolnieniami od pracy art. 188 (2 dni opieki nad dzieckiem) albo nieobecność usprawiedliwiona (oddanie krwi). Pomniejszacie? W LEX znalazłam odpowiedź żeby pomniejszać ale nie jestem przekonana.
- Sophia
- Stażysta
- Kontakt:
zachowują prawo do wynagrodzenia więc nie widzę podstaw cokolwiek pomniejszaćPIRAN pisze: 13 wrz 2024, 11:22 A co robicie z urlopami okolicznościowymi czy zwolnieniami od pracy art. 188 (2 dni opieki nad dzieckiem) albo nieobecność usprawiedliwiona (oddanie krwi). Pomniejszacie? W LEX znalazłam odpowiedź żeby pomniejszać ale nie jestem przekonana.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość OPS
- Kontakt:
nie pomniejszam, ja mam taką interpretacje z lex: "dodatek nie będzie przysługiwał w okresie urlopu mac., zwolnienia lekarskiego i urlopu wych. lub bezpłatnego. zgodnie z art. 188 pracownikowi przysługuje zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagr. Skoro zachowuje prawo do wynagrodzenia to przysługiwać będzie ww.dodatek motywacyjny. Podobnie będzie przysługiwać za czas płatnych urlopów (wypoczynkowego, okolicznościowego)".
-
- Praktykant
- Zajmuję się: kadry
- Kontakt:
https://samorzad.pap.pl/kategoria/praca ... o-naliczac
Kolejne wyjaśnienia odnośnie doliczania dodatku motywacyjnego, z których wynika, że należy uwzględnić go w podstawie chrobowego. Jak wy postępujecie? Niektóre Ośrodki już ruszyły przecież z wypłatami... Jeżeli doliczacie do chorobowego to czy robicie korekty poprzednich miesięcy? Czy ktoś otrzymał jakieś wytyczne oficjalne, np. z Ministerstwa lub UW? Na forum pojawiło się pismo z ministerstwa do UW, ale my jako MOPS nic nie otrzymaliśmy w tej sprawie.
Kolejne wyjaśnienia odnośnie doliczania dodatku motywacyjnego, z których wynika, że należy uwzględnić go w podstawie chrobowego. Jak wy postępujecie? Niektóre Ośrodki już ruszyły przecież z wypłatami... Jeżeli doliczacie do chorobowego to czy robicie korekty poprzednich miesięcy? Czy ktoś otrzymał jakieś wytyczne oficjalne, np. z Ministerstwa lub UW? Na forum pojawiło się pismo z ministerstwa do UW, ale my jako MOPS nic nie otrzymaliśmy w tej sprawie.

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
i znów jest tak jak zawsze w naszym kraju, jedni nie będą wliczać dodatku do podstawy chorobowego zgodnie z zapisem w ustawie a inni będą wliczać na podstawie interpretacji ministerstwa że zasadne jest wliczać do chorobowego. Te same ministerstwo w ustawie pisze tak a za chwilę interpretuje własne przepisy w odwrotny sposób. Ha ha ha
- Sophia
- Stażysta
- Kontakt:
Tak naliczamy i powinno się (mało kto jednak to robi) wyrównać poprzednie miesiące. Nie wykonujemy w tym celu korekty deklaracji a wypłatę wyrównania oznaczamy specjalnym kodem (chyba 335) na aktualnej deklaracji RSA.mopsiak25 pisze: 20 wrz 2024, 8:09 https://samorzad.pap.pl/kategoria/praca ... o-naliczac
Kolejne wyjaśnienia odnośnie doliczania dodatku motywacyjnego, z których wynika, że należy uwzględnić go w podstawie chrobowego. Jak wy postępujecie? Niektóre Ośrodki już ruszyły przecież z wypłatami... Jeżeli doliczacie do chorobowego to czy robicie korekty poprzednich miesięcy? Czy ktoś otrzymał jakieś wytyczne oficjalne, np. z Ministerstwa lub UW? Na forum pojawiło się pismo z ministerstwa do UW, ale my jako MOPS nic nie otrzymaliśmy w tej sprawie.![]()
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Nasz prawnik wydal opinie z której wynika: Ministerstwa nie mogą zmieniać jasnej treści ustawy o pomocy społecznej i uchwały Rady Ministrów w sprawie przyjęcia Programu. Założenie, że zgodnie z Programem pomniejsza się dodatek za czas nieobecności, w tym także w związku z chorobą, a potem wypłaca się go w stosownej części lub całości w formie wynagrodzenia za czas choroby albo zasiłku chorobowego, wydaje się co najmniej dziwaczne. Tak więc nie należy wliczać.
Oprócz dodatek motywacyjny - Księgowość przeczytaj również:
dodatek motywacyjny, chorobowe
BON ENERGETYCZNY
400 zł dla prac socjalnego
Dodatek motywacyjny - wynagrodzenie do 10
korekta daty wystawienia faktury
środki na wydatki
AOON 2024 DOJAZDY
rachunek bankowy-bon energetyczny
Prawo do dodatku stażowego
AOON i OW a FP i KFS
Nieprawidłowość w projekcie
Zasiłki stałe, okresowe Ukraina
DODATEK MOTYWACYJNY - STANOWISKA ORGANIZATOR SPOŁECZNOŚCI LOKALNEJ ORAZ PRACOWNIK DS SW. RODZINNYCH , FA, POMOC ADMINIST
AOON I OPIEKA WYTCHNIENIOWA 14 sierpnia 2024 09:00-13:00
FP i KFS
Dodatek motywacyjny - koszty pracodawcy a PPK