Pojawił się nowy dokument w sprawie dodatku motywacyjnego - REGULAMIN
udzielania, wykorzystania i rozliczania dotacji celowej z budżetu państwa w ramach
rządowego programu pod nazwą „Dofinansowanie wynagrodzeń pracowników jednostek
wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej lata 2024–2027”
a w nim § 5 pkt. 9 i zapis ,,9. Dotacja nie stanowi podstawy naliczania świadczeń, odszkodowań i innych wypłat wynikających z odrębnych przepisów, w tym dodatkowego wynagrodzenia rocznego
i nagród rocznych".
Jak rozumieć ten zapis w kontekście chorobowego? Temat był wałkowany w poprzednim roku i były wytyczne że należy DM uwzględnić przy wyliczeniu chorobowego, ale czy teraz ten zapis regulaminu nie powoduje, ze zapis w wytycznych nie jest ważny?
Dodatek motywacyjny a chorobowe
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
Re: Dodatek motywacyjny a chorobowe
Gdzie pojawił się ten regulamin?
Ten zapis jest od samego początku zawarty w programie. Więc tutaj nic nowego nie dodali.
Ten zapis jest od samego początku zawarty w programie. Więc tutaj nic nowego nie dodali.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Regulamin dołączony do Oświadczenia o przyjęciu dotacji.
Czyli powstanie Regulaminu nic nie zmienia jeśli chodzi o chorobowe?
Czyli powstanie Regulaminu nic nie zmienia jeśli chodzi o chorobowe?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
ja stosuję ten zapis który również jest w przepisach wprowadzających dodatek i wypłacam za czas faktycznie przepracowany ale nie wliczam dodatku do podstawy chorobowego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: MOPS
- Kontakt:
rozmawialiśmy z pracownikiem ZUS przy ustalaniu podstawy chorobowego i za każdym razem kazali doliczać dodatek motywacyjny.
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
Według mnie nic nie zmienia, bo tak jak pisałam ten zapis nie jest nowy. A to jak Ośrodki będą robić to już każdego indywidualna interpretacja.mk1 pisze: 12 mar 2025, 8:54 ja stosuję ten zapis który również jest w przepisach wprowadzających dodatek i wypłacam za czas faktycznie przepracowany ale nie wliczam dodatku do podstawy chorobowego
My nie liczymy do podstawy chorobowego, ale wiele Ośrodków liczy. Temat niestety wałkowany od samego początku powstania dodatku i podejrzewam, że dopiero po pierwszych kontrolach wyjdzie jak mamy robić.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
fajnie że nie jestem osamotnionaKowalik15 pisze: 12 mar 2025, 9:44Według mnie nic nie zmienia, bo tak jak pisałam ten zapis nie jest nowy. A to jak Ośrodki będą robić to już każdego indywidualna interpretacja.mk1 pisze: 12 mar 2025, 8:54 ja stosuję ten zapis który również jest w przepisach wprowadzających dodatek i wypłacam za czas faktycznie przepracowany ale nie wliczam dodatku do podstawy chorobowego
My nie liczymy do podstawy chorobowego, ale wiele Ośrodków liczy. Temat niestety wałkowany od samego początku powstania dodatku i podejrzewam, że dopiero po pierwszych kontrolach wyjdzie jak mamy robić.
Oprócz Dodatek motywacyjny a chorobowe - Kadry przeczytaj również:
Jubileuszówka czy wliczamy
dodatek motywacyjny dla pracownicy na urlopie macierzyńskim
nowe rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych
ZFŚS a darowizna
Limit 14 dni dla osób po 50 r.życia
urlop dodatkowy dla pracownika z tytułu orzecz. umiark.
zapewnienie okularów korekcyjnych przy pracy przy monitorze
dodatek motywacyjny przy rodzicielskim pół miesiąca
dodatek motywacyjny, przy powrocie z rodzicielskeigo
KADRY w OPS
pracownik socjalny w szpitalu
Dodatkowe wynagrodzenie roczne
dodatkowy urlop-niepełnosprawność
badanie okresowe asystent rodziny
kontynuacja prowadzenia akt osobowych
Dps