dodatek na 4 miesiące?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
Awatar użytkownika
magdalenamagda
Referent
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

dodatek na 4 miesiące?

Post autor: magdalenamagda »

Według orzecznictwa dodatek mieszkaniowy jest świadczeniem podzielnym (nie tylko równe 6 miesięcy jak ustawa wskazuje) czy praktykujecie przyznawanie dodatku na krótsze okresy ? np w przypadku gdy Pani składa wniosek w lutym, a umowę najmy ma do kwietnia do otrzyma DM do kwietnia, anie tak jak w ustawie do sierpnia ?
:? :shock: :roll:
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Re: dodatek na 4 miesiące?

Post autor: kamos90 »

a możesz pokazać nam to orzeczenie? dziwnie to brzmi
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Post autor: kamos90 »

tak na marginesie to jedna rzecz mnie zastanawia, z tego co wiem to w przypadku umowy najmu na czas określony to tej osobie przysługuje tzw "okres ochronny" miesięczny, aby mogła się wynieść z mieszkania natomiast jeśli chodzi o osobę która ma na czas nieokreślony to jej wtedy przysługuje 3 miesiące takiej ochrony
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Myślę, że w pierwszej kolejności powinniśmy się kierować ustawą, a nie orzecznictwem i dodatek przyznawać na 6 miesięcy.
pytająca1
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: pytająca1 »

Byłam ostatnio na szkoleniu i szkolący mówił, że można w decyzji w pkt 1 przyznać dodatek na 6 miesięcy a w pkt 2 pouczyć, że jeśli nie przedłoży nowej umowy najmu to decyzja wygasa od .......
Awatar użytkownika
magdalenamagda
Referent
Kontakt:

pytająca1 pisze: 19 lut 2020, 9:28 Byłam ostatnio na szkoleniu i szkolący mówił, że można w decyzji w pkt 1 przyznać dodatek na 6 miesięcy a w pkt 2 pouczyć, że jeśli nie przedłoży nowej umowy najmu to decyzja wygasa od .......
jakim sposobem wy to kontrolujecie?
pytająca1
Stażysta
Kontakt:

u nas nie było jeszcze takiego przypadku, aczkolwiek myślę, że przy 12 dodatkach jest to do ogarnięcia :D :D
Awatar użytkownika
magdalenamagda
Referent
Kontakt:

pytająca1 pisze: 19 lut 2020, 9:51 u nas nie było jeszcze takiego przypadku, aczkolwiek myślę, że przy 12 dodatkach jest to do ogarnięcia :D :D
u nas przy około 250 będzie ciężko
pytająca1
Stażysta
Kontakt:

magdalenamagda pisze: 19 lut 2020, 9:56
pytająca1 pisze: 19 lut 2020, 9:51 u nas nie było jeszcze takiego przypadku, aczkolwiek myślę, że przy 12 dodatkach jest to do ogarnięcia :D :D
u nas przy około 250 będzie ciężko
No ale u 250 osób nie będzie takiej sytuacji a zawsze jest to jakieś rozwiązanie. I przyznajesz zgodnie z ustawą - na 6 miesięcy
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Krwawa »

Można sobie notować przypomnienia takich rzeczy np. w kalendarzu (papierowym lub na kompie). ;)
ODPOWIEDZ