Podwyższony dodatek osłonowy - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 sty 2022, 15:59

Mam wątpliwość ad podwyższonego dodatku osłonowego. Czy warunkiem uzyskania podwyższonego dodatku osłonowego jest fakt wypełnienia stosownej deklaracji w centralnej ewidencji emisyjności budynków? Jest na to czas do końca czerwca 2022r. Jeśli osoba składa teraz wniosek a takiej deklaracji nie uzupełniła to nie może wnioskować o podwyższony dodatek?
Jak to będzie weryfikowane? Czy jest to do zweryfikowani? czy tylko na zasadzie - jestem świadomy odpowiedzialności karnej... i nie podważamy tego pod czym wnioskodawca się podpisał?
referent_sw
Praktykant
Od: 06 wrz 2018, 23:07
Zajmuję się: SW

Napisano: 05 sty 2022, 16:02

Organ jest ten sam, więc weryfikacja rozumie się sama przez się. A warunkiem nie jest złożenie deklaracji a wpis do rejestru a na wpis gminy mają 6 miesięcy od złożenia deklaracji.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 sty 2022, 16:53

1. Czy wnioskodawca nie właściciel może wnioskować o wyższą kwotę jak budynek jest na kogo innego i tamta osoba zgłosiła do centralnej ewidencji emisyjności a nie będzie w składzie gospodarstwa podana. Co wtedy wołać zaświadczenie czy nie może się ubiegać?
adrianwawa
Praktykant
Od: 05 sty 2022, 15:44
Zajmuję się: SW

Napisano: 06 sty 2022, 22:05

Tom. pisze:
05 sty 2022, 16:02
Organ jest ten sam, więc weryfikacja rozumie się sama przez się. A warunkiem nie jest złożenie deklaracji a wpis do rejestru a na wpis gminy mają 6 miesięcy od złożenia deklaracji.
Jak weryfikacja rozumie się sama przez się???
My jako ops jesteśmy zupełnie w innym budynku- urząd nie ma z nami za wiele wspólnego. Jak zatem mamy to weryfikować- pisać wnioski o udostepnienie danych i czekać jak na zus??Nie mamy dostępu do ich systemu??Nie rozumiem takiego tłumaczenia, że jeden organ...przecież to fikcja, mydlenie ludziom oczu. Czy naprawdę też tak uważacie? Skoro tak to powinna się tym zajmować osoba, która ma dostęp do tej ewidencji. Nie mam już siły na to wszystko, wykańczam się nerwowo :( :(
nowa21
Stażysta
Od: 18 sie 2021, 20:33
Zajmuję się: SR/FA

Napisano: 07 sty 2022, 8:52

nowa21 pisze:
06 sty 2022, 22:05
Tom. pisze:
05 sty 2022, 16:02
Jak weryfikacja rozumie się sama przez się???
My jako ops jesteśmy zupełnie w innym budynku- urząd nie ma z nami za wiele wspólnego. Jak zatem mamy to weryfikować- pisać wnioski o udostepnienie danych i czekać jak na zus??Nie mamy dostępu do ich systemu??Nie rozumiem takiego tłumaczenia, że jeden organ...przecież to fikcja, mydlenie ludziom oczu. Czy naprawdę też tak uważacie? Skoro tak to powinna się tym zajmować osoba, która ma dostęp do tej ewidencji. Nie mam już siły na to wszystko, wykańczam się nerwowo :( :(
Każda osoba która składa wniosek podpisuje oświadczenie, że wszystkie dane zawarte w wniosku są zgodne z prawdą. Także odpowiedzialność ciąży na osobie składającej wniosek.

" Oświadczam, że jestem świadoma/świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego
oświadczenia. "
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Napisano: 10 sty 2022, 8:50

adrianwawa pisze:
05 sty 2022, 16:53
1. Czy wnioskodawca nie właściciel może wnioskować o wyższą kwotę jak budynek jest na kogo innego i tamta osoba zgłosiła do centralnej ewidencji emisyjności a nie będzie w składzie gospodarstwa podana. Co wtedy wołać zaświadczenie czy nie może się ubiegać?
Jak postępować w takim przypadku?
Sara123
Referent
Od: 12 kwie 2017, 11:41
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny

Napisano: 10 sty 2022, 10:01

Sara123 pisze:
10 sty 2022, 8:50
adrianwawa pisze:
05 sty 2022, 16:53
Jak postępować w takim przypadku?
Jak indywidualnie jest związany umową z zakładem energetycznym lub gazownią i użytkuje (np. w wynajmowanym lokalu) urządzenie uprzednio zgłoszone do CEEB przez zarządcę budynku lub właściciela lokalu.
Zweryfikuj tę informację.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 sty 2022, 11:56

też nie mam pojęcia jak to weryfikować juz miałam telefon z Urzędu kiedy odsyłam do zgłoszenia ,że oni niczego wydawać nie będą ;/, ludzie nie mają nawet pojęcia co to jest CEEB, zwłaszcza starsi moj GOPS jest z obszarów wiejskich więc mam pełno śmieciuchów i innych takich i emerytów którzy nie mają pojęcia jak wypełnić a co dopiero zgłosić....kosmos...
dmalicja
Stażysta
Od: 25 sty 2021, 12:23
Zajmuję się: dm,de ,stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x