dodatek pielęgnacyjny nie liczy się-uchwała 7 sędziów - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 04 paź 2017, 9:51

Gość pisze:To jest właśnie prawo w naszym pięknym kraju. Tysiąc interpretacji, każdy organ inaczej i brak zmian w ustawie.
A wystarczyłaby kosmetyczna poprawka w bublu DM...
Dokładnie tak. Sprawa jest wybitnie prosta. W ustawie wstawić przecinek i dopisać [nie wlicza się] "dodatku pielęgnacyjnego".
Z drugiej strony trzeba jednak zwrócić uwagę na to, że władza ustawodawcza twardo stoi przy swoim stanowisku i nie zamierza uznać dodatku pielęgnacyjnego za dochód (pamiętacie, była interpelacja: https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Interp ... y=267C4113 ). Całe zamieszanie zaczęło się od orzeczenia sądu, który w sposób pozbawiony logiki uznał, że dodatek i zasiłek pielęgnacyjny to to samo. Sprawę podchwyciły SKO i zaczęły powtarzać to jak mantrę. I jest chaos, który trwa wiele lat i nie skończy się chyba nigdy.
Stąd ja kieruję się ustawą, liczę dodatek do dochodu, a SKO uważa mnie za debilkę. I tak to życie wygląda. :)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 04 paź 2017, 10:00

Tak w ogóle to osobiście jestem zdania, że zarówno dodatek pielęgnacyjny jak i zasiłek pielęgnacyjny powinny być wliczane do dochodu. Tak samo świadczenia z 500+. Becikowego i tej drugiej zapomogi bym nie liczyła, bo to świadczenia jednorazowe.
I dochód do dodatków liczyłabym w kwotach netto. Do smaku ewentualnie podniosłabym trochę kryterium.

Gdzie tu sprawiedliwość, że emerytka otrzymuje 700 zł a liczymy jej 900 zł, zaś ktoś otrzymuje parę tysięcy z 500+ i zasiłku pielęgnacyjnego a my wtedy musimy udawać, że tam jest zero złotych.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 04 paź 2017, 10:30

dodam jeszcze, że ja osobiście obniżyłabym udział w wydatkach w gospodarstwie jednoosobowym, art. 6 ust 1 i 2. ;P
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 04 paź 2017, 10:41

Ciekawy pomysł! :)
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 04 paź 2017, 18:50

Krwawa pisze: Gdzie tu sprawiedliwość, że emerytka otrzymuje 700 zł a liczymy jej 900 zł, zaś ktoś otrzymuje parę tysięcy z 500+ i zasiłku pielęgnacyjnego a my wtedy musimy udawać, że tam jest zero złotych.
Mam tak samo, aż mnie krew zalewa jak wpisują zera...
mała czarna
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 21:50
Zajmuję się: ps,dm,de

Napisano: 04 paź 2017, 21:24

Odpowiadając na słuszną krytykę Maximy wyjaśniam moją wypowiedź.
PCW pisze:
Maxima pisze:Ale uchwały 7 sędziów powinny być wiążące
Urzędnik bierze ustawę, przegląda, czyta i ... z którego przepisu to wynika??? :o
Chodzi przepisy Kpa, w szczególności art. 6: „Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa”. Z kolei w całym Kpa nie znajduję przepisu z wyrazem „wyrok” czy „uchwała” sądu (!). Formalnie sprawa jest prosta: przy sporządzaniu decyzji urzędnik ma stosować ściśle przepisy prawa, a nie oglądać się na wyroki.
Urzędnik ma określony warsztat, w skład którego wchodzi Dziennik Ustaw. Z Dziennika łatwo wywiedzie aktualny stan przepisów, czego nie można powiedzieć o wyrokach.
Urzędnik bierze więc ustawę o dodatkach, a tam nie znajduje uchwały, o której dyskutujemy, nawet jej śladu. Jakim więc sposobem ma zastosować tę uchwałę i pomieszać dodatek z zasiłkiem?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x