dodatek motywacyjny, chorobowe tylko na sobotę - Księgowość

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 25 wrz 2024, 14:20

zacha pisze:
25 wrz 2024, 14:11
To proszę mi powiedzieć jak dzwoniłyście do Pań w ZUS czy czytały ustawę o pomocy społecznej art 24 ust 9. Jeżeli będziemy dodatek motywacyjny doliczać do podstawy chorobowego to ponosimy większe koszty ze środków własnych bo będzie wyższe chorobowe. A to ma być dofinansowanie z BP a nie ze środków własnych. Jak to rozumiecie - Dofinansowanie, o którym mowa w ust. 3, nie stanowi podstawy naliczania świadczeń, odszkodowań i innych wypłat, wynikających z odrębnych przepisów, w tym dodatkowego wynagrodzenia rocznego i nagród rocznych. Co oznacza z odrębnych przepisów ? Czy ustawa o świadczeniach z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa to przypadkiem nie odrębny przepis ?
podzielam zdanie i uważam, że ministerstwo swoją interpretacją zaprzeczyło zapisom art. 29 ust. 9 ustawy o pomocy społecznej;
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 25 wrz 2024, 14:26

zacha pisze:
25 wrz 2024, 14:17
PPK nie wchodzi w te 1000, w sensie nie możesz na nie zamówić pieniędzy jako refundacja składek do tego tysiąca. Tak było przynajmniej na szkoleniu i ma to jakiś sens bo PPK jest dobrowolne nie obowiązkowe.
O tym mówię , dlatego to już dodatkowy koszt dla nas pracodawców. Co do l4 też uważam to za dziwne ale kontrolować z tego będzie mnie ZUS, więc nie mogę zignorować ich interpretacji skoro takowa mam. Ja już przestałam wierzyć w coś takiego jak ''logika''
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 25 wrz 2024, 14:28

Dokładnie a Panie w ZUS będą się trzymać swojej ustawy a nie przeczytają naszej ustawy. Będę się powtarzać ale Ministerstwo wydało opinię o kosztach koordynatora i co wyszło Sądy się z tym nie zgadzają. Wszelkie opinie i zdania Pań z ZUS to nie jest prawo. Prawo to ustawa.
zacha
Praktykant
Od: 03 lis 2017, 9:59
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 25 wrz 2024, 14:33

Sophia pisze:
25 wrz 2024, 14:26
zacha pisze:
PPK nie wchodzi w te 1000, w sensie nie możesz na nie zamówić pieniędzy jako refundacja składek do tego tysiąca. Tak było przynajmniej na szkoleniu i ma to jakiś sens bo PPK jest dobrowolne nie obowiązkowe.
O tym mówię , dlatego to już dodatkowy koszt dla nas pracodawców. Co do l4 też uważam to za dziwne ale kontrolować z tego będzie mnie ZUS, więc nie mogę zignorować ich interpretacji skoro takowa mam. Ja już przestałam wierzyć w coś takiego jak ''logika''
Ale RIO też będzie kontrolować
zacha
Praktykant
Od: 03 lis 2017, 9:59
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 25 wrz 2024, 14:49

Ja tego nie wliczam do podstawy. Jak przyjdzie kontrola to zobaczymy co się podzieje
mk1
Starszy referent
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 26 wrz 2024, 8:27

zacha pisze:
25 wrz 2024, 14:33
Sophia pisze:
25 wrz 2024, 14:26
zacha pisze:
Ale RIO też będzie kontrolować
Niech kontrolują, mam też oficjalne pismo jako podkładkę by wliczać z mojego UW i z ministerstwa więc albo oni się zdecydują w końcu albo ode mnie odczepią i dadzą święty spokój....
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 26 wrz 2024, 13:53

mk1 pisze:
25 wrz 2024, 14:49
Ja tego nie wliczam do podstawy. Jak przyjdzie kontrola to zobaczymy co się podzieje
My też nie wliczamy. Zdania są podzielone, ja osobiście sugeruję się programem i ustawą o pomocy społ. Nasz prawnik stwierdził, że niezależnie czy będziemy wliczać czy nie i tak uda się z tego wybronić w przypadku kontroli ponieważ występuje za dużo wątpliwości i rozbieżności co do interpretacji które nie zgadzają się z ustawą.
Kowalik15
Referent
Od: 01 sty 2022, 15:27
Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON

Napisano: 01 paź 2024, 12:38

Sophia pisze:
25 wrz 2024, 14:13
zacha pisze:
To proszę mi powiedzieć jak dzwoniłyście do Pań w ZUS czy czytały ustawę o pomocy społecznej art 24 ust 9. Jeżeli będziemy dodatek motywacyjny doliczać do podstawy chorobowego to ponosimy większe koszty ze środków własnych bo będzie wyższe chorobowe. A to ma być dofinansowanie z BP a nie ze środków własnych. Jak to rozumiecie - Dofinansowanie, o którym mowa w ust. 3, nie stanowi podstawy naliczania świadczeń, odszkodowań i innych wypłat, wynikających z odrębnych przepisów, w tym dodatkowego wynagrodzenia rocznego i nagród rocznych. Co oznacza z odrębnych przepisów ? Czy ustawa o świadczeniach z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa to przypadkiem nie odrębny przepis ?
PPK też płacisz z własnych, więc gmina tak czy tak ponosi większe koszty w związku z tym dodatkiem
PPK to też ODRĘBNE PRZEPISY... dlatego ja nie naliczałabym od dodatku motywacyjnego wpłat na PPK
Sara70
Praktykant
Od: 18 lip 2019, 14:33
Zajmuję się: od niedawna zajmuję się księgowością w ośrodku pomocy społecznej

Napisano: 02 paź 2024, 15:20

Sara70 pisze:
01 paź 2024, 12:38
Sophia pisze:
25 wrz 2024, 14:13
zacha pisze:
PPK też płacisz z własnych, więc gmina tak czy tak ponosi większe koszty w związku z tym dodatkiem
PPK to też ODRĘBNE PRZEPISY... dlatego ja nie naliczałabym od dodatku motywacyjnego wpłat na PPK
Pisałam do PPK i powiedzieli by liczyć xd
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x