Dodatek osłonowy wyłącznie dla wnioskodawców z dochodem ? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 07 sty 2022, 23:28

Proszę mnie poprawić, jeśli mylnie rozumiem to co wyczytałem z ustawy o dodatku osłonowym i co niżej przytoczyłem, ale w mojej ocenie wnioskodawcą o dodatek osłonowy może być każdy, jednakże beneficjentem dodatku osłonowego będzie wyłącznie osoba osiągająca dochód (w rozumieniu art. 3 pkt. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych) w roku 2020 lub w roku 2021
Z art. 2 ust. 1 pkt. 1 ustawy o dodatku osłonowym wynika, że:
Dodatek osłonowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym jednoosobowym, w którym wysokość przeciętnego miesięcznego dochodu w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2020 r. poz. 111 oraz z 2021 r. poz. 1162, 1981, 2105 i 2270) nie przekracza kwoty 2100 zł, oraz osobie w gospodarstwie domowym wieloosobowym, w którym wysokość przeciętnego miesięcznego dochodu w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych nie przekracza kwoty 1500 zł na osobę

A może ten fakt jest dla Was oczywisty, a ja się wygłupiłem. :mrgreen:
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 07 sty 2022, 23:34

a co w przypadku gdy wnioskodawcą (gospodarstwo jednoosobowe) będzie beneficjent pomocy społecznej utrzymujący się jedynie z zasiłku stałego lub samotna matka z dwójką dzieci i samym 500 + - trochę abstrakcyjne przypadki ale w przeliczeniu dochód wyjdzie w obu przypadkach okrągłe zero i co wtedy?
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 08 sty 2022, 1:15

nowa26 pisze:
07 sty 2022, 23:34
a co w przypadku gdy . . . . . . .. w przeliczeniu dochód wyjdzie w obu przypadkach okrągłe zero i co wtedy?
Pytanie, czy w obu przypadkach to jest DOCHÓD w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych ?

Z uzasadnienia do projektu ustawy o dodatku osłonowym
1. Potrzeba i cel wydania aktu prawnego
W 2021 r. na unijnym i krajowym rynku obserwuje się znaczący wzrost cen energii elektrycznej i gazu ziemnego. Jest on wynikiem oddziaływania szeregu nakładających się na siebie czynników, do których należą: rekordowe ceny uprawnień na rynku ETS, niesprzyjające warunki pogodowe (mroźna zima, wyjątkowo bezwietrzna wiosna i lato), budzące wątpliwości praktyki dominującego dostawcy gazu ziemnego do UE, niski poziom zapełnienia magazynów gazu ziemnego oraz zwiększony popyt na zasoby związany z ożywieniem gospodarczym po pandemii Covid-19. Ceny energii elektrycznej i paliw nie pozostają bez negatywnego wpływu na inflację – której poziom wyraźnie wzrasta od początku 2021 r. Z danych komunikatu Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych (CPI) w listopadzie 2021 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku wzrosły aż o 7,7%.
Sytuacja ta wywołuje obawę przed obniżeniem stopy życiowej. W tym kontekście należy mieć na uwadze, że wzrosty cen energii elektrycznej dotykają wszystkich konsumentów, ponieważ przekładają się na rosnące ceny dóbr konsumpcyjnych, głównie wzrost cen żywności. Niemniej ich skutki są najmocniej odczuwane przez gospodarstwa domowe dotknięte ubóstwem energetycznym oraz gospodarstwa domowe o niższych dochodach, gdyż koszty energii pochłaniają znaczną część ich budżetów domowych. Aby przeciwdziałać tej niekorzystnej sytuacji, konieczne jest wdrożenie mechanizmów wspierających potrzebujących pomocy obywateli, które szybko zniwelują skutki rosnącej inflacji i wspomogą odpowiednio polskie gospodarstwa domowe w zależności od stopnia ich zamożności (tj. określonych kryteriów dochodowych)
Projektowana ustawa ma na celu zapewnienie wsparcia dla dużej grupy ok. 6,84 mln gospodarstw domowych w Polsce, w tym również gospodarstw najuboższych energetycznie, w pokryciu części kosztów energii oraz w pokryciu powiązanych z nimi rosnących cen żywności. Proponowane wsparcie finansowe w postaci dodatku osłonowego wspomoże ich budżety oraz zwiększy poczucie bezpieczeństwa energetycznego i socjalnego.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 08 sty 2022, 10:38

Tak zerowy ale dochód a czemu nie - czy osoby z okrągłym zerem nie mają prawa składać wniosku i dostać dodatku - a uzasadnienie do ustawy to jedno a sama ustawa to drugie. Poza tym nie raz w świadczeniach rodzinnych spotkałam się z przypadkami rodzin których dochód wyniósł okrągłe zero i przez to wcale nie traciły prawa do do zasiłku rodzinnego tylko go dostawały bo mieściły się w kryterium.
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 08 sty 2022, 10:47

ludziska :) proszę...toż to czysta herezja;-) szkoda nawet czasu, żeby to tłumaczyć...Krzysztofowi wybaczam, bo to jego hobby (błądzi jeszcze, ale z czasem może cos z niego będzie;-)), chociaż czasami niektórym robi wodę z mózgu :D
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2022, 13:32

nowa26 pisze:
08 sty 2022, 10:38
Tak zerowy ale dochód a czemu nie - czy osoby z okrągłym zerem nie mają prawa składać wniosku i dostać dodatku - a uzasadnienie do ustawy to jedno a sama ustawa to drugie. Poza tym nie raz w świadczeniach rodzinnych spotkałam się z przypadkami rodzin których dochód wyniósł okrągłe zero i przez to wcale nie traciły prawa do do zasiłku rodzinnego tylko go dostawały bo mieściły się w kryterium.
kb pisze:
08 sty 2022, 10:47
ludziska :) proszę...toż to czysta herezja;-) szkoda nawet czasu, żeby to tłumaczyć...Krzysztofowi wybaczam, bo to jego hobby (błądzi jeszcze, ale z czasem może cos z niego będzie;-)), chociaż czasami niektórym robi wodę z mózgu :D
- czy ZEROWY DOCHÓD jest ujęty w definicji dochodu w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych ? Jeśli jest ujęty to proszę podpowiedz mi i wskaż w którym dokładnie punkcie ww przepisu ustawy o świadczeniach rodzinnych ten zerowy dochód jest ujęty.
- czy można być osobą prowadzącą jednoosobowe gospodarstwo domowe bez dochodu i mieć koszty energii, które pochłaniają znaczną część budżetu domowego ? Koszty za energię ww osoba reguluje sąsiadowi lub sprzedawczyni w warzywniaku, czy jednak zakładowi energetycznemu z którym ma umowę na dostarczenie energii ?
- w jakich okolicznościach wsparcie finansowe w postaci dodatku osłonowego wspomoże budżet oraz zwiększy poczucie bezpieczeństwa energetycznego i socjalnego osoby prowadzącej jednoosobowe gospodarstwo domowe, jeśli taka osoba nie będzie związana umową z zakładem energetycznym lub gazownią i nie miałaby ponosić kosztów takiego związania ?

Zauważyłem, że do rozumienia przepisów ustawy o dodatku osłonowym podchodzicie poprzez pryzmat doświadczeń związanych z dotychczas wydanymi innymi przepisami innych ustaw, ale czy to właściwe podejście ?
Owszem w ustawie o dodatku osłonowym są odesłania do innych przepisów innych ustaw, ale dotyczą one (te odesłania) wyłącznie dobrego zrozumienia i zastosowania danego przepisu ustawy o dodatku osłonowym.
Nie wykluczam, że to jednak ja się mylę i źle rozumiem to co czytam w ustawie o dodatku osłonowym, więc proszę przekonajcie mnie, że Wy macie rację.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 10 sty 2022, 14:40

Zero jest jakąś tam liczba/ilością. mi to wystarczy ;) a zero jest mniejsze niż 2100 lub 1500. Wiec zero jest dochodem wynoszącym zero :) a 0.00 < 1500/2100 znaczy łapie się. Matematyka!
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 10 sty 2022, 15:09

Krzysztofie, dochód z art. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych to nie jest jedyny dochód, jaki może otrzymywać osoba.
Nie ma tam na przykład świadczeń 500+, świadczeń rodzinnych (w tym na przykład świadczenia pielęgnacyjnego w wysokości obecnej 2119 zł), świadczeń z pomocy społecznej (w tym na przykład zasiłku stałego).

Przestań tworzyć swoje interpretacje ustaw.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 sty 2022, 15:39

Zofia pisze:
10 sty 2022, 15:09
Krzysztofie, dochód z art. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych to nie jest jedyny dochód, jaki może otrzymywać osoba.
Nie ma tam na przykład świadczeń 500+, świadczeń rodzinnych (w tym na przykład świadczenia pielęgnacyjnego w wysokości obecnej 2119 zł), świadczeń z pomocy społecznej (w tym na przykład zasiłku stałego).
Przestań tworzyć swoje interpretacje ustaw.
Świadczenie pielęgnacyjne jest dochodem ?????
Ustawodawca właśnie w ustawie o DO wskazał dochód, jaki należy brać pod uwagę (czyli dochód określony w art. 3 pkt. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych) przy ustalaniu kwoty DO.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 10 sty 2022, 16:02

Uczepiłeś się tego zera jak rzep psiego ogona i motasz się już straszliwie :mrgreen: Otóż można mieć zero złotych w myśl definicji dochodu z UŚR i jednocześnie osiągać dochód, od którego nawet zapłacono podatek 8-)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x