Dodatek osłonowy - osoba ze składu rodziny zmarła

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
andzia2017
Starszy referent
Zajmuję się: PS, ŚW, FA
Kontakt:

Dodatek osłonowy - osoba ze składu rodziny zmarła

Post autor: andzia2017 »

Mam taką sytuację - wnioskodawca złożył wniosek o DO w styczniu 2022, w składzie rodziny jest żona, która zmarła 27 marca. 01 kwietnia wydaje informację o przyznaniu DO, przyznaję na 2 osoby czy na jedną?
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Re: Dodatek osłonowy - osoba ze składu rodziny zmarła

Post autor: jasiak »

jeśli informacja nie została wydana
wypłaciłabym na 1 osobę
fundusz125
Stażysta
Zajmuję się: fa,sw
Kontakt:

Post autor: fundusz125 »

jasiak pisze:jeśli informacja nie została wydana
wypłaciłabym na 1 osobę
andzia2017 pisze: 01 kwie 2022, 11:22 Mam taką sytuację - wnioskodawca złożył wniosek o DO w styczniu 2022, w składzie rodziny jest żona, która zmarła 27 marca. 01 kwietnia wydaje informację o przyznaniu DO, przyznaję na 2 osoby czy na jedną?
Na dzień złożenia wniosku żyła więc ją się wilcza w skład.
saska
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: saska »

1. No dobra, na dzień złożenia wniosku żyła, więc wypłacam pierwsza transzę, a druga wypłacam po okazaniu aktu notarialnego o dziedziczeniu? Czy jak...?
2. A jeśli była by taka sytuacja, gdy wnioskodawca złożył wniosek w styczniu, zanim wydałam informacje wnioskodawca zmarł, to wniosek jako nierozpatrzony?
3. A jeśli wnioskodawca zmarł by chwilę po wydaniu informacji, to co wtedy?

fundusz125 pisze: 04 kwie 2022, 13:56
jasiak pisze:jeśli informacja nie została wydana
wypłaciłabym na 1 osobę
andzia2017 pisze: 01 kwie 2022, 11:22 Mam taką sytuację - wnioskodawca złożył wniosek o DO w styczniu 2022, w składzie rodziny jest żona, która zmarła 27 marca. 01 kwietnia wydaje informację o przyznaniu DO, przyznaję na 2 osoby czy na jedną?
Na dzień złożenia wniosku żyła więc ją się wilcza w skład.
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Post autor: *Ilona »

Skład rodziny na dzień składania wniosku. Nie ma zmian "po". Dla osoby która wnioskodawcy kazała wykreślić członka rodziny bo już go nie ma, mam pytanie: wnioski nie rozpatrzone przez najbliższe pół roku osoba też będzie mogła przyjść zmodyfikować bo np. doszedł członek rodziny :roll: - NIE

Zgon wnioskodawcy przed rozpatrzeniem wniosku - akt zgonu (lub wydruk z bazy PESEL). Notatka służbowa i "finito".
Pola1
Referent
Zajmuję się: ŚW/DS
Kontakt:

Post autor: Pola1 »

*Ilona pisze: 05 kwie 2022, 13:47 Skład rodziny na dzień składania wniosku. Nie ma zmian "po". Dla osoby która wnioskodawcy kazała wykreślić członka rodziny bo już go nie ma, mam pytanie: wnioski nie rozpatrzone przez najbliższe pół roku osoba też będzie mogła przyjść zmodyfikować bo np. doszedł członek rodziny :roll: - NIE

Zgon wnioskodawcy przed rozpatrzeniem wniosku - akt zgonu (lub wydruk z bazy PESEL). Notatka służbowa i "finito".
A co w przypadku gdy umiera członek rodziny przed wydaniem informacji?
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Post autor: *Ilona »

Przecież napisałam (dwa pierwsze zdania).
ola1234567
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: ola1234567 »

Witam mam taki sam przypadek i napisałam do UW i odpowiedzieli ze patrzymy an dzień rozpatrzenia wniosku
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

ola1234567 pisze: 11 kwie 2022, 8:31 Witam mam taki sam przypadek i napisałam do UW i odpowiedzieli ze patrzymy an dzień rozpatrzenia wniosku
dlatego wole nie przyznać dodatku - jeśli osoba ze składu rodziny na dzień wydania informacji nie żyje - a po kontroli dochodzić zwrotu
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

ola1234567 pisze: 11 kwie 2022, 8:31 Witam mam taki sam przypadek i napisałam do UW i odpowiedzieli ze patrzymy an dzień rozpatrzenia wniosku
mu też nie brayłśmy pod uwagę osoby, która w chwili rozpatrywania wniosku już nie żyła :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
ODPOWIEDZ