Dodatkowe oświadczenia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 12 cze 2024, 10:32

Czy do wnioskow dolączają Wam jakieś dodatkowe oświadczenie o uzyskiwanych dochodach nawet takie ktore nie wlicza sie do dochodu? (zeby bylo wiadome z czego sie utrzymja)
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 12 cze 2024, 10:51

Zdarza się, że zabezpieczamy się jakimś oświadczeniem, zwłaszcza w przypadku zerowej deklaracji
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 12 cze 2024, 12:38

Piszą w deklaracji praca dorywcza - 0zł
DRAD
Praktykant
Od: 08 kwie 2024, 8:19
Zajmuję się: dm, dg, do

Napisano: 12 cze 2024, 12:49

Moim zdaniem powinni wykazać wszystko co dostają a ty wybierasz z tego co jest dochodem. Gdzieś tam w ustawie jest jakiś zapis że dodatku można nawet odmówić jak istnieje duża dysproporcja między wydatkami a dochodami. A skąd masz to stwierdzić jeśli czarno na białym nie masz ile mają? We wniosku niech i na oświadczeniach piszą wszystko by ci potem przy kontroli nikt nic nie zarzucił.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 13 cze 2024, 7:39

rażącą dysproporcję można stwierdzić tylko podczas wywiadu...i jeśli się ją udowodni...wtedy można odmówić dodatku...w innym przypadku odmówić nie możesz
art 7 ust 3 pkt 1 udm
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 13 cze 2024, 12:03

:-) pisze:
13 cze 2024, 7:39
rażącą dysproporcję można stwierdzić tylko podczas wywiadu...i jeśli się ją udowodni...wtedy można odmówić dodatku...w innym przypadku odmówić nie możesz
art 7 ust 3 pkt 1 udm
Tylko jedno wynika trochę z drugiego, jak ci wykazują 0 powinieneś iść na wywiad, a jak masz oświadczenia albo wykazane w deklaracji dochody że strona z czegoś żyje (nawet jeśli nie jest to dochód w dm), to nie ma sensu ani wywiad ani odmowa. Praktykuje zasadę by robić jak najmniej i lepiej mi brać oświadczenia na wszystko niż potem biegać po domach. Nie chodzi by ktoś ci pisał co do grosza, ale chociaż niech opisze swoją sytuację.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 13 cze 2024, 14:43

ale on przy składaniu wniosku wcale nie musi opisywać Ci swojej sytuacji....masz katalog co jest dochodem w dodatkach a co nie jest i wnioskodawca to wstawia...jesli wstawi zero...a ty masz watpliwosc to idziesz na wywiad i wtedy udowadniasz ze zyje ponad stan a wskazuje dochód zerowy...bardzo dokładnie wtedy opisac musisz ile wnioskodawca wydaje a ile ma dochodu i udowodnic ze to jest razaca dysproporcja...jesli wnioskodawca bedzie sprytny i ładnie opisze w odwołaniu...a Ty z wywiadu nie masz dokładnie udokumentowanego jego wydatków...marne szanse :) to nie jest naprawdę takie oczywiste :)
Wnioskodawca ma wypełnić deklarację o dochodach i wstawić jako dochód to...co wlicza się do dochodu w dodatkach ...na naszym może oswiadczeniu może napisać z czego się utrzymuje...i tyle i jesli wtedy masz watpliwość...możesz zrobić wywiad i niestety biegać po domach...oczywiscie jesli to ty jestes osobą uprawnioną do przeprowadzenia wywiadu srodowiskowego
VIP

Napisano: 14 cze 2024, 10:13

Ja osobiście biorę oświadczenia nawet jak się to nie wlicza do dochodu tak jak z działu świadczeń rodzinnych czy pomocy społecznej mimo, że się nie wlicza mam potwierdzenie, że ma dochód (którego ja niestety nie biorę pod uwagę ) ale mam sprawdzone, że człek ma zo co to mieszkanie opłacić np. a to ZERO w dochodach nie koli tak w oczy :(
betty1970
Praktykant
Od: 20 mar 2018, 14:33
Zajmuję się: DM

Napisano: 17 cze 2024, 13:26

betty1970 pisze:
14 cze 2024, 10:13
Ja osobiście biorę oświadczenia nawet jak się to nie wlicza do dochodu tak jak z działu świadczeń rodzinnych czy pomocy społecznej mimo, że się nie wlicza mam potwierdzenie, że ma dochód (którego ja niestety nie biorę pod uwagę ) ale mam sprawdzone, że człek ma zo co to mieszkanie opłacić np. a to ZERO w dochodach nie koli tak w oczy :(
Ja właśnie robię identycznie, miałam już parę odwołań gdzie SKO ładnie napisało że postępowanie i dokumenty mają być zebrane tak by ''nie budziły żadnych wątpliwości organu co do sytuacji i uprawnień strony''. Do wyliczenia dochodu trzymam się katalogu, ale dokumenty zbieram tak by osoba co przyjdzie na kontrole nie musiała się domyślać że dany petent utrzymuje się z ops-u, prac dorywczych czy żywi się energią słoneczną i by kontrola jak i ja, zgadywała czy powinna mieć tu wątpliwości czy nie. Oczywiście co Ośrodek to inny sposób postępowania.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 17 cze 2024, 13:42

kontrola może tylko sprawdzić dochody gospodarstwa domowego czy są właściwie wpisane i czy postępowanie prawidłowo prowadzone...my teraz to nie powinniśmy zbierać aż tylu danych nam niepotrzebnych... :roll: im mniej tym lepiej...dochody z katalogu dochodów wstawione prawidłowo ...decyzje bądź zaświadczenia i ok...u mnie tylko ktoś napisze, że korzysta z opieki społecznej...i tyle...jeśli mam jakieś wątpliwości powinnam przeprowadzić wywiad środowiskowy
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x