nowa26 pisze: ↑08 sty 2022, 10:38
Tak zerowy ale dochód a czemu nie - czy osoby z okrągłym zerem nie mają prawa składać wniosku i dostać dodatku - a uzasadnienie do ustawy to jedno a sama ustawa to drugie. Poza tym nie raz w świadczeniach rodzinnych spotkałam się z przypadkami rodzin których dochód wyniósł okrągłe zero i przez to wcale nie traciły prawa do do zasiłku rodzinnego tylko go dostawały bo mieściły się w kryterium.
kb pisze: ↑08 sty 2022, 10:47
ludziska

proszę...toż to czysta herezja;-) szkoda nawet czasu, żeby to tłumaczyć...Krzysztofowi wybaczam, bo to jego hobby (błądzi jeszcze, ale z czasem może cos z niego będzie;-)), chociaż czasami niektórym robi wodę z mózgu
-
czy ZEROWY DOCHÓD jest ujęty w definicji dochodu w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych ? Jeśli jest ujęty to proszę podpowiedz mi i wskaż w którym dokładnie punkcie ww przepisu ustawy o świadczeniach rodzinnych ten zerowy dochód jest ujęty.
- czy można być osobą prowadzącą jednoosobowe gospodarstwo domowe bez dochodu i mieć koszty energii, które pochłaniają znaczną część budżetu domowego ? Koszty za energię ww osoba reguluje sąsiadowi lub sprzedawczyni w warzywniaku, czy jednak zakładowi energetycznemu z którym ma umowę na dostarczenie energii ?
- w jakich okolicznościach wsparcie finansowe w postaci dodatku osłonowego wspomoże budżet oraz
zwiększy poczucie bezpieczeństwa energetycznego i socjalnego osoby prowadzącej jednoosobowe gospodarstwo domowe, jeśli taka osoba nie będzie związana umową z zakładem energetycznym lub gazownią i nie miałaby ponosić kosztów takiego związania ?
Zauważyłem, że do rozumienia przepisów ustawy o dodatku osłonowym podchodzicie poprzez pryzmat doświadczeń związanych z dotychczas wydanymi innymi przepisami innych ustaw, ale czy to właściwe podejście ?
Owszem w ustawie o dodatku osłonowym są odesłania do innych przepisów innych ustaw, ale dotyczą one (te odesłania) wyłącznie dobrego zrozumienia i zastosowania danego przepisu ustawy o dodatku osłonowym.
Nie wykluczam, że to jednak ja się mylę i źle rozumiem to co czytam w ustawie o dodatku osłonowym, więc proszę przekonajcie mnie, że Wy macie rację.