Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 39 z 65    [ Posty: 646 ]

Napisano: 04 sty 2022, 15:39

heiland pisze:
04 sty 2022, 14:33
kalina.malina pisze:
04 sty 2022, 12:22
Heiland nie znajdziesz podstawy prawnej ze w domu w którym mieszka kilka rodzin np rodzice, syn z rodziną i corka z rodziną
przysługuje dodatek tylko raz w zależności od ilości piecy. Takiej podstawy nie ma ani obowiązku żeby wszystkie te osoby prowadziły jedno wsp9lne gospodarstwo domowe i wspólnie się utrzmywały. Powtarzam się, dodatek podstawowy nijak nie zależy od pieca, na wet nie musisz żadnego pieca posiadać. Szczególnie ze dodatek nie jest przeznaczony tylko na ogrzewanie. Widocznie starzy wyjadacze tez moga się mylić...
Dobra, jesteś nie rozumna więc powiem wprost kolejny raz: odnosiłem się do sytuacji opisanej z przykładem w którym o co innego chodziło niż to co mi wmawiasz. I zamiast zamilknąć gdzie już raz napisałem, że odniosłem się do czego innego to dalej drążysz i coś mi tu insynuujesz o sieciach ciepłowniczych w Warszawie, w domu wszyscy zdrowi?
Niestety nie umiem pisać chyba w pośpiechu jak chłopu na miedzy stąd te nieporozumienia. Przepraszam...
W przykładzie o którym piszesz również nie masz racji ale ja cie z tego powodu nie obrażam a ty mnie tak. Mimo ze nigdzie w żadnym miejscu nie napisalam nieprawdy. Potwierdzenia swojej opinii jakims art. z ustawy nie chcesz dać a wysmiewasz kogoś i zarzucasz nierozumność. Nie mam więcej pytań. Współczuję ludziom którzy do ciebie przyjdą po pomoc. Pewnie też ich wysmiejesz bez argumentów jak mnie.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 04 sty 2022, 15:43

martuszka25 pisze:
04 sty 2022, 14:58
Zosia15 pisze:
04 sty 2022, 14:52
Czemu nie odliczamy 13tek i 14stek dla wniosków złożonych po 31 lipca??
Nie odliczamy w ogóle, niezależnie kiedy był złożony wniosek.
Bo w ustawie o trzynastej emeryturze jest napisane że nie wlicza się jej do dochodu ustalając prawo do świadczeń rodzinnych", a nie dochodu ustalanego na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych.
A do czystego powietrza odliczaliście 13tkę?
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 04 sty 2022, 15:44

Krzysztof pisze:
04 sty 2022, 15:22
Korowiow pisze:
04 sty 2022, 13:56
Definicja jest tak fajna, że może złożyć każdy osobno i nie będzie podstawy do podważenia faktu prowadzenia przez wnioskodawcę oddzielnego gospodarstwa domowego, bo przecież socjalny tam ustaleń nie będzie robił :) Zresztą orzecznictwo i tak wskazuje, iż fakt zamieszkiwania pod jednym dachem i korzystania z tych samych sprzętów nie jest równoznaczny ze wspólnym gospodarowaniem - brawo pan "żond", brawo :mrgreen:
Nie powołuj się na orzecznictwo tylko na przepisy.
Bo jak mi wiadomo wydajesz decyzje na podstawie obowiązujących przepisów / aktualnego stanu prawnego i ustalonego stanu faktycznego.
Źle Ci wiadomo :) Przy pracy z tekstem prawnym niezbędne jest dokonywanie wykładni i poszukiwanie intencji prawodawcy, a tam mogę się odwoływać nawet do słownika języka polskiego. Ustawodawca nie wprowadził do ustawy narzędzi weryfikacji składu gospodarstwa domowego i to w zasadzie zamyka sprawę.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 04 sty 2022, 15:56

Silvio pisze:
04 sty 2022, 15:43
martuszka25 pisze:
04 sty 2022, 14:58
Zosia15 pisze:
04 sty 2022, 14:52
Czemu nie odliczamy 13tek i 14stek dla wniosków złożonych po 31 lipca??
Nie odliczamy w ogóle, niezależnie kiedy był złożony wniosek.
Bo w ustawie o trzynastej emeryturze jest napisane że nie wlicza się jej do dochodu ustalając prawo do świadczeń rodzinnych", a nie dochodu ustalanego na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych.
A do czystego powietrza odliczaliście 13tkę?
No ja odliczałam 13 emeryturę i teraz już nie wiem, zgłupiałam totalnie...
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 04 sty 2022, 15:57

ja tez odliczałam 13strke przy czystym powietrzu
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 04 sty 2022, 15:59

ja miałam szkolenie z Mazurkiewiczem jak wchodziło czyste powietrze i mówił, że trzeba odliczać bo to dochód ze świadczeń rodzinnych, a w świadczeniach odliczamy...
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 04 sty 2022, 16:10

zapis 13 nie wlicza się przy ustalaniu uprawnień do świadczeń rodzinnych to nie wlicza się jej TYLKO przy ustalaniu uprawnień do świadczeń rodzinnych. Przy CP i teraz DO nie odliczamy trzynastek.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 04 sty 2022, 16:10

blanco2017 pisze:
04 sty 2022, 15:59
ja miałam szkolenie z Mazurkiewiczem jak wchodziło czyste powietrze i mówił, że trzeba odliczać bo to dochód ze świadczeń rodzinnych, a w świadczeniach odliczamy...
Zmienił zdanie, normalka. NSA też początkowo orzekało, że nie należy się ŚP jak ktoś ma emeryturę a teraz sami wiecie co jest. Na lexie też znajdziesz rozbieżne stanowiska co do odliczenia 13 emerytury. Kiedyś z nootev też się o to "sprzeczałem" na tym forum, że nie można odliczać ale odliczałem przez pewien czas 13 emeryturę przy CP. Od dłuższego czasu już tego nie robię.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 04 sty 2022, 16:20

Przykład: Dom wielorodzinny, piętrowy. Na parterze mieszkają rodzice, na piętrze syn z żoną i dziećmi. Ogrzewanie wspólne - 1 piec
Wniosek składa syn. Czy rodziców też ma wpisać w skład rodziny?
Co w przypadku gdy wniosek złoży syn i rodzice?
@kalina.malina, już teraz na spokojnie bo widzę, że staję się uszczypliwy jak @Elmer popatrz na ten przykład którego dotyczy to i pomyśl czy tu chodzi tylko o sam fakt dwóch gospodarstw do których mi guzik.
Czy w pytaniu może chodzić tylko o jedną odpowiedź czy jest ich więcej?
Fakt, rzadko to robię ale zrobię teraz i może błędnie się oboje zrozumieliśmy... oboje...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 04 sty 2022, 16:33

To jak ktos pali gazem to nie moze sie strac o dofinasowanie?
Kasia2019
Referent
Od: 28 kwie 2021, 10:46
Zajmuję się: FA/ŚW/ZR/DS

Strona 39 z 65    [ Posty: 646 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x